Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
PreHeater за PCB или керамичен нагревател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение PreHeater за PCB или керамичен нагревател
Търся от известно време да купя PCB PreHeater, но не намирам нищо на нормална цена.
Колкото повече ги разглеждам - толкова повече се убеждавам, че определено не си струва да дам 400 - 900USD за такова чудо.
Замислям се дали пък да не спретна едно такова ако не за без пари - то почти за без пари.

Та въпроса ми е някой сеща ли се за подходящи нагреватели за такова чудо? (или пък да има идея от къде да се купят като резервна част нагреватели за "истински" PreHeater?)

"Истинските" май използват някакви керамични нагреватели, но незнам какви са.
Идеята на нагревателя е равномерно да нагрява цялата си повърхност и в същото време почти да няма топлинен капацитет. Мислех да използвам плоча от ютия, но тя има бая голям топлинен капацитет, а и формата и нещо не ме кефи ...

Чет Авг 12, 2010 9:33 am
Профил

Мнение 
Оххх... болна тема... и аз съм се заглеждал преди време по тия устройства... От клипчетата ми се струва, че използваните нагревателни елементи са нещо от сорта като на едни прозрачни кварцови нагреватели за отоплителни печки... Мислел съм си и за халогенни лампи подобни на тея дето ползват във фюзерите на някои лазерни принтери и копирни машини...Но все не ми е оставало време да поекспериментирам... :( И съвсем извратена идея - може да се експериментира с керамична плоча за готварска печка...

Чет Авг 12, 2010 9:38 am
Профил ICQ

Мнение 
Продългавам да се ровя из сайтове и попаднах на този китайски прехитър:
https://www.gsm-technology.com/index.php/en_US,details,id_pr,1137,menu_mode,categories.html

Не е много скъп, но не ми изглежда много читав ...

Чет Авг 12, 2010 1:08 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Имам подобен , с друго захващане на платката , върши работа но за малки платки и не особенно тежки инак се гънат от подгряването , нагревателя е плочка с реотани и термодвойка , по спомен струваше към 160 леви.

Чет Авг 12, 2010 1:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То в някой печки с бързонагряващи котлони има кварцови лампи. Ама и стъклото не е какво да е. Тука вече бат Бонго ще казва какви са изобретеникята в тази сфера :)

Чет Авг 12, 2010 11:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На вашите изисквания напълно отговаря микровълновата печка :)
За малки платки може да пробвате лампа "луничка" или направо няколко тръбовидни халогенки - евтини са и ги има и по 500 вата. Ама доста ще свети.
Иначе кварцови реотани слагат в грилове, тостери, микровълнови, отоплителни печки но са инертнички.
За поддържане на пържените картофки топли отговарят големи "инфрачервени" ламби но стъклото им е дебеличко и ако се загрее - няма изстиване.

Намерете си подходящ реотан напр. за отоплителна печка и го оформете като в китайското чудо върху плоча за газов дюнеропек или отопл. печка - има си дупки да набучиш телчета, а ако няма подходящо стъкло за отгоре пробвайте слюда. Подобни слюди се слагат на изхода на вълните в микровълновата.

Edit: аз бих почнал с тръбните халогенки, напр. 4 броя 2-е по две последователно свързани. Отдолу - отражател. А за малка площ една луничка на 220В със шаблонче отгоре...
А на духалото какво не му харесвате?

Съб Авг 14, 2010 2:50 pm
Профил

Мнение 
ПреХитъра ми трябва точно за да го използвам съвместно с духало.

Идеята е с прехитъра да се подгрее платката до 120-150 градуса, а след това с духалото локално да се нагрее чипа за сваляне или запояване.
Идеята е да се намали темп. стрес на платката и компонентите до минимум, така че след подмяна на чип-а - платката все още да е използваема и да изглежда добре. Освен това СМД-та с термално краче под чипа - само с духалка почти не може да се запоява. Става ама иска яко нагряване, а това не е гот. Ако платката съм я проектирал аз - в тези термални крачета винаги слагам поне по едно VIA, за да мога да запоя пина с поялник от задната стряна на чипа.

До сега това го правя само с духалката, ама след като хората използват и прехитър - сигурно има защо, нали?

Нед Авг 15, 2010 5:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А две духалки?
Едното може да е скъпият сешоар на тъщата, де!

Нед Авг 15, 2010 6:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За малки - до SO-16 някъде - прости корпуси се справям доста лесно с два поялника
(от към 1990 насам, откак станаха SMD нещата, ако нямам два поялника все едно нямам
никакъв, не мога). По една достатъчно едра капка на всяка от страните и готово.

За духалките не мога да коментирам, изостанал съм. Добре, че Никола каза, че работел
с голяма духалка та опитах и аз, ами с повечко внимание да не прегрее човек платката
става, предварителното нагряване и то. Вече колко пъти свалях и слагах едни PHY-та
и аз не помня, ама такава мъка като тях не е пример за следване. А и инфрачервения
термометър го държа наблизо де, току гледам какво става. Чат-пат слагам и парче тинол
в района на бойните действия та да видя, като почне да се втечнява.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 15, 2010 7:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Емиле, карай с духалката поне докато ПреХитъра стане достъпен или ... го забравят.
Аз използвам само духалка и проблем с изгорял чип или повредена платка (ако е произведена читаво)нямам.

Нед Авг 15, 2010 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама и вие: духала, котлони, n поялника...
Пък аз се чудех защо като ми затрябва нещо SMD от стара платка докато го сваля с улукчийския похабявам поне още един елемент :) След това запояването ми изглежда песен.
Иначе и духало си имам - на Мах е 2000 вата и около 600 градуса, злите езици твърдят, че било бояджийско и затова го ползвам главно за подсушаване или каго спомагателно подгряване при фина спойка в нещо наистина масивно: на колегите тенекеджии и хладилни техници първо им увисват ченетата а после започват да цъкат доста по-бързо от стення часовник :)

Пон Авг 16, 2010 10:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]