|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:19 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
 Пак въпроси за запояване
Постановката е следната. Имам гъвкава печатна платка и монтиран един сензор на нея. Опитвам се този сензор да го изкарам на 10 см от там. Разпоих го и сега мъча да му запоя отдолу тънки жички ама нещо явно не правя както трябва. Опитах първо да наклепам с колофон и да мина с калай - стана равномерно калайдисване на пиновете. После мазах с колофон и калай и жичките една по една, ама нещо май не става както ми се искаше. След това почвам да ги поя. Трудно се пои и много малко захваща. Запоявам една жичка, след това като опитам да запоя жичка до нея и първата се разпоява. Пробвах и да мажа с някакъв флюс който имам ама той май не е за фини цели. Жиците които ползвам са от кабел за хард диск пише 30 AWG на него.
Та да запитам няма ли по-лесен начин, щото даже един датчик му стопих пластмасата (има някаква пластамса от другата страна, демек от горната). Къде бъркам? Поялника ли ми е силен (40 вата), прекалено дебел ли е - човката е около 1 мм а разстояните между пиновете е 0.65. А още не съм и почнал да се опитвам да поя по гъвкавата платка а тя изглежда като че много лесно ще я стопя с няколко неуспешни опита
|
| Вто Авг 24, 2010 9:31 am |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Залепи датчика "по гръб" с двойнолепяща лепенка на парче универсална или друга подходяща платка с падове. Приготви си единични жички от многожилен проводник и свържи чрез запояване изводите на сензора с падовете на платката. Най-напред запояваш жичката към сензора, след това я запояваш към пада на платката и накрая режеш излишното. След като се убедиш, че работи може да пръснеш с някакъв лак за изолация, но не е задължително.
|
| Вто Авг 24, 2010 9:41 am |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Ползвай емайларан проводник от дроселче или нещо подобно но тови вид жица дето се се калайдисва без чегъртане на изолацията .15-.2мм диаметър , площадките ги калайдисай но така че да остане повечко припой в/у тях , спойките ги прави максимално бързо - допираш жичката , парваш капчицата припой .. ако имаш каптонова лепенка може да я ползваш за маскиране на съседните спойки.ПОялника е силен нещо към 10-15 вата е по-подходящо, но ако си достатъчно бърз и с този ще стане.Каква е стъпката м/у пиновете ?
|
| Вто Авг 24, 2010 2:11 pm |
|
 |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
sigkill 0.65 mm. а такъв проводник от къде мога да изкопая?
И има ли някаква много тънка жичка която ще ми свърши работа, но която е СЪС изолация? Поил съм жички от многожилен проводник по метода на Desert Leo и тогава като, че по-лесно стана. Само, че сега ме ограничава мястото и тези жички неизменно ще се допрат една до друга.
|
| Вто Авг 24, 2010 5:50 pm |
|
 |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
По въпроса за тънките проводници с изолация направо отивай в някое бобинажно ателие или там където навиват трансформатори... Със сигурност ще имат и по-тънки лакирани проводници от 0.15.... Има дори такива, които са самопочистващи се - т.е. като тръгнеш да ги поиш от високата температура лака им изгаря и се калайдисват без да ги дърляш с ножче...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Авг 24, 2010 5:55 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Е именно емайлиран бобинажен проводник, но не оня нашенски ПЕЛ... неговия лак не пада при калайдисване. Бобинката от китайски кварцов будилник е навита с подходящ проводник( дори малко по-тънък) , също сякви релета ,трафчета,дросели , жички от кабела на гсм-ски хендсфрита ...
|
| Вто Авг 24, 2010 6:02 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|