|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Raspberry Pi
 |  |  |  | radolin написа: ... Като сме взели да се оплакваме от измамници на пазара, да споделя и аз моите наблюдения. Има едни фирми дето яко лъжат хората, даже по яко от ГНУсарите и опън сорса! Пазете се ви казвам! Тея ми ти хитреци, слагат в едни пластмасови кутийки чаркалък за $20-30, я има, я - не! А после ги продават за $500-$1000, срама нямат. Даже диретно няколко имена ще ви изредя, да знайте ако си имате работа с тях - Siemens, Schneider, Moeller, ама са много, мястото няма да ми стигне. А най-невероятното е, че будалите купуват ли купуват! Слагат ги във всякакви индустриални машини и поточни линии. Уж инженери, образовани хора, пък си хвърлят парите на вятъра. ...
|  |  |  |  |
Айде по кротко с големите батковци. Щото съм работил с индустриална техника на тия гореизброените и с такава дето я продават горе долу на цената на частите - повервай ми ЗНАМ за какво съм дал 5000Е на Siemens а не 500$ на китайчето. Във фабриката в която работих преди време, загубата заради един боклучав честотен (турски - струваше къде 350Е - еквивалентен сименс около 2000Е) само за една седмица беше около 10 000 лв.
|
| Съб Мар 03, 2012 4:38 pm |
|
 |
|
radolin
|
 |  |  |  | Cekins написа:  |  |  |  | radolin написа: ... Като сме взели да се оплакваме от измамници на пазара, да споделя и аз моите наблюдения. Има едни фирми дето яко лъжат хората, даже по яко от ГНУсарите и опън сорса! Пазете се ви казвам! Тея ми ти хитреци, слагат в едни пластмасови кутийки чаркалък за $20-30, я има, я - не! А после ги продават за $500-$1000, срама нямат. Даже диретно няколко имена ще ви изредя, да знайте ако си имате работа с тях - Siemens, Schneider, Moeller, ама са много, мястото няма да ми стигне. А най-невероятното е, че будалите купуват ли купуват! Слагат ги във всякакви индустриални машини и поточни линии. Уж инженери, образовани хора, пък си хвърлят парите на вятъра. ...
|  |  |  |  |
Айде по кротко с големите батковци. Щото съм работил с индустриална техника на тия гореизброените и с такава дето я продават горе долу на цената на частите - повервай ми ЗНАМ за какво съм дал 5000Е на Siemens а не 500$ на китайчето. Във фабриката в която работих преди време, загубата заради един боклучав честотен (турски - струваше къде 350Е - еквивалентен сименс около 2000Е) само за една седмица беше около 10 000 лв. |  |  |  |  |
Цекинс, тази част от текста беше с леко ироничен оттенък. Просто исках да покажа, че има място и за едините и за другите. Появата на $35 платки няма да укаже почти никакво влияние на пазара за по-сериозна автоматизация и електроника. Причината е, че ако ги нямаше тези платки, човека който човърка нещо вкъщи, така или иначе никога няма да си закупи индустриален контролен. Сега виж, като има нещо евтинко, ще може да си поиграе. Играта не е zero sum. Това, че и някой друг ще припечели нещо, не означава, че за сметка на това първия ще е прецакан. Като цяло за мен ефекта от подобно нещо ще е положителен, а не "айде всички измряхме от глад".
|
| Съб Мар 03, 2012 4:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А според мен дори и да не е партенка цялата дандания, доста ме съмнява и 5% да достигнат до целевата аудитория. Много по вероятно е "тарикатите" да ги изкупуват и я да свалят чипа(който доколкото разбрах е дори и по скъп от цялото нещо) я да го влагат в дивайс дето купувача няма да схване каква е врътката и пак да се натътрузи със сериозен разход  А целевата им аудитория им дай XBox/PS3 - и да джиткат до забрава NFS 389 или там каквото му е поредното име. А когато дойде реч за сериозни финансови загуби вследствие на разни боклучави техники - само български тъпонгери (като бившия ми шеф) се ловят на въдици от типа "нашто е ефтино и хубаво". Особено пък сега, когато ай си се навел и са те минали изотзадзе (както и между другото стана с въпросния тиквеник).
|
| Съб Мар 03, 2012 5:00 pm |
|
 |
|
radolin
|
Съгласен съм, че с текущата система има много брак . Това, с което не съм сългасен е, че опън сорса е виновен за това. За мен отговора е по-скоро във втория абзац, който си написал. Нещата идват от там, че обикновено целта не е, да се направи добър продукт, а да се спечелят най-много пари, независимо дали продукта въобще става за нещо. При това положение резултата не зависи много от това дали ще се ползва опън сорс или не. От друга страна, за мен поне е размазване и чиста загуба, когато 100 програмиста пренаписват една и съща функция на libc. На всички тях им е необходима. Това е нещо толкова общо, което по никакъв начин няма да отличи продукта им от тоя на конкуренцията. Ей тука е силата на опън сорса - тея 100 програмиста си поделят работата по писане на libc-то и през спестеното от това време си работят по подобряване на продукта. За съжаление това е един от многото ми проекти, които се оказаха "размазване" и в крайна сметка не беше завършен. Котките от много отдавна ги няма, но да не обвините опън сорса, хранеха се редовно в ръчен режим. Живееха вънка на двора и след 2 години и 3-те ми котки в рамките на 1 месец изчезнаха, не знам какво им се случи. Човъркам нещо подобно в момента, в което вече има серво моторчета, но може да се възползвам от идеята на Емил за уеб камерата. Живот и здраве ще се похваля скоро в темата с проектите.
|
| Съб Мар 03, 2012 5:25 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не знам какво точно имаш предвид, иначе първата версия на Линукс е от 1991. Мисълта ми беше, че специално в Линукс ядрото, в момента повече от поне 75% от кода идва от програмисти, на които за това им се плаща. 50% го написах, като по-консервативна стойност, понеже си спонмях, че беше над 50, но не колко точно. Оказа се, че е 75: http://apcmag.com/linux-now-75-corporate.htmСъщо се оказа, че съм бил прав, да пусна темата в "Общи приказки" 
|
| Съб Мар 03, 2012 5:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. Ако ще правиш крайно изделие, което е толкова сериозно като концепция колкото тази щуротия... то естествено че няма проблем да я вкараш вътре. Просто трябва да си наясно, че това нещо не е минало никакви сериозни тестове и, че утре може и да не можеш да го купиш. 2. Китайските медицински монитори, страдат точно от гореизброените "особенности". Затова и по сериозните болници, китайски монитори няма да видиш. Щото вервай ми не искаш да си в реанимация и нещо такова да ти следи показателите. На читавите монитори, цената се образува не от чиповете вътре, а от тестовете и сертификатите които покриват. Втората компонента са анализиращите алгоритми. Третата ценообразуваща компонента е сервизното обслужване. Въобще зад медицинската техника, даже и да е прост монитор седи сериозно ноу-хау, така, че аз поне на китаец там вяра не бих гласувал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 03, 2012 7:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, голям майтап настава винаги, когато програмисти почнат да твърдят колко трябва да струва хардуера и как фирмите, дето продават скъпо са мошеници  . Та и тая тема вече мина в раздел "Хумор"  .
|
| Съб Мар 03, 2012 7:19 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами за ужас на скептиците - не е измама! Ето и малко линкове за нетърпеливите да му измислят приложение: http://www.designspark.com/files/ds/sup ... CM2835.pdfhttp://elinux.org/RaspberryPiBoard
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Мар 03, 2012 7:53 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Бях обещал: http://www.raspberrypi.org/archives/264цъкни на картинката за голям размер  Харесва ли ви или не. Фалшиво или не - доказаха, че може да се направи. Толкова струват частите една платка, един АРМ процесор и един чип рам. Ако сте толкова способни пазара има нужда от нещо подобно за 9.99$ и най забавното е, че не е невъзможно само е въпрос на време. Сега или ще се приспособите и за всеки проект, ще слагате по едно Raspberry Pi или ще фалирате. Raspberry Pi Take a byte!
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Мар 03, 2012 9:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ей, все нещо трябваше да бие всичките глупости дето се изписаха по повод поредния кит.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 03, 2012 10:49 pm |
|
 |
|
3aek
|
аз ще чакам да си закупя едно RPi от комет те нали доставят фарнелска стока без надценка
|
| Съб Мар 03, 2012 11:48 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Прав си - така е. Но за себе си съм стигнал до извода, че имам някакъв шанс не на пазара на масов продукт, а на бутиков. Т.е. малки бройки. Кой знае - може да се окаже по-изгодно да се купуват готови модули и дори да се "запася" с известно малко количество от тях... И тук ще се съглася с теб, но съгласи се, че в болници и поликлиники, където преди време въобще нямаше примерно мед.монитори - сега има поне китайски ... Един китайски монитор е повече от никакъв монитор, нали? ... Вярвам ще се съгласиш, че и цената на "фирмените" мед. монитори не е такава, каквато беше преди 5год. и то вероятно и заради появата на китайски (макар и не толкова качествени) монитори...
|
| Нед Мар 04, 2012 2:33 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе да ти кажа, ако трябва да избирам бих взел монитор от утвърдена марка втора ръка, отколкото нов китайски  Не, че и марковите не са правят в Китай де  Относно въпросния кит и влагането в крайна продукция. Точно ако отидеш на бутиков проект е по притеснително. Когато човек прави нещо бутиково в ниски серии и с висока добавена стойност, обикновенно изискванията откъм качество са повишени. Влагайки подобен модул ти губиш контрола върху една значителна част от производството. Утре като спре при клиента ти носиш цялата отоговорност и негативи. Не казвам, че въпросния модул ще е проблемен. Ако се продава под себестойност - има шанс да е читав и просто да правят дъмпинг. Ако се продава на себетойност - аз не бих му гласувал доверие за краен продукт.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 04, 2012 12:35 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Мене най би ме спряла липсата на контрол. Скъпите неща са скъпи защото в тях отива сума ти _скъпо_ време за разработка; утре като решат да сменят маслината с картоф щото ще спестят 2 цента на бройка човек ще трябва да прави всичко сериозно отново (нищо, че мигалките и фейсбученето ще работят и в променената версия). После това е евтино ама не е кой знае колко по-евтино от налични от години истински неща. За единична бройка много по-як процесор (400 MHz power) с дисплеен контролер, ethernet, USB, SD, сума ти серийни интерфейси (истински гъвкави и универсални, с FIFO-та и т.н.), човек плаща $25 (100+ $15 в маузер). DDRAM-ът и flash-ът не са без пари разбира се но BOM-ът навярно може да се удържи под $50 и машината ще е истинска и под контрол. То тук имаме един съфорумец дето вече точно тоя чип го опознава  (аз му се чудя още но по-скоро му се облизвам, няма диск контролер ама това не е неразрешимо).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 04, 2012 1:31 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Прав си - така е, но пълно щастие няма за съжаление. Но е същото ако имаш собствена разработка и не можеш да си купиш някой от чиповете в нея (примерно от Атмел, щото са го спрели поради някакви причини или щото срока на доставка им е 55 седмици ?!? ...). И аз мисля така, но от написаното по-горе ... ... и защото няма конкурентен продукт на по-ниска цена например ... За кой процесор говориш? Има и друг момент - за единични бройки (20-50бр.) само платките (4 или 6 слойни) ще струват около 18-35$ квадратния дециметър ... Та не виждам как бом-а ще се удържи под 50$ ...
|
| Нед Мар 04, 2012 2:08 pm |
|
|