Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
bongo_x2 написа:
Сокът от целина не се ли правеше чрез изстискване на настърган корен? А ако толкова държиш на листа - понакълцай ги да е по-дребно ликото.
Аз една друга машинка (пак от лидъла) точно с целината я повредих и то с листа, щото тогава нямаше корени.
Бутилирах си мултивитаминен зеленчуков сок и за щастие целината беше последна, иначе се получи страхотна вкусотия!

А по нашенско тази година студът попари и сливите, кайсии имат само големите масиви които са пръскали и т.н., обаче търсенето е голяаамо и много не им се занимава с на дребно.

От корена става, ама от стъблото е много по-ароматно. :) На мне баш аромата ми трябваше :)

ToHu написа:
miro_atc написа:
А сливите се развъждат и без да полагаш грижи и ги има навсякъде

Абе, че ги има навсякъде си прав, ама искат си грижи ... а и някой път вместо сливи краставици никнат ...

Единия вероятно говори за сливи, другия за джанки :)

Пет Юли 08, 2016 6:15 pm
Профил ICQ
Аватар

и двете се свалят с друсане, ама сливите са по-вкусни. джанките, ако поузреят също стават за консумация. като са зелени, все нещо киселят.
но и двете е здравословно да се консумират след измиване. друсани немити сливи не е добра комбинация.

Пет Юли 08, 2016 6:19 pm
Профил

ДедоБоре написа:
джанките, ако поузреят също стават за консумация. като са зелени, все нещо киселят.

стават си, как да не стават...
бардачките не стават щото горчат, ама зелени сливи и джанки се ядат точно щото са кисели. И какво ти миене - минаваш покрай дървото, пълниш шепата с едно движение и люпиш като семки :D

Пет Юли 08, 2016 6:46 pm
Профил

Абе .. ние с Дедо май друго имахме в предвид ама ... дядовска му работа, то и аз съм млад още за дядо ама на ...... нашите сливи по други сливи, не растът по дървета, въпреки че и на дърво съм виждал и не само виждал ...

Пет Юли 08, 2016 7:54 pm
Профил
Аватар

А, ТоНи, като каза, че не ти харесва кайсиева явно не си пил истинска такава, пък и ме засегна на лично достойнство :)
Ако имаш път към нашенско - свиркай. Не, че имам или ми се дава, но дядото нали е брашнян чувал - скоро май се обърка и даде една тубичка с отлежала, така че мога да прежаля половин литър. Той имаше страшно много, но направи една сватба и две кръщенета, а опиталите я моментално зарязваха другото пиене и после си прибираха и шишетата.
Всъщност, по нашенско времето вече пета година попарва кайсиите, а в новите евроказани дали ще ръгнеш матрял или фъшкии със захар - все същия спирт ще изкараш.

Пет Юли 08, 2016 8:31 pm
Профил

Bongo, добре си ти. Сланинка зимата, дядо с отлежала кайсиева .... Да не те мисли човек :)

Пет Юли 08, 2016 11:21 pm
Профил

Не знам кой какво предлага и кой какво харесва/!харесва ама ако някой знае от де да си купя читав кайсиев матриал около 350 кила (ако това е на дребно здраве му кажи) нека да свирка...

Съб Юли 09, 2016 12:00 am
Профил ICQ

Само като информация де, тази година съм решил от царевица да пробвам какво ще стане.

Съб Юли 09, 2016 12:16 am
Профил
Аватар

Koleto, само от кайсии ракия не става!!! Много са сухи, искат си джанки и захарен сироп и яко бъркане. Матрялът е готов сравнително бързо - малко над 2 седмици. Костилките задължително се отделят, желателно е преди да ги ръгнеш в бидона.
При плодородна година почти всяка селска къща сбира 350кг и повече за ракия, значи е на дребно, но както казах - такова чудо не се е случвало от 5 години.
Търсенето е голямо и без да посетиш силистренско село не вярвам да те огрее, освен ако не си купиш от някоя борса, но там няма да са добре узрели пък и ще са солени...
Пък имай предвид, че сезонът е в края си!

Съб Юли 09, 2016 11:28 am
Профил
Аватар

аз обикновено вземам от борсата няколко чувала от леко презрели и вече почти негодни за консумация.
при махането на костилките е по-лесно, а и се оглежда за нагнило. после меря със захаромера и добавям да стигне 23-25% захарност. зависи от плода, понякога не трябва. накрая добавям дрожди и се почва бъркането. за 7-10 дена е готова за първа дестилация (пак гледам със захаромера). втората я правя когато мога.

Съб Юли 09, 2016 1:45 pm
Профил
Аватар

Да, бе! Нехайствайте към матряла и гледайте от броя преварки да го докарате!
Мии купете си водка тогава и й ръгнете кайсиева есенция - така всъщност правят във винзаводите.

Хубавата ракийка се приготвя майсторлъшки и се дестилира еднократно в класически казан, ама от хубавите. После се оставя да отлежи, като през първите 40 дена си е направо табу. Добре е да се потопят сушени плодове от съответния вид, но не за повече от месец-два.

Мераклийски приготвената кайсиева до 8 месеца (примерно) трябва да има цвят и гъстота почти като слънчогледово олио, аромат почти като есенция за сладкиши и да е пивка като подсладена вода, нищо че е 42-45 градуса.
Който после падне под масата - да не е смятал, че на домакина му се свиди и затова го е предупреждавал да внимава с количеството.
Еееех, добрата стара златна Добруджа :roll:

Иначе: нашенци от време оно притежават златен ключ за вратата на всяко министерство, т.е. дамаджанка майсторлъшка кайсиева.

Пък като бях в ГР дядото прати по един приятел две бутилки от най-яката. Той закъсал по пътя (през Италия, преди 2007г.) и някакъв, май ирландец беше, го качил в колата за компания. Не бързал много, сприятелили се и често спирали да се почерпят, т.е. оня черпел. Накрая на приятеля ми му станало неудобно и дал на другия от кайсиевата:
- Какво е това?! :supz:
- Бренди от кайсии, баща ми го прави. :---)
- И ти си тръгнал за чужбина вместо да поддържаш бизнеса?! 8O
Мдааа, Българийо!

Съб Юли 09, 2016 4:09 pm
Профил
Аватар

Бонго, пак ръсиш глупости...

Съб Юли 09, 2016 6:51 pm
Профил
Аватар

Ръси и ти, ама не можеш :)

Съб Юли 09, 2016 9:23 pm
Профил

Бонго, Бонго... Ех как ма е яд че запечатах само 2 бутилки по 750мл от предишната дето я правих, щеше да видиш ти... Това, че не става само с кайсии незнам как го измисли... И за еднократната дестилация също незнам кой те излъга... Бил се губел аромата - ГЛУПОСТИ... от личен опит го казвам... Правя лично ракия от 14 години в мой си казан на двора и само на огън от букови дърва... винаги 2 дестилации - винаги се махат костилките и гнилото преди да отиде материала за ферментация независимо от плода... Захар - само да катализира ферментацията... и колко излезне - толкова... ферментира задължително в ДЪРВЕНИ каци и след варенето задължитено лежи в дъбово буре поне 6 месеца... ела после пак да си говорим...

Нед Юли 10, 2016 12:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мии магията ще да е в огъня от букови дърва.
От време на време хвърляй по едно сушено крило от прилеп!

Да даде Господ някога да седнем на бонговска кайсиева, да разберете.
В момента привършва сливовата (само от джанки) от миналата година, че много помагачи се навъдиха, а тази година и от джанки няма да има.

Нед Юли 10, 2016 12:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433 ... 1080  Следваща