| Автор |
Съобщение |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
 Странно поведение на Pb акумулатор.
Преди дни ми се наложи да зареда един акумулатор оловен 12V 7,5Ah и какво установих.Акумулатора мисля е стоя дълго време без да се употребява. Води се, че е слаб и ще го слагам да се зареди на един токоизправител. Меря го дава 12 волта натоварвам го с 3 Ампера ток напрежението пада съвсем малко по което съдя, че е зареден но все пак ще го слагам да се до зареди. След 1 час опити и странно поведение се чатнах, че всичко му е точно, но поляритета му е в обратна посока от тези на изводите (в първия момент си помислих, че така е излязъл дефектен от производителя) но собственикът ме увери, че си го е ползвал нормално преди това и не са били обърнати полюсите. След продължителна употреба в обратна посока акумулатора си се държеше нормално (въпреки че, е скапан сигурно). Някой може ли да ми обясни защо така се получава (За първи път се срещам с такъв случай)?
|
| Нед Авг 02, 2009 1:35 pm |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Е ти поляритета как го определи - на око ли? Няма как да си го ползвал в обратна посока защото той си има собствено едн. Единствено ако се мъчиш да го зареждаш наобратно ще има проблем и то САМО ако е напълно разреден (всъщност ти не си го зареждал а си го разреждал, но е важно дали си стигнал до края). Скапаните херметични оловни обикновено след пълен заряд държат 1-2 часа и падат(сиреч капацитета им е на 10-20% от нормалния).
|
| Нед Авг 02, 2009 4:21 pm |
|
 |
|
the_bull
|
С мултицет след което направих опит с светодиод и той светна като е свързан в обратна посока спрямо тази на изводите. Като пиша, че напрежението е с обратен поляритет спрямо изводите на акумулатора значи е установено някак  . За разряда си прав. След като го вързах към токоизправителя ми (още не бях загрял, че е с обратен поляритет) всъщност съм го разреждал. Въпреки всичко накрая закачих консуматор и акумулатора си се държеше наред. Навярно е дефектен вече, но все пак изпълняваше ролята на акумулатор с разликата, че напрежението е с обратен поляритет. На другия ден захранваше устройство в продължение на 4-5 часа и нямаше проблем. За щастие от цялата ситуация ТЕС-а ми остана невредим само с тая разлика, че малко по прегря крайния транзистор (след 30 мин работа в нечовешкия режим).
|
| Нед Авг 02, 2009 6:59 pm |
|
 |
|
a_stankov
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 9:22 am Мнения: 119 Местоположение: Пловдив
|
За оловните акумолатори незнам , ама този номер съм го пробвал с Никел-Кадмиева батерия лесно можеш да и смениш поляритета.
След това батерията се поскапва , но става може би и при оловните е така.
|
| Нед Авг 02, 2009 9:35 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@the_bull,
Няма никакъв начин да обърнеш поляритета на оловен акумулатор! Това значи да пренапишеш електрохимията - задача, достойна за Нобелова премия! Но ако наистина си го постигнал - дерзай! Близо си до нея! 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Авг 02, 2009 10:16 pm |
|
 |
|
the_bull
|
Повярвай ми поляритета на акумулатора беше с обратен поляритет от този на клемите. И за мен това е нещо ново и нетипично но е възможно. Като причина не съм аз виновен да се обърне поляритета това си е феномен на тези акумулатори.Ето цитат от друг форум:
Така, че не съм единствен на който му се е случило и не е нещо ново. Но така или иначе никой не може да даде някаква теоретична обосновка на това явление.
|
| Нед Авг 02, 2009 11:02 pm |
|
 |
|
Lupus
|
От къде го взе този цитат? Интересно ми да разбера как се обяснява този феномен?
|
| Нед Авг 02, 2009 11:28 pm |
|
 |
|
the_bull
|
Цитатът е от един друг форума за електроника, който навярно познавате:
Forum
И други приятели ми обясниха за подобни случай.Но теоретична обосновка до момента липсва. 
|
| Нед Авг 02, 2009 11:48 pm |
|
 |
|
zaphod
|
електродите на оловния акумулатор са от олово и двата, което ще рече че подлежи на обръщане. в напълно разредено състояние акумулатора е със симетрична конструкция, двата електрода са оловен сулфат. за повече подробности тук
на практика мисля че скапването при пълен разряд идва от факта че акумулатора е с повече от една клетка, едните изпреварват другите и става няква боза.
|
| Пон Авг 03, 2009 9:11 am |
|
 |
|
Lupus
|
Тцъ! Прочети внимателно за устройството на положителния електрод с (PbO2) на повърхността на оловната решетка и на отрицателния с гъбесто олово (Pb). Ако бяха еднакви никава реакция не би настъпила.
|
| Пон Авг 03, 2009 12:59 pm |
|
 |
|
zaphod
|
каквито и разлики да има, те са технологични, а не принципни.
|
| Пон Авг 03, 2009 1:49 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Напротив, разликите между двата електрода са точно принципни. Иначе това чудо, наречено акумулатор няма да работи.
|
| Пон Авг 03, 2009 2:47 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Lupus, двете ЗАРЕДЕНИ плочи имат различен химичен състав ( олово : оловен двуокис ), олово с нулева валентност : олово с валентност +4.
След пълно разреждане и двете плочи стават с еднакъв състав на активното вещество : оловен окис, т.н. олово с валентност +2. Енергийната основа на прибора е фактът, че енергията за преминаване на оловото от +4 до +2 е по-малко от енергията за 0 до +2. Веществото оловен окис PbO частично се свързва със сярната киселина от електролита, което е причина за намаляване на гъстотата му.
Веднъж разреден, акумулаторът може да се зареди отново. Двете разредени плочи имата ЕДНАКЪВ химичен състав и коя накъде ще тръгне, зависи само от поляритета на приложенито външно напрежение. Друг въпрос е, че плочите могат да имат различна механична конструкция, поради което акумулаторът с "обърнат" поляритет може да е по-неефективен.
Химичните основи на оловния акумулатор са 3:
- оловото може да проявява три валентности ( 0, +2, +4 ). Това е основната енергетика на акумулатора.
- сярата може да проявява две ( +4, +6 ). Това е преносителят на кислородни йони от едната към другата плоча.
- оловните окиси и чистото олово не се разтварят нито в сярна, нито в серниста киселина. Затова акумулаторът не ръждясва.
|
| Пон Авг 03, 2009 4:30 pm |
|
|