Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Идея за капацитивно реле - помощ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Идея за капацитивно реле - помощ
Здравейте
От няколко дена се опитвам да направя някакъв датчик който се задейства при приближаване с ръка на около 8-10 сантиметра. Пробвах с различни генератори на 3 до 5 мHz с изведена антена (10 см.), но резултата не е добър. Действително честотата се променя при приближаване на ръката с 0,1 - 0,2%, което ми е напълно достатъчно, но проблема е, че действа във всички посоки. Пробвах да огъвам антената по различен начин, но няма ефект. Проблем е и това, че датчиците ще са няколо един до друг и по този начин вазимно си влияят, а трябва да се задейства само този до който се приближиш.

Ако някой е правил нещо подобно или има някаква друга идея, моля да помогне, а бирата е от мен :)

Сря Авг 25, 2010 3:18 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
две плочи една до друга, подаваш на едната сигнал няколко десетки килохерца, от другата четеш, като за шумозащита слагаш някакъв филтър с мост на вин примерно. слагаш някакъв праг по амплитуда и готово. съседните датчици на друга честота и така. доближавайки ръката на 10 санта капацитета нараства значително и амплитудата на приетия сигнал също.

Сря Авг 25, 2010 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря много за идеята. Виж за това не се бях сетил. Ще я пробвам и ще кажа какво се е получило. 8)

Сря Авг 25, 2010 4:17 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Комбинирай голяма площадка за капацитета и няколко отразителни инфрачевени датчика за определяна на позицията , или по-шантавото ПИР-датчици с лещи за мощни светодиоди за да са насочени, капацитивния сензор е за да не си сигурен когато ръката е на няколко см от уреда.
ИР светодиодите ги мигаш с няколко десетки кхз. ;)
Ако ти се играе с лазери ( пак ИЧ) слагаш няколко под различен ъгъл и ги редуваш , следиш за отразен сигнал от поне два ( в мястото кадето се пресичат лъчите им) ... вярно че заприличва на радар или на лазерната арфа на Жан-Мишел .... или на охранителна система от холивудски екшън .. днес само щури идей ми идват в главата но за командване от 10см само с капацитета е сериозно предизвикателство . Дано дори да не ми харесаш идеята да ти хрумне нещо което ти е лесно за реализиране и настройка.

Сря Авг 25, 2010 7:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе по-точно от сравняване на честоти няма, освен това радио-генераторите по подразбиране си бачкат с филтър далеч по-добър от този на Вин. За да не се влияят датчиците един от друг ги пускаш на различни честоти: всеки с двойка еталонен и измерващ генератор.
Другото просто и ефикасно което се сещам е генератор на Клап чийто честотноопределящ капацитет (пластинка) е малък да започнат генерациите. При приближаване този капацитет се увеличава, генераторът сработва и консумираният ток нараства. Обаче не изкопах готовата схема а направата му от нула иска доста познания по радиотехника.
iuvardov , ти откъде се взе, че разбираш от такива неща или аз не съм разбрал правилно?
Освен това що си се влюбил в антени а не пробваш с пластинки?

От бързото търсене: http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm някъде долу, ама е само за идея щото е абсолютно дърварска.
Ако е така аз бих пробвал с любимата ми CD4046 (PLL) с времезадаващ кондензатор от 2-е подходящи пластинки и външен еталонен (кондензатор) <- Едит: генератор. :oops:

А ако е оптронско?! Излъчвател, приемник и другото е оптика. Нещо елементарно за пример: http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=104

Edit: аз докато съм се шматкал по спомени той и sigkill писал...

Последна промяна bongo_x2 на Чет Авг 26, 2010 5:47 pm, променена общо 1 път

Сря Авг 25, 2010 8:27 pm
Профил

Мнение 
Имаше хак за шарповските ир приемници на старите тв-та бяха едни метални кутишки , с някво човъркане ставаха чувствителни за разстояние .. ам отпадат щото сега сичките са интергрални , няколко сегашни TSOP-a с по едно насочено ИЧ диодче мигащо на носещата на тсопа .. там 38-40кхз , ма си е хубаво неква капацитивна плочка да следи тез 10см и да не се задеиства от случайно прелитащи предмети ;) Двойките тсоп - диод да се редят едно след друго ..дори може просто да се импулсни светкат с последователно пакети 40кхз о насочени диоди ( или лазери) а тсоповете изходите им да са в паралел ..дори могат да са по 1 тсоп през 2-3 диода зависи от разположението им ... и сичко да тва да се клати директно от мъничко проц-че :)

EDIT: Допълнителна функция - смутител на дист. упр. :)

Последна промяна sigkill на Сря Авг 25, 2010 10:14 pm, променена общо 1 път

Сря Авг 25, 2010 9:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мдааа, капацитивното за големи разстояния вече е в миналото. А за фотото има и достатъчно евтини камери ама това е друга свирка.
Аз обаче в този случай никога не бих направил приемника с готова интегралка, ама това е въпрос на възможности и вкус - казало кучето като си облизало г*за.

Сря Авг 25, 2010 9:21 pm
Профил

Мнение 
Камера , що толко сложно , сещам се че TAOS имат едни линейни ( демек не матричка, а редичка фотодиоди в интегрална схемичка заедно с мултиплексор и предусилвател) фотосензори -TSL2...нещо-си, дори този с най-малката разделителна способност би станал , трябва обективче или леща и естественно ИЧ диодче ( което да мига - знаете що) и черен филтър (експонирана филм или късче от диска на дискета - пробвано е !) , 10-те см се засичат с капацитивен датчик... ще е доста компактно цялото нещо и с минимум елементи.

Сря Авг 25, 2010 10:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря на всички за идеите. Пропуснах за кажа, че най-отпред ще има декоративен плексиглас който ще покрива всичко. Така че идеите със светлина няма да са подходящи. Сега вече е доста късно, но сутринта
продължавам с експериминтите.

Чет Авг 26, 2010 1:02 am
Профил

Мнение 
iuvardov написа:
Благодаря на всички за идеите. Пропуснах за кажа, че най-отпред ще има декоративен плексиглас който ще покрива всичко. Така че идеите със светлина няма да са подходящи. Сега вече е доста късно, но сутринта
продължавам с експериминтите.

Е пак откриваме топлата вода наново........
Колега - иди на саита на Атмел и потърси Q touch - не съм сигурен дали това беше името..... дават всичко -идеята им е да им купуваш процесорите,ама може да си гепиш кода и да си го пуснеш и на друго МЦУ.
Аз бях на един семинар на Алтиум и имаше един от атмел дет прави реклама,те се комбинирали с Алтиумците и тия имат набор библиотеки -като комонент -една камара неща бяха направили за тия сенсорни неща.
Имаше естествено и демо - готовипаб та и изделия -работят си на 6.
Та копчета ли ,та потенциометри , та незнам си какво ..... има всичко . пред ПЦб то може да е до 1 см някъде... бачка.

Пет Авг 27, 2010 10:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]