Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Таблет? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Таблет?
Доколкото си спомням някой от колегите във форума беше казал, че ползва таблет.
Аз съвсем сериозно обмислям покупката на такова входно устройство, защото вече започвам да имам сериозни проблеми с мишката (болят ме пръстите и китката, особено пръстите, колкото и смешно или невероятно да ви се струва. Моите колеги в службата смятат че си измислям...)...

Та интересува ме доколко е удобна работата с таблет при проектирането, може ли да замени пълноценно мишката, има ли разни ефекти като забавяне, притрепване, неточно позициониране, изпускане на обекта при "влачене" и т.н.?

Нед Фев 18, 2007 9:41 pm
Профил

Мнение 
Ами аз имах таблет, не лош като модел, но не ставаше за рбаота, може би беше малък не знам, но ми се струва че и по голям да беше нямаше да е по добре, освен това си мисля че раблеа изморява не по малко, даже повече напряга ръката, с миката тя има опора докато с таблета е доста трудно.

Нед Фев 18, 2007 11:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Около 8-9 г. съм работил с таблет на графична работна станция HP. Средно по 4-5 ч. на ден и нямах никакви проблеми. "Писалката" беше добре подбрана като размер, а и самото използване на такова устройство е максимално близко на това, с което всеки започва да свиква от 6-тата или 7-мата година на живата си.
Особеното е, че за разлика от мишката, таблета иска повече място и ако не е разположен подходящо може пак да уморява ръката. Това го изпитах и аз, докато не си проектирахме подходящи маси.
Другото зависи от самия таблет като конкретна конструкция и изработка.

Пон Фев 19, 2007 10:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
По добре първо се посъветвай с доктор. Да си сигурен че мишката ти е проблема. Защото ако е тя, таблета няма да ти помогне с нищо. Много повече ще ти помагнат чести почивки с упражнения за раздвижване на ставите (пак доктор може да ти каже за какво иде реч).

Пон Фев 19, 2007 10:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мдам, на доктор ще се ходи. Още днес или утре.
Иначе съм сигурен че е от мишката. Събота и неделя като си поотпочина, се чувствам по-добре.

Пон Фев 19, 2007 11:14 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
@ex-man, от близо 4 години работя само с таблет, тъй като имах същите проблеми като твоите. Както бях писал, и както потвърди и DesertLeo, движенията на ръката са много естествени и натоварването не е по-голямо от това при писане(ръкопис). Проблема е в първоначалното свикване. Изискват се малко усилия за да преодолееш влечението постоянно да хвърлиш "химикала" и да хванеш мишката. Освен това левия бутон е заменен от натискане с върха на "химикалката" - изисква се определена сръчност да направиш дабъл-клик, но с леко увеличение на времето за отчитане на дабъл-клик(контрол панела), нещата се оправят. Десния бутон (поне на моя) е изведен от страни на "писалката", така че с него проблеми няма. При влачене, трябва да се запазва постоянен натиска, но това също не е проблем, защото прага на натиска на върха за "захващане" се настройва от драйвера на таблета. Притреперване не ми се е получавало, точността на "посочване" е много добра, а пък има и различни таблети, като разделителна способност. Дори мога да кажа, че открих неподозирани удобства в CorelDRAW и PROTEL. Освен това драйвера може да се настрои да работи като мишка или като таблет - в относителни или абсолютни координати. И двете си имат предимствата, но в абсолютни координати с мишката не можеш да работиш, а за кад приложения е много ценно! В заключение мога да ти кажа, че при цени от порядъка на 100-тина лева, дори и толкова органически да не ти понесе, винаги можеш да се върнеш на мишката.
И - много важно!!! НЕПРЕМЕННО се консултирай НЕЗАБАВНО с лекар. Неврологичните заболявания на крайниците са изключително упорити за лечение и много често са скронни към рецидив. Не подценявай това!

Пон Фев 19, 2007 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@evc - това което пишеш е много добре, остава въпроса какъв да е размера А5 или А6?

Пон Фев 19, 2007 12:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ако е в петък си тръгваш така, а в понеделник отиваш на работа по този начин, проблема може да не е в ставите.
http://vbox7.com/play:6d06c08f

@evc, заинтересува ме за кадовете...
разкажи нещо повече как правиш платки с таблет

Пон Фев 19, 2007 3:56 pm
Профил

Мнение 
Абе чертаят се, аз платки не пробвах, на схеми се пробвах и ставаше, ама мъка ми се видя, та и платки сигурно стават, особенно като му свикнеш, ама аз нямах време да му свиквам.
А за размра според мен по голямо по хубаво, моя беше А5 малееше ми, пробвал съм на А4, по приятно беше не че го позлвах де :)

Пон Фев 19, 2007 11:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ходих на лекар и каза че нищо ми нямало (както и очаквах), и да съм се мажел с Fastum Gel :) . Обаче мишката трябва да се смени.
Ръководството одобри и скоро ще си взема таблет...

Сря Фев 21, 2007 11:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
А за размра според мен по голямо по хубаво, моя беше А5 малееше ми, пробвал съм на А4, по приятно беше

И аз мисля същото. Работил съм само на А3 и беше удобно, защото подлакътната част ляга върху повърхността на таблета (леко наклонена), а ръката заема положение за писане. Софтуера беше за 2D/3D проектиране на механични детайли - от 3D детайла, до всичките необходими изгледи, разрези, сечение, оразмеряване, спецификации и т. н в съответствие с ЕСКД. Това е за сведение по отношение на продължителността на работа.

Сря Фев 21, 2007 3:38 pm
Профил

Мнение 
Пробвал ли си Тракбол? Прави същото като мишката но ръката не се движи, а само палеца. Китката си е постоянно подпряна върху тракбола. Със сигурност ще е по- евтин от таблета и почти не иска място. Много е устойчив на сътресения. И колкото е по-голям - толкова по-добре. Но май не ги правят вече. Едно време ,преди 7-8 години ми го "подариха" като си купувах компютър и още си бачка - от тогава не се занимавам с гризачи.

Чет Фев 22, 2007 2:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аве много зор с тоя таблет ве :cry: :?

Пет Мар 02, 2007 11:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Щом се продават значи хора работят на тях и са доволни - досега не е имало изобретение дето да не става и да е останало на пазара. А из онзи ден гледах по Дискавъри чопърите - показаха им дизайнерската стая и таблета - беше направо на монитора - пича си рисува все едно върху лист хартия - много фенско ама сигурно и безбожно скъпо ...

Пет Мар 02, 2007 12:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
От 10 години ползвам таблет. Това което може с таблета, с мишката не може, примерно на Photoshop, CorelDraw за рисуване. Иначе и двете са ми включени и ползвам което ми изнася, но редуването им, определено разнообразява натоварваневто на мускулите на ръката, което мисля, че е много добре. Ползвам WACOM - A5 и си е екстра.

Пет Мар 02, 2007 1:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща