Re: Сертификации за водород
Водорода прониква да, проблем е за якостта на металите, за полупроводниците не знам колко съществено влияние оказва. Не съм виждал нищо по-специално да се използва, платките имат дебел слой лаково покритие това е всичко, то по скоро са си почти потнати но целта според мен не е толквоа да ги предпази от водорода колкото да отговори на стандартите за безопасност. Работил съм с много у-ва които са за водород зона 0, но отново там всичко се върти около взривобезопасност. За водород зона 0 не съм проектирал нищо, но изискванията не са по-различни от тия за всички останали зони, като изключим конкретните цифри, т.е. максимална енергия и подобните изисквания. При сертификацията и то в щатска лаборатория не се изисква нищо от страна на проектанта или организацията в смисъла на сертификати и т.н. предоставяш у-вото, документацията и те си го тестват, ако мине издават сертификат, ако не мине с начале. В тази група влизат всякакъв вид детектори, нивомери и т.н., аз конкретно съм правил и сертифицирал нивомер за метан.
Може да има стандарти касаещи различни индустрии, аероспейс, аутомотив, марин, за тама не знам, в нефт-газ, химическа и енергетика основно са изисквания за безопасност и надеждност и всичко е свързано със самото у-во.
Но пак ми се струва нещо не разбрах/ме питането , и си търкаме клавиатурите с отговори на въпроси които не са зададени