Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Правене на течен азот 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Правене на течен азот
Ако мога да го докарам до литър на ден добив ще ми е повече от достатъчно.
Има разни варианти ама не знам в подробности кое как е - някой може и да е
виждал подобно нещо та да има каво да каже. 10-ина атмосфери трябва да стигнат
(мисля си за Джаул-Томсън ефект ама гледах един гявол с някаква охлаждарка - хелиева,
допипал я от ebay за под $500 - просто го кондензираше, та не знам).
А бе не знам дали ще хукна истински да правя такова чудо ама нещо се чеша
по главата мислейки за него от няколко дни насам.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Ное 10, 2010 12:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Течния азот до колкото знам е отпаден продукт и го продават сравнително евтино, стига да имаш чаша където да го държиш. Иначе ако искаш да си го произвеждаш в уикито пише как се прави: http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_air#Preparation

Сря Ное 10, 2010 12:18 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
http://hackaday.com/2010/06/10/making-l ... n-at-home/ - сигурно за него говориш, де :)

Сря Ное 10, 2010 12:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами всичко дето го има във въздуха може да се намери като "остатъчен продукт" при производството на кислород :) - Тука в Разградската болница имахме едни камиони - бойна готовност - компресори за производство на кислород - просто нагнетяват мнооооого - и различните елементи във въздуха един по един почват да се втечняват - пръв май е въглеродния двуокис, после някъде е азота.

Като дойде демокрацията и ги спряха щото бачкаха на нафта и доколкото съм чувал, са горяли зверски много гориво.

Сря Ное 10, 2010 7:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Преди азота се втечнява кислорода - 183°С, азота е - 196°С. Когато преливаш течен азот се получават капчици кислород от външна страна на посудата (примерно по фуния или други такива). Особенно ефектно е когато ги докоснеш тези капчици със запалена цигара :) .

Пон Ное 15, 2010 7:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хмм, не съм забелязал тоя ефект :-). Може би защото все си мислех, че кислородът се
изпарява на по-студено от азота ( :D :D ), а то било точно обратното... :) .

Ще пробвам следващия път (ама не пуша от близо две десетилетия та ще трябва някой друг
да помогне с цигарата :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 15, 2010 8:06 am
Профил WWW

Мнение 
Cekins написа:
пръв май е въглеродния двуокис

Въглеродния двуопкис малко трудно ще го втечниш!!!
Ако искаш да кажеш че ще го втвърдиш е друг въпрос :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Ное 16, 2010 12:35 pm
Профил

Мнение 
Аз малко офф-топик, но да попитам по-запознатите има ли начин този течен азот да се излива на тънка струя или само може да се прелива от съд в съд? Едно време съм чувал градски легенди че джамбазите "пръскат" ключалките с течен азот, но сега като разгледах за какво става дума се замислям дали не са само легенди.
П.С. не съм тръгнал да чупя ключалки :) трябва ми за други келешлъшки експерименти(не нарушаващи законите). Засега се справям с някакъв спрей който уж прави -50 градуса, но ми се ще да видя как е с течния азот =)

Вто Ное 16, 2010 3:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Работил съм с инсталация за течен азот. Не е приятно. Като прочетеш съпътстващите документи и в общи линии стигаш до извода, че става дума за огън в течно състояние - поразява дълбоко, за много кратко време, при най-малко невнимание. Затова работехме със специални термоизолационни и немокрещи се ръкавици. Ако е само за охлаждане, препоръчвам "сух лед", вместо течен азот. Използва се в медицината(съхраняване на органи) и за специални ефекти(потапянето му в гореща вода, създава безвредна гъста димна завеса).

Вто Ное 16, 2010 4:15 pm
Профил WWW

Мнение 
Бих пробвал и с него. А той по физични свойства като нормалния лед ли е? По-точно ме интересува колко твърд е? Може ли да му се придава някаква форма ?

Вто Ное 16, 2010 4:29 pm
Профил

Мнение 
Прилича на обикновен лед - има форма, твърд е. Купува се готов. Доколкото забелязах при ползването(задимявахме една сцена), сублимира(преминава директно от твърдо в газообразно състояние), което го прави по-удобен за ползване от обикновен лед, защото не отделя течност. А... още нещо: не бива да се затваря херметически в съд, че може да ви откъсне пръстите, когато се повиши налягането и се пръсне съдът! Повече инфо тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_ice

Вто Ное 16, 2010 7:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мии, сухият лед не го ли пускаха в чашите в по-добрите барове за създаване на спец-ефект :D

Сря Ное 17, 2010 12:34 am
Профил

Мнение 
E1 написа:
Прилича на обикновен лед - има форма, твърд е. Купува се готов. Доколкото забелязах при ползването(задимявахме една сцена), сублимира(преминава директно от твърдо в газообразно състояние), което го прави по-удобен за ползване от обикновен лед, защото не отделя течност. А... още нещо: не бива да се затваря херметически в съд, че може да ви откъсне пръстите, когато се повиши налягането и се пръсне съдът! Повече инфо тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_ice

Така наречения сух лед е точно втвърден въглероден двуокис!!!
Някой пожарогасители са точно с така наречения сух лед, гаси огън като създава липса на кислород около процеса на горене, затова е добре и да се внимава в какво количество се изпарява защото не е така летлив газ и се задържа на ниско и може да причини задушаване!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Ное 17, 2010 4:27 pm
Профил

Мнение 
zaprqn написа:
Аз малко офф-топик, но да попитам по-запознатите има ли начин този течен азот да се излива на тънка струя или само може да се прелива от съд в съд?

За дипломната работа го правих така: балон с азот , плътна тапа. В балона мощно керамично съпротивление с две жици през тапата към регулируем захранващ блок. В тапата тръбичка, която от външна страна продължава и накрая е с маркуче , което полива обекта (в моя случай CCD матрица). Струята се регулираше от захраващия блок.

Всички права запазени :)

Нед Ное 21, 2010 6:19 am
Профил

Мнение 
Хммм не че нищо не разбрах ама: "балона" от какъв материал е (какво представлява), тръбичката и маркучите ми е ясно какво представляват, но не ми е ясно от какъв материал са че да издържат на такава температура. И най-вече резистора какво точно прави - повишава температурата от което прави налягане в съда?

Пон Ное 22, 2010 6:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща