Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
PIC-контролери искам да се науча да ги програмирам.HELP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
grigor написа:
.... понеже и преподавателя ни е дръпнат и не му се обяснява ...

не му се сърдете, той толкова може човека.......... :lol:

а книжки за делфи има на пазара, за начинаещи са добри, но за по професионални работи - Windows SDK

P.S. A къде учите Delphi?

Сря Апр 19, 2006 2:38 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
Е аз съм от Смолян и понеже работата ми е тук тази година записх Електроенергетика в ТК-Смолян филеал на Пловдивски университет и доколкото разбрахме за първа година нашата специалност изучава ООП и маи се надяват сами да си го научим :), но както и да е аз имам желание, а повечето ми колеги нямат и компютри.
Кажете ми каква програма да тегля за да пиша асемблерските програми от книгата на Младконструктор

Сря Апр 19, 2006 4:21 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@grigor
половината от книгата е точно на тая тема

Сря Апр 19, 2006 7:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Време е за резултатите, както предполагах неуспешни.Значи пускам PROPIC2 програмата и когато се опитам да прочета пик-а ми блокира всичко и се налага рестарт и то груб. Пускам Icprog всичко е наред ушким чете (аз нали за първи път пускам подобно нещо и незнам дали е прочело или не)добре слагам хех фаила и се опитвам да го запиша с бутон program All понеже друг подходящ не виждам за целта и ми дава грешка фаилед адрес 0000h ,да кажа също, че ицпрога не се инсталира само се стартира от ехе фаила. Имате ли някакви идеи :roll:

Чет Апр 20, 2006 1:23 am
Профил ICQ

Мнение 
С какъв програматор пишеш?
Като гледам че си пробвал програмата PROPIC2 предполагам че и програматора е този. Ако е така и си с XP SP2 са възможни проблеми - преди месец си сложих това чудо наречено сервизен пакет и ми отрчяза направо всичко работещо на ЛПТ-то. Хайде пак преинсталация този път изпитания SP1 - всичко си работи като хората. Иначе за този програматор използвам IC-Prog-a, поне според мен е по-добър от другия!

Чет Апр 20, 2006 8:56 am
Профил

Мнение 
Да със ProPic2 неомонтанския плюс приставката към него ProPic2 Gold )която не ми е много ясна как деиства в смисал дали компютъра сам си върти напреженията или трябва аз да ги сменям и да тествам ) изтеглих и от неомонтанската страница програмите прочетох и една тема която беше точно за това, че XP прави проблеми и там беше обяснено всичко и когато направих каквото пишеше можех да управлявам Vdd и Vpp от тестовете в програмите http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1961 тук пише как става сега ще потърся и друг ICprog които да мога да инсталирам че сигурно от там ми идват проблемите

Чет Апр 20, 2006 12:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не мога да кажа какъв точно е проблема, аз за щастие не съм имал такива с SP2, но щтом ти увисват програмите - най-вероятно някаква софтуерна боза с windowsa има.. За програматор - пробвай с winpic или winpic800, и двата работят стабилно.... е, при мен работят стабилно ИЦпрог и POny-то също;)

Колкото за програмирането - учи асемблера. На високо ниво много по-лесно се пише вярно е, но ако нямаш никакъв опит - има огромен шанс никога и да не разбереш как и защо работят написаните от теб програми;) Не казвам да не учиш С - ама просто не тръгвай от това. Мое мнение само.

Чет Апр 20, 2006 12:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
Лелее направо се побърквам :x не е възможно да е толкова трудно :? пробвах с ICprog ,WinPic800 и на двата ми забива на грешка 0000h .Поставям пик-а най отпред към изрязаното и от там започва с първо краче (така ли е правилното поставяне защото неомонтанци са дали доста объркано крачетата поне за мен ) възможно ли е да сум изгорял пик-а, ако е така как да разбера, а токущо и позамириса тази простотия неомонтанска не не се управлява правилно явно и не ми изгаснаха диодите след като спрях програмата :evil: сега ще пробвам и тези програми които ми казваш да ги намеря някъде че ми писна вече нищо не мога да направя и проблема по всичко личи,че е в мен :oops:

Чет Апр 20, 2006 1:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
Въпрос към setoy - като какъв хардуер указваш ProPic-a в PonyProga?

Чет Апр 20, 2006 6:08 pm
Профил

Мнение 
В Понито се указваше и "invert data out" - в Setup - Interface setup

Не знам дали това е проблема, но пробвай

Чет Апр 20, 2006 6:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Всички програми с изключение на понипрога(понеже не мога да я намеря) ми дават грешки когато тръгна да записвам а когато чета ми се струва, че няма проблеми, а и програмата пропик2 и тя ми зацикля когато натисна каквото и да е копче освен за четенето и за тестването направо незнам какво да правя, дали проблема е в програматора или в програмата? Какви настроики да и правя на програмата? :roll:

Чет Апр 20, 2006 7:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
grigor'e огледай да нямаш някакъв проблем с цокъла или спойките. Послушай и бат Nikola Edit: от http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1961 , щото моят програматор така и не тръгна на едното PC у дома. Да не не ти разправям какви шантави състояния на изходите замерих (половината от шините на LPT-то бяха 0 другата полоеина 1). Така програматора http://programatoribg.com/propic2/index.htm въобще не се управляваше, като ми подаде захранване на 2 или 3 места едновременно. На другото PC тръгна и прекратих борбата (лошото е, че нямах време да довърша опитите на първото). Истинско зареждане на HEX извърших едва когато се убедих, че ми се управляват надеждно захранванията на цокъла на прога.
Програмите ти дават грешка при запис, защото след края му се извършва четене и сравнение на записаното с файла. Нормално е да нямаш грешка само при четене.
Успех :)

Последна промяна zz_stefanov на Чет Апр 20, 2006 9:54 pm, променена общо 2 пъти

Чет Апр 20, 2006 9:24 pm
Профил

Мнение 
Wise, като какъв се указва хардуера че аз не можах да го подкарам в PonyPro-a този програматор? Паралел - ясно. Обаче??? - AVR ISP, DT-006 или EasyI2C. Не че е наложащо, но да знам защото аз поне не можах да го подкарам там.
Иначе с тези 3 програмиращи напрежения Пропик-а гори яко рожбите си - ако се обърка нещо :o . И най-вече ако не внимаваш - аз първо прочитам без процесор на цокъла за да се установи ЛПТ порта и тогава "буча" процесора. Моя е Home-made ама съм си доволен, с леки изключения ;)

Чет Апр 20, 2006 9:42 pm
Профил

Мнение 
подкарах PropicXP от страницата която zz_stefanov даде (много добра страничка ), а първата която си дал съм я чел и потози начин успях да подкарам в началото пропика. Започнах да меря напреженията оказа се, че всичко е наред поне според това което дава на крачета 1, 4, 18 съответно vp2, vp1, vp3 на вси4ки 13V и на краче 11 от цокъла vdd съответно колкото волта му задам т програмата толкова изкарва междъ 0-6V мисля, че всичко е наред до тук, а записа става чрез тези напрежения 16V като гледам и когато пусна да се записва вече ми дава грешка 213Fh ,после "Pic not equal at 25h" i kato dam ok "writing error in mem 2004h" :cry: направо съм много разочарован.Някои има ли представа какво да правя

Пет Апр 21, 2006 1:41 am
Профил ICQ

Мнение 
Приятели незнам как, но успях :lol: радвам се като малко дете на един светодиод, че мига :lol: лелееее кеф
Благодаря на всички за нервите които отделихте за един аматиор и се надявам да продължавате все така.Направо вече си мислех да се отказвам благодаря на всички

Пет Апр 21, 2006 1:58 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща