|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Идиотокрация.....
Е, нали не смяташ, че само по домовете се чисти. У вас може да я ползвате половин час седмично, а чистачка в офис сграда или в хотел да бръмчи с нея по няколко часа дневно. Аз може да живея в кочина и да не чистя хич, другаде може да прахосмучат всеки ден. Дай да не слагаме себе си за еталон и по него да равняваме останалите. На който му е интересно да потърси доклада, за по-лесно да ограничи търсенето само в europa.eu, мен ме мързи пак да ровя. Имаше включено в изследването колко бройки прахосмукачки се ползват, какви са най-често продаваните модели и какви са им параметрите, и т.н. Не го играя адвокат на комисията, че да споря. Човекът попита дали е смятано - ами смятано е.
|
| Пет Сеп 05, 2014 12:47 pm |
|
 |
|
741
|
Не обърнах внимание за разходите, възможно е да не го е имало, иначе щях да забележа. Ама то не се прави, за да ти е по-евтино. Ако това беше целта, въобще нямаше да подхващат зелената енергия примерно.
|
| Пет Сеп 05, 2014 1:10 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ами ако на някого му се занимава, да изчисли само разходите за електроенергия, които следват от това решение. Макар че и другите разходи не са за пренебрегване. Като гледам такава проста сметка за разхода на прахосмукачките как са я направили, какво остава за по-комплексни и взаимносвързани разходи. Но пък от друга страна , тези големи разходи ще осигурят добре платени топли местенца за доста партийни тюфлеци. Аз не съм толкова наивен да мисля, че това решение на правено за мен, да ми е по-евтино. Ще мине време и ще разберем за кого е направено. Макар че формално погледнато, би трябвало решенията да са в полза на хората. Ама този разговор по-добре да не го подхващаме, че може да не е много полит-коректен.
|
| Пет Сеп 05, 2014 2:43 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, точно така е. Да приемем че целта на директивата е да се запази природата. Значи слагаш данъци за производството от невъзобновяеми източници, за отопление с дърва/въглища/костилки/парцали/найлони - количествено според CO отпечатъка. Тия пари даваш като дотации за възобновяеми, за научни изследвания и т.н. ТЕЦ-а вдига цената на тока заради данъка (кажи го акциз в този му смисъл), ти плащаш повече. Бай мангал му вдигат дървата (хипотетично ако ги плащаше). И почвате да се ослушвате откъде да компенсирате разхода. Почваш да гледаш за плюсове след A-тата. Това в ролята ти на един от стадото. И като стане така производителите сами правят по-икономични уреди. По-хитрите, който имат късмета да работят в по-добри условия (разбирай държава), реално са на двоен кеф - хем са взели за изследвания и разработка, хем са лидери на пазара като предлагащи по-по-най икономични уреди. Защо аз не си купувам кола 300 кВт? Защото ще плащам акциз и на придобиване, и на всеки литър гориво. Но такива коли има и се карат. В Германия им е по-важно примерно да минат 60км за 20 минути, и си плащат за кефа - за гориво, за данъци, оттам за пътища. Никой не ги задължава да карат бавно, който иска да икономисва в най-дясната лента, който има нужда и може да си го позволи - където си иска. Повишаването на цената на тока/газта/урана директно променя паричния еквивалент на разликата в консумацията. И без да ми забраняват лампите с нажежаема жичка съм ги сменил отдавна, напоследък с LED където се ползва по-интензивно осветлението.
|
| Пет Сеп 05, 2014 2:55 pm |
|
 |
|
741
|
А, идеята е ясна, отделен въпрос е, че няма толкоз луд, който да я приложи и да тегли теслата на цялата икономика с два лева цена на тока. Изкефих се как едновременно говориш за пазар и предлагаш яко преразпределение, дето е всичко друго, ама не и пазарно.
|
| Пет Сеп 05, 2014 3:41 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Ако всичко е оставено изцяло на пазарен принцип - някои процеси ще протекат доста бурно и със съпътстващи катаклизми. Затова в Европа правителствата се намесват изпреварващо - за да станат по-плавни преходите.
|
| Пет Сеп 05, 2014 4:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Нали не мислиш че това ще рефлектира на индустриалните прахосмукачки ? Предполагам това визира единствено домашни прахосмуци. Ако офис сграда чистят с домашен прахосмук то те си заслужават не на 900 ами на 9 Вт да ги ограничат, и задължително някой мениджър да прахосмуче. Верно някои индустриални са малки, фесто имат такива, ама те стават онсовно за работилничка, на строителния обект не е ли едно 50-60 л и поне 2000 Вт ... забрави.
|
| Пет Сеп 05, 2014 7:56 pm |
|
 |
|
741
|
Горе дадох линк, индустриалните са изключени. За търговските, ако четката е под половин метър широка, влиза в общия кюп с битовите прахосмукачки.
|
| Пет Сеп 05, 2014 10:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Мдам ... Дайсън кефи ... ама дали е съвпадение с този закон един господ знае http://www.dyson360eye.com
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Сеп 06, 2014 8:20 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Както стана дума по-горе, сигурно скоро ще стане ясно за кого е направен този закон. Дедо спомена че има Рейнбоу на 20г., та си помислих, че вероятно нейните патенти изтичат. Колкото до голямата мощност и малко смучене - причината е много проста - в последните години , може би пак с маркетингови цели, вървеше съревнование коя прахосмукачка ще пропуска по-малко и по-ситен прах в изхода. Оттам тръгнаха към по-плътни торби, резултатът е налице. Дали това има смисъл е друг въпрос. Сега очаквам да отидем в другата крайност - много рехави торби, с цел постигане на зададената ефективност. А това, че половината прах излиза отзад са вторични проблеми.
|
| Съб Сеп 06, 2014 1:52 pm |
|
 |
|
741
|
Е то вече стана като колегата горе, дето подочул, че след години ще му забраняват захарта в соковете, та да му я заместят с подсладители В момента прахът на изхода не се нормира. От 2017 ще трябва да е под 1%, при 900 вата мощност. И да се пробват с рехави торбички, ще им минава номера три години.
|
| Съб Сеп 06, 2014 2:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз не знам сега колко излиза, но 1% ми се струва много. Иначе аз това за професионалните го казах с друга цел, ти казваш че не се смуче само в къщи а и по офиси, но по офиси смучат с професионални, т.е. пак няма от къде да дойде икономията.... абе измислен закон, както един куп други.
|
| Съб Сеп 06, 2014 3:44 pm |
|
 |
|
741
|
Разбрах те от първия път и се съгласих за големите площи, онези наистина са извън регулацията. Малките професионални прахосмукачки обаче ги ограничават все едно са домашни, тъй че дребните търговски обекти и офиси ще влязат и те в сметката. Пък там се цапа повече и ще се чисти повече отколкото вкъщи. Аз все пак погледнах още веднъж как са смятали. Отчели са за 2005 консумация от порядъка на 15-20 TWh годишно, взели са тенденцията и са екстраполирали, че до 2020 без мерките ще нарастне двойно. После са сметнали, че с новата мощност ще се смъкне малко под това от 2005. Тоест, понеже няма да нарастне двойно като в прогнозата, а ще го задържат на горе-долу на нивото от 2005, това го отчитат като спестяване 
|
| Съб Сеп 06, 2014 11:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе .. знам аз едно решение за тия, всеки който е писал пипал по тоя закон, вкл. и тея които са го приели до най-близката подстанция, и всички в паралел на изчакване, в момента в който консумацията скочи над изчилсената се включват в мрежата .... сега ако ще питащ как ще сметнем консумацията .. и ние ще интерполираме, по мои сметки ще трябва да ги включваме още на 3-тия час, някой друг може да интерполира по точно и да си поживеят ден два ....
|
| Съб Сеп 06, 2014 11:47 pm |
|
 |
|
nik
|
абе тия че са малоумници стана повече от ясно много отдавна обаче веднъж трябваше да избера и се бях заиграл с едни мотори от прахосмукачки - от 1600 до 2200 вата марки знайни и незнайни, струпах 5-6 мотора и започнах да ги тествам оказа се че "дърпането" не зависи от мощността а от турбината, тия с по качествена турбина дърпат повече и с по малка мощност а тези с многото ватове просто си греят повече имаше и едно менте с много тънък тел навито то пък си беше направо калорифер и тогава си мислех точно за това, при толкова занижена ефективност прахосмукачка ли си купуваш или калорифер.....
|
| Нед Сеп 07, 2014 1:37 pm |
|
|