Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
поразяване на EEPROM на Атмега128? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение поразяване на EEPROM на Атмега128?
Здравейте!

Да Ви питам, тествам устройството за устойчивост и съм му закачил на изхода реле, което се комутира непрекъснато, с висока честота и без диод на бобината му. През повечето случай се рестартирваше, но се случи и да забие. След това му се препрограмира еепромът и заработи. Изглежда проблемът е бил в него. Без да се препрогрмира, не работеше коректно.
Някакви идеи какво се е случило и как може да се предотврати?

Благодаря Ви!

Чет Авг 12, 2010 4:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ХЕХ-не сме шамани тука :D

А дали е бил включен BOD, има ли външен ресет чип....някакви кондензаторчета по захранването да са спестени......

Чет Авг 12, 2010 4:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Проблема ти не е от еепром-а. Мигалки и реленца доста съм правил с доста от мегите и не е имало проблем.
Диода, паралелно на бобината на релето що си спестил? От реле без диод съм патил - получават се някакви пикове по захранващото и мцу-то се ресетва.
Като крайна мярка, можеш да намалиш изтеглящият към + резистор на ресета, като гледаш да не го сложиш по малък от 4.7к.

Чет Авг 12, 2010 4:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Те пиковете имат документиран подобен проблем, ама за меги не знам. Там се говори че при отпадане на захранване се случва да почне да скача по програмата и ако уцели кода за писане в еепрома става омазването. На мен ми се е случвало няколко пъти.

едит : wise, michev : човека тества и търси проблеми :)

Чет Авг 12, 2010 11:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Филтри има на захранването, както и интегрална схема, която ресетва атмегата, ако Uзахр < 3V. Диод не слагам нарочно, за да проверя забива ли някъде устройството, което стана.

Пет Авг 13, 2010 9:22 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Те пиковете имат документиран подобен проблем, ама за меги не знам. Там се говори че при отпадане на захранване се случва да почне да скача по програмата и ако уцели кода за писане в еепрома става омазването. На мен ми се е случвало няколко пъти.

Бе като заговорихме за това айде и аз да се оплача ... имам едно устройство на УСБ (18F2550) и наистина понякога забелязвам че има променени байтове в епрома ... айде не ми е кой знае колко критично ама не е приятно .. тъй като се вади и слага често в УСБ-то на компа ... имам 100u+100n на захранването ,пуснал съм му brownoutreseta на 2волта ама ядец .. та ако някой има опит с подобна случка няма да е лошо да сподели :)

Пет Авг 13, 2010 9:23 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Решение има. Поне при мен се получи : Винаги дръж EEADR да сочи към адрес който не се ползва. Аз обиновенно го слагам $FF. Това след всяко писане и четене. Честно казано откакто почнах да го правя това не съм имал ядове. Между другото из официалните форуми на микрочип го има описан този проблем.

Пет Авг 13, 2010 12:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хитро решение, Cekins, благодаря ти!

Пет Авг 13, 2010 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами тествай и кажи дали има ефект при мегите, щото при пиковете от лични наблюдения има.

Пет Авг 13, 2010 1:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
Здравейте, не можах пак да забия по този начин устройството. Само се ресетваше. Гледахме му захранването с осцилоскоп, има пулсации от релето. Опитах да прочета MCUCSR регистъра - флаговете за WDR, BOD, но без успех. Нещо бъркам, излиза, че се вдигат и без причина.

Вто Авг 17, 2010 1:44 pm
Профил

Мнение 
Добре де- защо не го тествате с диод ....
то без диод ще се ресетва
Аз правя 2 от 3 в еепрома - чета трите байта и сравнявам - после ако има разлика - 2 от 3 печели
Ама това не е добре - да ти се скапва пред очите.................
Може да е от опроводяването на платката.......от много неща може да е..............

Вто Авг 17, 2010 2:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
marcuka68, много те моля да публикуваш схемата или поне управлението на релето със захранванията. Случайно си направил нещо уникално.
А следващия път направо тествай в микровълновата или с електрошокова палка :)
Не е зле да надзърнеш в гугъла и за Tesla coil :idea:

Вто Авг 17, 2010 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е добре де, забранено ли е да се правят стрес-тестове? Явно дивайса ше работи в агресивна среда. Какво пречи да се пробва?

Вто Авг 17, 2010 7:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins , ти сега адвокат на дявола ли го играеш или паднал от Марс?
Вярно, че тук разбирачите от аналоговщини направо липсват но по-опитните поназнайват нещо за шумозащитеност. Как ще правиш тест с грешна схема?!
Да си направи добре схемата - със всичките му там "излишни" резисторчета, кондензаторчета и к'во ли не още, да си проектира добре топологията и после готовия образец да го прекарва и под волтовата дъга ако иска.

Аз продължавам да искам схемата на marcuka68 - как така още нищо не е изгорил?!

EDIT: Напоследък SMD-то довтаса и в платките на професионалните машини :cry: Писна ми да замествам изгорял канал за реле на ULN2003 с резистор и BC337 (в повечето случаи си има отделен диод). Ама как се търси място и как се запоява огромно чудо върху SMD краче... Обаче не повтаря да изгори, естествено.

А нали си имам нова играчка (TINA IT) скалъпих набърдже нещо което само ми сбръчка понятията. Резултатът бе ужас, ама или аз не съм уточнил нещо или химията е по-голяма от колкото си представям - нищо не разбирам... А таймерчето 555 го сложих заради изискването да има интеграла.

Прикачени файлове:
NONAME-Relay1.JPG
NONAME-Relay1.JPG [ 19.08 KiB | Прегледано 2721 пъти ]
Вто Авг 17, 2010 8:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
А нали си имам нова играчка (TINA IT) скалъпих набърдже нещо което само ми сбръчка понятията. Резултатът бе ужас, ама или аз не съм уточнил нещо или химията е по-голяма от колкото си представям - нищо не разбирам... А таймерчето 555 го сложих заради изискването да има интеграла.

Бонго, какво е това чудо с индуктивност L3 1k? 8O :? И резистори 100m? :roll:

Сря Авг 18, 2010 5:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща