Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
поразяване на EEPROM на Атмега128? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
1000 навивки и 0,1 Ома :)
Това е нищо, осцилограмите ако видиш...

Сря Авг 18, 2010 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ммм, тва ше е коджа жица ... Ти сия искаш да видиш какво би станало с нещо дето не можеш го реализира на живо. :D

Може да се ползва и ОА за присъствие и не е нужно да е свързан електрически. Първия път като се разсмърди че има несвързани пинове изключваш проверката и спира да мрънка.

Сря Авг 18, 2010 6:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins , преобразувах схемата в твоя чест, намалих навивките на 333 (не знам върху какво са навити, де) и стана още по-неразбираемо. С осцилоскопа ли не се оправям... Генераторът е 50Хц правоъгълни с 2,2 В амплитуда и 2 В постояння съставка.
А с това си играя щото с реални чаркове няма да го направя :)

Едит: а бе знаех си аз, че иска 10к навивки :) Пак има химии ама поне взех да се ориентирам.
Едит2: обаче като шляпнах диода всичко стана красиво, като в учебник за техникум.

Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 30.79 KiB | Прегледано 1680 пъти ]
Сря Авг 18, 2010 8:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз скоро правих едни чопъри и първо ги изтествах с тина-та - пусто и аз бях забравил диода и на скопа - мазало. Като го сложих и всичко си дойде по местата. Мисълта ми е за бобината - 240 навивки с ф0.6 става около 1,2 - 1,4 ома. Та искам да говидя тоя дросел дето е 0,1 ом и има 1000 навивки :) Пък били тв и 300 ...

Ей сега зяпах Tina V9 - мама им стара - много фиичърс има. Ама и цената тлъста. Абе много зор се намира софт за тая пуста електроника - по никой познат торент го нема. И в мулето тоже го нема. В 9-та версия пише, че има и RF design - би било много полезен инструмент, плюс факта че и платки вече прави - сигурно ще може да симулира не само като схема ами и като платка.

Сря Авг 18, 2010 9:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А в рапида търсил ли си? Обаче напоследък инжектираните съдържат гадини на няколко етажа, шанс 1:1000 да откриеш чисто.

А бобинката ми е идеална. Това което си видял е платката. Отпосле шляпнах 100 Ома но кажи-речи нищо не се промени. Май дори Тината се сбръчква от подобна лудост :)

Edit: хвърлих око на рапида и не открих програма. За сметка на това ще си заредя баба Тина която бях позабравил :) Simply the best!

Сря Авг 18, 2010 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Намерих ама V8. Тегля я в момента. Ако бива ше видим как ше я шернем ...

Сря Авг 18, 2010 11:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бонго, бива 8-цата. Нещо още не мога да схвана принципа на правенето на платките, ама симулатора има доооооста повече компоненти + ПИК + АВР и други разни. Гледам че има опция за download на HEX в процесора :) Ама още не съм пробвал.

Тоя дето го теглих AVG-то не му се сърди.

Чет Авг 19, 2010 9:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins , то AVG-то открай време върши работа колкото детска играчка. От безплатните Avast е най-добър за в реално време ама е тежичък. За сканиране - Avira. Аз обаче направо ти казвам да си купиш Eset с 3-и лиценза, струва колкото останалите платени за 1-н лиценз и после просто не го забелязваш.
Освен това всяка държаща на себе си анти-фирма поддържа безплатно онлайн сканиране но повечето оставят "ръце" в компютъра.

Прати ми го зипнато да го проверя и ще ти кажа. Адрес: сещам се за maramareva от пощата на гугъла.

А безплатната Тина определено се шашка от индуктвности. Пробвах да пусна к'в да е генератор с трансформаторна връзка и не стана.

Едит: уф, забрайх да кажа че тези дни ще ми се разкатае фамилията и да не ме хайкаш.

Пет Авг 20, 2010 2:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
То и без това в момента не мога да ти го пусна щото ми е на лаптопа у дома и е спрян в момента. Пък и е 120MB. Днеска ако остане време ще се пробвам. Пък уикенда малко ще съм извън обхват на нет.

Пет Авг 20, 2010 8:49 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Малко се позабавих със свързването на релето. Пак опитах да прочета регистъра с ресет флаговете - MCUCSR, този път по-успешно. Четеш го в началото и го нулираш веднага след това. При пускане, повечето пъти е вдигнат само флагът за външен ресет - може би от външния ресет чип. Понякога се вдигат и флаговете за BOR, POR, при ресет. Преобладаващо стойността на регистъра е 0х00, което, ако не бъркам някъде, означава, че причината за ресет е друга.

Прикачени файлове:
Relay.png
Relay.png [ 12.66 KiB | Прегледано 1672 пъти ]
Relay.png
Relay.png [ 12.66 KiB | Прегледано 1676 пъти ]
Пет Авг 20, 2010 8:55 am
Профил

Мнение 
A едно диодче паралелно на намотката на релето не слагаш ли? Тази самоиндукция трябва да отива някъде и най-безболезнения начин е да се окъсява с диод в обратна посока паралел на релето :idea:

Пет Авг 20, 2010 9:16 am
Профил

Мнение 
Умишлено не слагам диод, защото устройството забива, в нормалната си работна среда и така опитвам да я симулирам, че да опитам да остраня проблемите.

Пет Авг 20, 2010 9:56 am
Профил

Мнение 
Sorry, пишело го в първия ти пост ама кой да помни.

Пет Авг 20, 2010 10:08 am
Профил

Мнение 
Cekins написа:
То и без това в момента не мога да ти го пусна щото ми е на лаптопа у дома и е спрян в момента. Пък и е 120MB. Днеска ако остане време ще се пробвам. Пък уикенда малко ще съм извън обхват на нет.

Пусни я в рапида за малко. :wink:

Ама какво му се чудите на това реле? Като му се прекъсне тока се превръща в трептящ кръг, вдига напрежение и пробива отде намери - или през транзистора ,или между намотките. А тия симулации винаги се тормозят от такива ключови преходни състояния, трябват по-фини настройки по монютата.

Пет Авг 20, 2010 11:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Жичка, аз от рапида я теглих. Ама издирих случайно някаква търсачка за RapidShare и след половинчасово ровене попаднах на няколко линка. Този който теглих е един цял архив 118MB. Има и някъв друг на две части 124MB. Другите не ми изглеждаха обещаващо. Жалко че 9-ката я няма - пише за много нови фичърси. Аз на това набързо изгенерирах една платчица и му пробвах 3D view-то - добре изглеждаше :). Ама сякаш са малко непълни библиотеките - и то най вече откъм дефинирани корпуси и откъм 3D модели на елементите. Обаче пък дефинирането на корпус ми хареса - без да съм чел, за 10-тина минути му хванах чалъма. Не ме мята по върбите - цък, цък, цък и готово. Можеш с две цъквания да сложиш 12ф675 в ДИП40 и да кажеш кой сигнал на кой пин излиза и готово. Не че има смисъл от това. Казвам го като пример.

Ама сякаш PCB дизайна на 8-цата е недовършен. Едва ли може да се сравнява с "имената" в това отношение.

За симулатора : бая се рових из нета преди време и откъм симулация тина-та е най-хвалена. Някъде четох че са я правили двама преподаватели в някакъв университет с учебна цел. Е вече не е в сферата на учебните пособия де. Сега тука по старите ще ревнат веднага срещу симулаторите, ама младежта трудно може да се оборудва с купища T&M хардуер и да може да трупа опит на живо.

Рек ако иска може да премести постовете в друга тема в "софтуер", че тука стана гювеч :)

Пет Авг 20, 2010 1:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща