|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
Моля за помощ за удвояване на честота..
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
При наличието на CPLD нещата се улесняват още повече 
|
| Пон Авг 30, 2010 12:52 pm |
|
 |
|
jorodr
Ранг: Минаващ
|
Хубаво ме светнахте, че мога да деля, ма сега някой ако ме светне как да синхронизирам независима честота от външен кварц с точно определена от процесора, пък даже и в CPLD-то ще ме направи много щастлив. Щото на осцилограмата ясно се вижда, че положителните фронтове на двата сигнала трябва да съвпаднат. То не е просто да имам и честота 2Мхз, ествествено, че тогава би било много лесно.
bongo_x2 напрежението на 9-то краче определя честотта в диапазона, зададен от резисторите на 11-то и 12-то, така ли? Т.е. ако свържа 9-то към 5В на изхода ще получа максималната честота, определена от резистора резистора на 11-то, a ako 9-то е на маса на 4-то ще получа минималната, определена от резистора на 12-то, така ли?
Съжалявам, че задавам дебилски въпроси, но се опитвам да си изясня как работи чипът преди да се ядосвам, че не работи.
_________________Музей на древните компютри:
www.pravetz8.com
|
| Пон Авг 30, 2010 3:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Добре де, защо ти е да синхронизираш два генератора, вместо от един по-високо честотен с делене да си изработиш двата "синхронизирани" сигнала? (някой вече ти го каза)
Ако използваш CPLD и генератор примерно 8 или 16MHz ще можеш да получиш 1 и 2MHz синхронизирани изходни честоти, та даже и коефициентите на запълване би могъл да им задаваш. с 16МХз клок на входа, на изхода 1МХз ще можеш да направиш коефициенти на запълване от 1:15 до 15:1. На 2МХз изхода съответно от 1:7 до 7:1. Да не говорим, че двата сигнала могат освен да са "синхронизирани", да им зададеш и "фазовата" разлика.
Цялата тази работа нещо ме притеснява ... Едва ли ти трябва толкова сложно чудо. Няма начин проблема ти да не може да се реши по-просто. Постави коректно цялата задача, за да получиш просто, елегантно и ефективно решение.
|
| Пон Авг 30, 2010 5:10 pm |
|
 |
|
jorodr
|
emilvtc благодаря, че опитваш да помогнеш, но просто не си прочел заданието. Не мога да сложа външен клок, защото става въпрос за външно устройство, което трябва да се синхронизира с реален компютър. Така, че задачата си е сложна и си остава във вариант или с моновибратори (от които опитвам да избягам) или по друг начин като PLL. Но при всички случаи не може да се използва клок с по-висока честота, щото това означава да заменя клока на компютъра, което няма как да стане. Просто всичко ме навява на мисълта, че чиповете ми не работят, защото нямам осцилации дори и само с VCO. ... 
www.pravetz8.com
|
| Пон Авг 30, 2010 7:19 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
какво CPLD позваш? по не много сигурни спомени имаше едни на Lattice със PLL-и вътре, но от казаното до сега подозирам че хич не е нещо такова  И защо CPLD, ами не FPGA? тая мъка щеше да отпадне много на бързо, пък и кой знае още колко чудеса щеше да събереш вътре...
|
| Пон Авг 30, 2010 8:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Така! Все пак имай предвид, че това ми бе любимият чип ама преди 10-на години. Току виж се забърка нещо със склерозата... Пък и ако сивите мишки не ми бяха изяли старите книжки...
Имай предвид, че ако ползваш фазовия компаратор 1 ще получиш 90 градуса разлика между входния и изходния сигнал. Освен това той се синхронизира и по хармоници което изисква по-внимателен подбор на RC-то на VCO-то обаче точно това понякога може значително да ти упрости схемата.
И купи повече '4046, евтини са  И по възможност не само от един магазин. Щото веднъж като ги разучиш ще ти пасват за всичко (стандартните, де).
Доколкото си спомням обаче на правчовците всичките сигнали излизаха от 14МХц. Не е ли по-добре да цапнеш един по-бърз и по-съвременен PLL на тази честота и после чрез делене да си изкараш к'вото ти трябва?
Едит2: ама ти флопи ли искаш да подкараш  Няма да работи  2,5 от 4-те флопита които имах още време оно сдадоха багажа пък бях наясно с вътрешностите им, даже подкарах едно на новия тип дискети като свършиха старите.
Като ще си играеш направи нещо по-модерно.
|
| Пон Авг 30, 2010 8:46 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Тъпото е че на конектора на правчо нямаш изведени 12М - щеше да е много лесно получаването на стабилен клок.
Прецени колко е точни трябва да са ти периодите на тези импулси - +/- XX ns ... избери едно бързичко кварче чиято честота делиш с един брояч в плд-то , от изходите на брояча си изработваш тоя сигнал дето ти трябва , брояча го ресетираш с фронта на 1мхз сигнала така грешката ще е максимум един период на бързия клок , ако той е нещо кратно на 12 - примерно 24 или 48 ... пак грешката че е по-малка от закъснението през тия 123-ки и нанда ... другия такт го правиш по аналогичен начин с втори брояч ... може дори да опиташ с някво подобие на плл :
примерно - да преброиш периодите на бързия клок за един период на бавния , с цифров компаратор си изработваш ( ако не е са преброени точно 12, 24 или 48 такта за един период на 1мхз такта ) сигнал който с малко филтрация подаваш на варикапче .... ма едва ли е нужно ...
или с резултата от броенето да командиш логиката за изработването на твоя сигнал от изходите на брояча дето се ресетира на всеки мегахерц ...
btw. Уознияковата машинка също ли ще ти е в програмируемата логика ? ПРОМчетата двете са ми много интересни в плд .. или няма да има машинка а някаква картова памет ... с дискетни имиджи ... ?
Последна промяна sigkill на Пон Авг 30, 2010 9:35 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Авг 30, 2010 9:23 pm |
|
 |
|
jorodr
|
По-горе обясних защо не мога с по-висока честота. Специално Правец 8Д си е затворен отвсякъде и няма как да бъркам и да му пускам по-висока честота. То не е и нужно де, то ако е до бъркане - той си има 12 МХз, все ще успея да извадя 2 някак си
Въпросът е, че искам да направя интелигентно решение, защото смятам да пратя във Франция и Великобритания няколко контролера на все още мърдащото Орик-общество, да спрат да се хвалят само с техния ДОС. Пък и честно казано това беше едно добро упражнение за разучаване на света на CPLD-тата, все пак моята работа е съвсем друга и ми е интересно. А и да си кажа честно никой не искаше да го свърши, та трябваше аз да запретна ръкави, което се оказа добро упражнение  Доколкото до флопитата - напълно ти вярвам - нашата родна социалистическа промишленост така и не успя да произведе читаво флопи. Имам какви ли не български разновидности и нито едно не работи както оригиналните на Apple. За щастие сред пловдивските повечето работят "задоволително", пък и имам няколко оригинални. По-големият проблем са изчесналите 5.25" дискети, но на това интелигентно решение му намери един друг участник във форума:
http://www.bootzero.com/
Много благодаря за съветите, надявам се скоро да се похваля
sigkill благодаря за съветите, още днес се запасих с един кварц 32МХз, че само такъв намерих. Тази идея ми беше хрумнала отдавна, но един приятел ми каза навремето, че грешката във фронтовете ще е голяма, затова се бях отказал. Но така или иначе утре смятам опитно да установя. Смятам и червения сигнал с кварца да подкарам, той поне не е толкова капризен. Дано се получи. Доколкото до контролера н Вознияк - вероятността да се справя с него е близка до абсолютната нула. Там се иска повече познаване и най-вече мозък  Пък и най-малкото вече почти всички пинове на 9572-ката са заети, ще трябва да преминавам към 95144, а там ..3.3V, smd... Иначе вече имам виртуално флопи с SD карта, но за съжаление не поддържа епълски формат, та затова засега съм с реално флопи.
P.S. И като съм на вълна безумия -ако някой иска да види 8" дискети, сравнени с 3.5" да се обади да кача - това е вече рядкост 
www.pravetz8.com
|
| Пон Авг 30, 2010 9:32 pm |
|
 |
|
sigkill
|
Без бъркане .. просто си пъскаш един независим кварц на повечно мхз , делиш , комбинираш изходите на делителя с логика за изработа на q3 signala a на всеки период на 1мхз ресетираш брояча . Някога имах голям успех с настройката на Кочовите флопита а теста бяха оригиналните дискетки на Епълуъркс ( Парис без кирилицата  ).
|
| Пон Авг 30, 2010 9:43 pm |
|
 |
|
sigkill
|
На чат го обърнахме ..определено таз машинка е много хитро нещо , някога се бях запасил с купчинка промчета записани ама трябваше да разбирам кое за какво е и когато ми писна да ги бода в цокъла на един контролер зех цхе спретнах най-страховитото устройство за Правец/Епъл - четец за проми с СМ602 ... когато преди година го намерих туй чудо ми трябваше доста мислене докато се сетя какво е ... бях забравил за него.
Знаеш ли какво се получава ако след смяната на шпинделов мотор на флопи се случи да върти на обратно диска ... ? Беше ми урок дето никога няма да го забравя
Играл съм си да правя с ттл-ки нещо като това Бутзироу , команденето на стъпковото моторче беше зор , но две тънки флопита влизаха в кутийката на правешкото ... флопитата бяха едни дето от механиката им правеха тънкото за последните 8ц .. ако не вкараш дискетата вратичката я мачка при затваряне .
|
| Пон Авг 30, 2010 9:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама те 8Д на 12МХц ли били? Че то лесно тогава  Аз само съм го виждал, не съм работил на него.
Аз още в предния пост се чудих дали да ти препоръчам PLL-а на 28МХц (оказа се 24МХц) или повече щото по-високочестотните много обичат да дефазират.Ама шефа ми се обади за работа... доктор станах пък по доктори не ходя...
Мии според мен и 64МХц кварц да сложиш пак ще е химия няк'ва. Вярно, че 8Д е по-яко и кадърно добиче ама заради принципа си струва да туриш PLL - утре и за Apple ][ ще ти затрябва (май).
Голем смех: навремето в зората на частните видеокасетни клубове всичко бе дублирано от един глас с неприятен тембър и среден коефициент на интелигентност. Затова направих обратното: 14-те мегахерца на правчото ги синхронизирах с видеокасетата. Хич не бе лесно! Идеята бе да се взема видеосигнал от правчото - буквички, които с най-елементарно аналогово превключване да се наслагват върху видеото. Обиколих няколко по-големи видеоклуба и те ми казаха "амии...". Чак след 3-и месеца всички по сигнал взеха да ме търсят обаче аз вече си бях купил билет за насело, а никога не се обръщам назад. Не съжалявам, де, там хората от 10 години ТВ техник не бяха виждали, едно трошене на пари падна в най-голямата криза: докато си вземеш заплатата тя само за хляб не ти стига.
|
| Пон Авг 30, 2010 11:39 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Кви 12МХз те гонят, проца е на 1МХз и бачка на 1/2 от такта
Тва 12МХз мисля че беше нещо за видео контролера по спомени.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Авг 31, 2010 12:24 am |
|
 |
|
ji4ka
|
jorodr, тоя ЧМ '123 е стар чип, както ти казах в началото, пробвай с hc4538 или 555 - това са прецизни таймери с компаратори на входа, реално импулсите зависят само от RC групата, може всякакви импулси да изработиш. И най-важното е, че фронтовете съвпадат.
|
| Вто Авг 31, 2010 1:35 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
|
| Вто Авг 31, 2010 1:49 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Така и така спомена ЦПЛД.. та що не си го направиш с един тригер и един хор
-- Frequency Doubler using Dflip flop
-- D.B.@ damage inc.
library ieee;
use ieee.std_logic_1164.all;
entity F2 is
port (fi : in std_logic; -- Input signal Fin
fo : out std_logic); -- output fo = 2*Fin
end F2;
architecture behav of F2 is
signal clk : std_logic;
signal q : std_logic;
signal notq : std_logic;
begin
process (clk) begin
if (clk 'event and clk = '1') then
q <= notq;
end if;
end process;
notq <= not q ;
clk <= (notq xnor fi) ;
fo <= clk;
end behav;
може да си го наскубеш и с някой схематик едитор(алтиума има, свободния вебпак на ксайлинкс има.. има и други)
резултата пак ще е този - удвояване на входната честота....
ако не придиряш много много(а не си указал точни изисквания) ще ти върши работа
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Авг 31, 2010 5:18 pm |
|
|