| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Вредни газове при заряд на оловен акумулатор
Има ли вредни емисии при зареждането/разреждането на оловен автомобилен акумулатор?
Акумулатора не е от "херметичните" и има отдушник (щуцер) от страни.
Използват го като външен акумулатор за UPS. Вградение акумулатори в UPS-а са с малък капацитет, а и отдавна са се скапали.
Знам, че при заряда се отделя водород. На времето баща ми като автомобилен ел. монтьор в автобаза отговаряше за акумулаторната станция и получаваше кисело мляко и повече пари като "вредни", но не помня дали заради акумулаторната.
Та въпроса е може ли такъв тип акумулатор да стои в стая в която непрекъснато има хора - без да застрашава здравето им?
|
| Вто Авг 24, 2010 8:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми освен дето водородът може да я докара до гърмящ газ друго май не личи на пръч поглед.
Ама на втори изпаренията - не електрохимични - на сярната киселина може и да са беля.
Водородът излизащ през отдушниците неизбежно ще е смесен с тях. За какви концентрации
става дума и дали са приемливи не знам де.
А на трети поглед може и още нещо да излезе, ама аз поне засега не успявам да го видя  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 24, 2010 9:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
emilvtc , както описваш акумулатора ще да е толкова вреден колкото ако пушиш или пърдиш в стаята
А баща ти е вземал "вредни" щото най-вероятно е пипал тези пущини а това е друга история.
Ама ако зарядното не е вред може и да покашляш от киселината 
|
| Вто Авг 24, 2010 9:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
А ако зарядното е в ред даже отделения водород би трябвало да е мноооого малко. Ама пък като знам кви миризми остават след като си зареждам акумулатора на колата - не знам. Май не е много чиста работата. VRLA-тата не са чак толкова херметични. Дори и SVRLA имат клапан да си изпуснат налягането ако превиши някакви стойности.
Е ако ви притесянва безопасността, защо не сложите едно голямо VRLA? Естествено цената му ще е малко високичка ама ...
|
| Вто Авг 24, 2010 10:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не ми се търси к'во е "VRLA" но описаният акумулатор не ми прилича на оня от москвича ми. Тук се продават предимно "неискащи поддръжка" (не че е съвсем така) и знам такъв от над 3-и години е включен към як UPS и нито е домирисал нито е създал проблем.
Отдавна искам същия патент и вкъщи, но ме бе страх малкият да не се докопа до акумулатора а ме домързя да го изкарвам на терасата - пак кутия ще иска и заради дъжда...
|
| Сря Авг 25, 2010 7:10 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Пробвах да зареждам акумулатора в затворено помещение и - мирише си и то никак не е приятно. Дразни ме и кашлям. А щом ме дразни - едва ли е безвредно ...
(само незнам дали не си въобразявам, щото май имам такава склонност ...)
|
| Чет Авг 26, 2010 12:03 am |
|
 |
|
plameniv
|
Е няма начин да не излиза малко серни изпарения, иначе водорода не мирише, няма какво дуго да понамирисва освен сярната киселина.
Най добре става на терасата ако не е остъклена, или поне си отвори прозореца там, не е кой знае какво 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Авг 26, 2010 11:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Абе може то, ама ще ползваш 50-60% от капацитета му. Пускаш го на 1/30 С и до 11,8 - 12,2 волта и няма да загазява. Ама както казах ще ползваш значително намален капацитет.
|
| Чет Авг 26, 2010 4:35 pm |
|
|