Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Коментари 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
tgi, ти пък за какъв чеп пишеш на английски коментари? аз в часпрома си пиша на български коментарите, педалско ми се види нещо да пиша на английски

Вто Авг 24, 2010 8:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
tgi, ти пък за какъв чеп пишеш на английски коментари? аз в часпрома си пиша на български коментарите, педалско ми се види нещо да пиша на английски

Педалско или не, техниката е документирана на английски. Работейки човек непрекъснато
го ползва. Самите езици за програмиране - дори йероглифните като C- произлизат от английски.

И навярно има още много причини да е практично човек да пише на английски в тия неща.

Българският език си е хубав, че и азбуката му е фонетична, но за тая работа е английският.

Всичко, което правя, хардуер, софтуер - всичко е документирано на английски.

А и нали и други трябва да могат да прочетат каквото съм написал.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Авг 24, 2010 2:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
zaphod написа:

И кво пишеш? "Имплементиране интерфейса на ивент лисънъра" :D

Вто Авг 24, 2010 5:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
zaphod написа:

:D :D :D :D :D :D :D

Аре бе, то това като за "хумор" и то от добрите, щях да си оплюя монитора с това, дето го
сърбах докато четях какви си ги съчинил.

:D :D :D :D :D

Вто Авг 24, 2010 5:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
zaphod написа:

примерно, но на латиница. не винаги е удобно наистина, но вие сте виновни че загубихте студената война и рейгън ви го навря мазно :)

Сря Авг 25, 2010 9:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ей много бръмабри много нещо са ти насипали в главата тия с медиите, ква студена война какъв Рейгън бе, Зейфоде.

Английският език - а и ползването на английски в науката и техниката, включително и в моето програмиране - са от
преди "загубването" на "студената война". Всъщност мнооого от преди нея (настрана от моето програмиране, то
е от 80-те).

Не че ми пречиш на мене, кълчи си пръстите и езика колкото щеш, пък някой ден може и
да откриеш, че не всичко, което ти дават да четеш е вярно .....

:D :D :D :D

P.S. Преди 25+ години бях попаднал на една съветска книжка с описание на техен 8080.
Всичко - от имена до асемблерски мнемоники - беше кирилизирано, като Ш Щ Ж и подобни
букви доминираха. И сега като се сетя се разкикотвам и малко чак не вярвам на спомена си
(нямам я вече, подарих я на един познат който май тогава така и не схвана хумора в цялата
работа :-) ).

Инак процесор не направили, прекопирали чуждия, ама надписите по него издокарали...

Сря Авг 25, 2010 1:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
със сигурност загубата на студената война и езика са тясно свързани, макар че в каква посока не е толкова очевидно. и това чичковците дето са писали тая книга съзнателно или не са го схващали . затова са се опитвали да противодействат на тенденцията към налагане на американския като международен език. я се сети до кое време международните паспорти бяха на френски? май чак в края на 90те ги оправиха. защо мислиш бяха на френски?

Сря Авг 25, 2010 3:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Стига бе. Всичките тия езикови конспирации и глупости в кръчмата биват, ама
програмирането се съчетава зле с тоя вид забавления.
Кой език и защо и къде и кога бил популярен може и да е интересно за някои, но
в работата си човек е просто практичен и тия неща не ги мисли. Ако английският ти
спъва производителността в програмирането, смени го (макар ако е така аз бих се
замислил дали програмирането е за мене). На мене смяната му с какъвто и да е друг
само би ми отворила повече работа и би направила продуктите ми недостъпни
за останалия свят, що за идиотска идея.
Навярно английският се е наложил в техниката и науката просто защото от Англия
е тръгнала индустриалната ера - стругове, парни машини, влакове, на практика
всичко. А за паспортите кой кога на какъв език е искал да ги пише оставям на
други да се интересуват, мене ако ме интересува нещо в тая връзка е как по-малко да
имам вземане-даване с такива хора (въоръжената охрана на текущите дебелосерковци).
То и първото не ме вълнува особено всъщност, само доколкото е практично.

Сря Авг 25, 2010 3:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
тука чат-пат ми се налага да чета кодове с коментари на китайски...
пълна простотия. едно, че чайника е с друг модел на мислене и обикновените неща винаги се правят по необикновен начин.
добре, че поне основния език не са променили, та коментарите почти не ги гледам. за култура за документиране пък и дума не може да се каже.
за doxygen никой не е чувал чак до съседното село :?
а това, че съм си спуснал wiki на преносимата NAS сапунерка ги вкарва в много дълбоки мисли.
---
носталгично погледнато, по времето на рейгън, меги и брежнев имаше пик в развитието на технологиите.
нито оттатък гьола, нито в тайгата сериозните хора са се ебеавали с техниката за сериони нужди. на мене поне половината ми тежка артилерия в измерванто е от онова време. и наистина е "тежка", не само в клограми. на практика дори и след десетки години всичко е в производствения си толеранс без калибриране, което не мога да кажа за новата техника.

ние бяхме в едно особено положение, в което имахме относителено лесен достъп както до задокенски върхови неща, така и до липсващите на картата градове в тундрата. на мен винаги ми е било интересно да правя паралел (или по-скоро перпендикуляр) между мисленето на американския и руския конструтор. по-късно си разширих кръгозора с италианци, немци, французи (да ме извини цецо за оксиморона "френски конструктор"), японци и ... китайци. и резултата е... че искам да си отида на село, да си варя ракия и да ям пръжки.

глобално погледнато всичко стана чалга. вече е по-трудно се пусне кварц на 32768Hz отколкото да се предадат няколко байта на 2.4GHz. иронията за "онзи позабравен уред, честотомера" е уместна и тъжна едновременно. не е страничен и въпроса колко хора ще успеят да измерят правилно честотата, дори при наличие на честотомер.

Сря Авг 25, 2010 4:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А те китайските коментари с йероглифи ли ги изписват в някакъв странен character set
или са му намерили цаката да ги олатинчат (както маймуницата за БГ примерно)?

Сря Авг 25, 2010 5:11 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Китайците си минават без коментар , имат си иероглиф за всяко приложение - останалото е работа на китайския компилатор. Така кода се свежда до един единствен символ .. друг е въпроса колко байта му е кодировката в китайския чарактер сет ;р ( днес съм зле с главата)
Иначе съм против коментарите на кирилица - някога правците имаха по 3 клавиша "КИР" ... а сега ъина иска пак 3 клавиша ама едновременно натиснати :р , аиде два да са че не съм фен на заделянето на ляв ЦТРЛ за смяна на езика. Също така няма по-гнусно от софтуер с менюта на БГ ... както и при телефони , камери итн. устройства - не мога да се оправям ама хич с менюта на БГ ...
Това за руското 8080 ми хареса ;)))

Сря Авг 25, 2010 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Също така няма по-гнусно от софтуер с менюта на БГ .

времената когато софтуер се ползваше само от брадясали гийкове с мазни коси отминаха преди 15 години....

Сря Авг 25, 2010 9:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама вие още ли по тая тема, бре?! Мии аз първият ми английски го научих от Правец82. Отпосле ми помогнаха хеви-метъла и хамериканските филми. Който е расъл по комунистическо знае как беше с чуждите езици. А те не са ми силата, де.
Година след пристигането в "занзибар" ми се наложи да работя с англичани. Да им пикам на английския! :) Тъкмо почнах да им разбирам всичко и аха да проговоря - работата се разтури. Единственото което остана да ме кефи бе, че шефът говореше с жена си (англичанка) на английски за да не разбера. Малей, после с един ирландец к'ви номера им правехме...
После се промениха нещата, явно аз повече от 1.5 езика не мога да говоря, обаче до ден днешен се оправям донякъде с немския, на руския му разбирам всичкото а с четенето на английски май съм най-добър в обкръжението в благодарение на Правец82. Местният е отделен, де.

Сря Авг 25, 2010 10:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
бонго, мисля че сички знаем английски тука, писмено гарантирано, а повечето и говоримо.
бягайте обаче в някоя детска градина да видите какви "традиционни" имена носят децата - разни марк антониевци (това за първо име) и майкъловци. по рожденните дни се пее "хепи бъртдей ту ю" (това е най-педалското от всичко, ВСИЧКО!) и какво ли не. нормалния човек не харесва да му се сменят обичаи, език и така нататък, инстинктивно противодейства и щом природата го е направила така, значи има смисъл. едно време бях твърдо враг на всякакви патриотични "нендерталщини", както тогава ги намирах, сега не , но пак не може да се каже че съм някакъв патриот - докато ми говорят за ботев и левски си драпам чатала и не ми пука, но все пак да пиша писма от мене до мене на английски - това си е като да си завреш нещо отзад, не по-малко противоестествено.

Чет Авг 26, 2010 7:49 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
преди време ми се наложи да цъкам по един windows говорещ на шведски. Чак тогава си дадох сметка какво значи да не рабираш какво пише по компютъра. Така че не подценявайте факта че много хора които незнаят англииски ползват менюта и предпочитат да са на български. И на мен ми е леко неразбираемо меню на български на GSM примерно, но същото меню на suomi ми е 100 пъти по неразбираемо.

Чет Авг 26, 2010 10:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща