|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:44 am
проблеми със спойки при Toyota
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
предполагам става въпроса за SN100C много са зле, пробвахме ги, не стига че са само калай с някакъв минимален примес на никел ами нахалниците ги продават на цени като на припой със сребро, имат 10 градуса по-висока температура на топене и трябва да направиш такъв профил че всички елементи си сменят цвета като минат през спояване, още имам няколко кг от тази паста тяхната PF-20 мисля се казва, свиди ми се да я хвърля на боклука като знам колко пари съм дал за нея а не мога да си позволя да произвеждам брак ако я използвам 
|
| Вто Авг 31, 2010 12:38 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
|
| Вто Авг 31, 2010 3:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе кво го коментирате.....
Шибан ROHS, то е ясно.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 31, 2010 8:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами възможно е, не съм го пробвал, ама именно че тия пасти бяха по високотемпературни от другите ROHS, иначе че самите ROHS са то е ясно, нали нямат олово ... само не мога да се сетя акумолатора вчера дето го изхвърлих колко хиляти ТВ по ROHS трябва да се произведът че да го компенсират ...
Книжката ще я видя аз, мерси на Димитър за нея, аз в момента съм малко по далеч от ROHS ... с едни тръбички си играя от по 6" ... ама и те са ROHS  ... ама да занете, дето кабел там и тръба, само инструментие малко по-големи 
|
| Вто Авг 31, 2010 12:50 pm |
|
 |
|
741
|
Калаят е десет пъти по-скъп от оловото, нормално е като заменят 40% олово с калай цената да се вдигне. Хайде нека да не е колкото на сребърен припой, ама няма как да е и колкото на калай-олово.
Не го мисли акумулатора, той не замърсява. Някой клошар вече е изкарал десетина лева от него 
|
| Вто Авг 31, 2010 2:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Оловото не, че само замърсява, ами е и отровно - как сме оживяли до сега не знам или пък едно време, дето даже и водопроводите са били оловни  .
Май не съм ви разправял, но от миналата година тук има закон, който казва, че преди всеки ремонт и/или разрушаване на къща, която е построена преди 1978г. трябва да се изследва дали някога са ползвани оловни бои в нея. И ако открият такава боя познайте какво става с цената на ремонта - х2, защото всички работници трябва да работят със специални предпазни средства (очила, маски, костюми, ръкавици и ботуши) и отпадъците да се изхвърлят по специален начин (специални торби и контейнери)  . Първо тестват с едно нещо като маркери (струва 20$ в магазините и всеки може да си тества къщата) и ако даде положителен резултат идват със специални уреди (на рентгенов принцип) и чекват цялата къща - само това може да струва между 2000 и 3000$. Иначе по принцип оловните бои са спрели да ги ползват още в началото на 50-те години и после са останали само някои бели бои (под 10%), където са слагали оловни съединения за блясък и гладкост и тях са продължили да ги ползват до към 60-те като са боядисвали само тези декоративни летвички, дето се слагат между стената и пода, стената и тавана и около врати и прозорци. Не е кой знае какво, ама вече вдига сметката за ремонта двойно  .
Ще е голям майтап ако някой отворко се сети за да забрани оловото в куршумите, защото е отровно за жертвата  .
|
| Вто Авг 31, 2010 4:01 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Подобни маркери има и за тестване на припой . Квото и да мешат по-добро от 63/37 нема да направят .. относно цената - китаянците затва правят 60/40 тинолче ама с 60% оловото ...
|
| Вто Авг 31, 2010 4:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Алеле мале, бе аз за $3k ще ти продам цялото XRF устройство да можеш да си я тестваш
къщата "live" бе
Римските водопроводи са били оловни и помня от уроците по история, че това била причината
да живеят до към 40. Доколко това е обосновано не знам, но беше много преди лудостите
около ROHS (60-те някъде ще е било).
Инак механизмът на отравяне е известен, оловото измества калция в костите и като се натруп
достатъчно става нещо дето не го знам ама не е от нещата, дето човек иска да му се случат.
Впрочем калаят също май е токсичен. На алуминиевото фолио му викат "станиол" от
времето, когато е било калаено - и се е оказало отровно та са го спрели. Е навярно пак
някаква стара версия на ROHS е било, калайдисани съдове има кой знае откога (ама вече не
минава никой да вика от улицата "калайджията-а-а-а"... с кво ли плашат децата днес).
Цялата лудост около оловото е разбира се кретенщина и половина, дозата е това, което
прави отровата.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 31, 2010 4:13 pm |
|
 |
|
741
|
Сигурен ли си, че затова са го спрели? Според мен е заради цената. Алуминият струва колкото оловото и е десет пъти по-евтин от калая. Това за единица тегло, на обем цената ще е още по-ниска.
Ами нали от някое време при вас го обмислят това.
http://www.nssfblog.com/epa-considering-ban-on-traditional-ammunition-take-action-now/
Някъде видах, че един от аргументите бил, че кондорите ядат вътрешности от дивеч със сачми и се тровят. 
|
| Вто Авг 31, 2010 4:52 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не съм сигурен, но имам някакъв такъв спомен за разкази от родители може би от тяхното детство.
Бегъл спомен на десетилетия... не бих му се доверил за нещо важно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 31, 2010 6:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе идиотщините са много, това за боята, ами да, 78 има закон, и се предполага че след това не би трябвало да има .. дали е опасно или не не знам, ти като си боядисаш къщата да не би след това да я изяждаш да му се невиди, чудя се аз защо на къщата стаата дограма една бяла, овехтяла ам аизглежда мазно и бляскава, па като се пребоядиса една . никаква седи, явно и в БГ са ги спрели по някое време.
А за римляните, бе не знам колко са живели, аз все си мисля че много по често са умирали на война, и по скоро това е причината за по-късият им живот.
Както и да е, това измести темата, да оловото е отровно, но едва ли някой яде уредите които изпозлва, няма как тов аолово от спойките да излезе през кутията и да ти везе в устата .. е има един разказ на Лем дето едни уж роботи порят агънца роботи и ги ядът ама .... та всичк е някаква безсмислена истерия ми се струва, тия ала бализми от сметището в почвата от там във водата и от там до хората ... не съм им фен, а и без това вче нали иамсметища за електроуреди, там нали работата им е да ги унищожават безопасно, какво занчение има ли олово ии не.
|
| Вто Авг 31, 2010 6:41 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А на мен как ми се псува!!! Запасите ми на добрия стар тинол се изчерпаха преди месеци. На местния пазар само скъпи ментета: трябва да си баба Ванга да разбереш дали е изстинал - аз по-едрички неща запоявам обикновено.
Тези дни правим малка реорганизация на работните места и аз почнах да цвъкам рафтчета от поцинкована ламарина. За сглобяването слагам по някое саморезбоващо се болче и после (нали съм дърт калайджия) разчитам на запояването. Да, ама не мога да избера между традиционния "калай" дето е почти само олово и ROHS тинола дето го купхме с килограмите - все не става добре.
|
| Сря Сеп 01, 2010 12:02 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
... И някой ден хората ще забранят дори и собственото си съществуване.
А относно койота(тойота) това си е жив пример как една добра марка в миналото може да се превърне в боклук.
Нали уж ROHS не беще задължително при автомобилите?
|
| Сря Сеп 01, 2010 11:20 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Добре, че имам още няколко килограма от оловния припой, че от тея безоловни простотии направо искам да убивам хора!!!
Ще ме чакат да произвеждам РОХС, ама ще има да чакат! 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Сря Сеп 01, 2010 1:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с известно разтягане на директивите, ROHS е задължителен само за битовата техника, до която човек има пряк достъп.
изключват се всякакви транспортни средства, при които отказ в електрониката може да е фатален (май велосипедите не влизат в тази категория), медицински уреди и изобщо уреди и инструменти които се произвеждат в малки серии (примерно <1000 годишно), скъпи са и се очаква да са в експлоатация 10+ години.
така остават телевизори, перални, лаптопи и почти всички компютри (миля, че за някои типове сървъри имаше изключение също) - демек ширпотребата, която е масова и не трябва да се позволява на клиента да я ползва извън гаранционния й срок. то това и беше натиска на индустрията - да намерят законов начин да си купуваш телевизор и пералня на всеки 3 години. ама чиновника се уля като бухна всичката електроника в един кюп без изобщо да са наясно с последствията. сега кърпят и мажат, щото почнаха да падат самолети и масово да спират автомобили.
друг е въпроса защо еърбъс, мерцедес, тойота и т.н. са се престарали с безоловността.
|
| Чет Сеп 02, 2010 7:30 am |
|
|