Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
Бонго, нали се сещаш че не говорим за коли трета употреба от по 3000 лв. Колите наистина са много по-надеждни от преди.

Съб Яну 18, 2020 5:44 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Покрай мойто CVT знаеш ли на какво попаднах? Никой не знае точно кога да си смени маслото на скоростната кутия. Питат в дилърите - там едни им казват 100к. мили, други 30-40 и т.н. Други пък зависело от карането - дали офроудиш, дали теглиш каравана и т.н. И добре - пита човека - какво се случва ако се счупи скоростната кутия - отговора е следния : идвате, сваляме я и Ви слагаме нова. Счупената в контейнер и във фабриката да видят що се е счупила. Е това в USA естествено - тука в БГ - тръгваш по майстори и … бог знае до къде се докарва. Интересно защо Опел никога не са искали тъпия си ЕГР да видят що ли се чупи, ами ти казват дай сега тука едни 2000 лв. (е айде последно успяхме да намерим и за 800 ама той не изкара и 30к. км.) или пък нафтовата им помпа дето колата като мине 100к. и е хазарт. Вече трудно можеш да намериш опел 2.0 dti дето да не пуши като печка докато загрее. Та те железата счупени по няква причина, ама когато на производителя на тия железа му е през оная работа защо са се счупили, ще има и негативи към съответния производител.

CVT-то често пъти е невъзможно да се ремонтира, просто защото не се продават части. Иначе вътре не е кой-знае колко сложно, опитен майстор ще се оправи. Комбинация от конструкцията на колите и цената са така сметнати, че в момента, в който свърши гаранцията, колата се разпада отведнъж и изцяло. Понеже това е доста трудно да се постигне да е 100% ефективно, в доста случаи нещата се чупят преди да изтече гаранцията. Тогава тия ремонтират "безплатно", но това "безплатно" е сметнато в цената.

Съб Яну 18, 2020 7:41 pm
Профил

Dimitar написа:
Колите са вече доста надеждни и сигурни, но има и сто пъти повече неща, дето могат да се счупят.

Ако под надеждност разбираш поведения на пътя - да. Но като издръжливост нивото спада. Вече няма модели или поне не се сещам за такъв дето ще изкара 1млн. км. А преди имаше.
Донякъде е заради повечето технологии. Нормално е машина с 1000 части да се чупи повече от машина със 100. Но повечето проблеми са от недомислици, а не високи технологии.
Верно това пак е заради сложността. Преди е било по-лесно всичко да се предвиди, докато сега са много чаркала, много хора, много екипи. И явно комуникацията помежду им куца ;-)
Примерно БМВ едно от последните им творения е да преместят част от компютрите от купето в двигателния отсек. По принцип няма лошо, само че при двигателя става топличко и за целта турили финтилатор да охлажда с въздух от купето. Постарали са се да го направят надеждно, финтилатора и управлението му са няколкостотин евра. Но въпреки всичко след някоя друга годинка дава фира и като даде компютрите почват да се изключват като им стане топличко. Пак добре, че се гасят културно явно са го предвидили. А всичко можеше да е много по-просто, ако просто си седяха в купето.
Не че други марки да не ги споменавам не ги монтират под предното стъкло и са с едни пластмаси и уплътнения, които издържат 10-на години максимум. След това ако собственика не се погрижи се стига до удавени компютри.
Та не точно компютрите и технологиите са проблем, колкото такива елементарни неща като местото за монтаж и други такива...

Съб Яну 18, 2020 8:07 pm
Профил
Аватар

Пичове, аз работя в автоиндустрията и не знам и за един случай, дето някой да се опитва да прави неща, дето да се чупят по определен начин или след определено време. Напротив, всеки се старае да направи всичко максимално надеждно разбира се в рамките на разумното. На никой не му трябват коли, които да издържат по милион километра или по двайсе години. Това е толкова нереалистично, че просто няма на къде. Това че има държави като БГ, дето хората масово купуват втора и трета ръка коли и си мечтаят да ги карат по 20 г и милион километра не е определящо за нищо. Аз твърдо си стоя зад мнението че колите са по-надеждни и по-издъжливи пък вие си имайте конспиративните теории, че ги правят да се развалят точно като свърши гаранцията.
Гаранцията на едно бмв тук примерно е 36k мили. През това време сесменят 3 пъти масло и един път спирачна течност. Абсолютно нищо друго. Едни прости накладки карат по около 75к мили нормално. А сега да си припомним даже не преди 70 г дето вика Тони, а само преди 35 години какво трябваше да се прави на една кола докато стигне 50-60к километра.

Миро, кое е това БМВ, на което компютрите са при двигателя и се охлаждат с въздух от купето, дето го смучат с вентилатор?

Съб Яну 18, 2020 8:23 pm
Профил
Аватар

Митака явно живее в някъв паралелен свят. :(

Съб Яну 18, 2020 8:32 pm
Профил

Dimitar написа:
Едни прости накладки карат по около 75к мили нормално.

Айде сега, пак се уля, спирачните дискове се сменят на толкова и то при щадене на спирачките.

Съб Яну 18, 2020 8:35 pm
Профил

Така си е. С един комплект такива накладки сменяш 2-3 спирачни диска :)

Съб Яну 18, 2020 8:38 pm
Профил

Е за накладките .. там или BMW имат някакви мноо корави, което принципно не е хубаво, или Митко не изпозлва накладки. Аз нямам кола на която накладките да са изкарали не 75к мили ами толкова км, а тия дето ги карам по-желатската сменям накладки на 20-25к.
Но иначе, ако го броим на км аз също нямам кой зане какво сменени, само обслужване, масла, филтри, накладки.

Съб Яну 18, 2020 8:42 pm
Профил
Аватар

Последната кола, която продадох беше на 8 г и 87к мили и никога не и бяха сменяни нито накладки, нито дискове. На сина на колата миналата година сменихме накладките и дисковете - 6 г и 78к мили. На жената колата в момента е на 5 г и 50к мили компа показва, че накладките имат още около 30к мили. Естествено може да приемете, че ви лъжа, но за мен това са си фактите. Колите се карат 50-50 градско и магистрала, макар че магистралата тук в града в час пик си е като улица - тръгни/спри нон стоп.

Съб Яну 18, 2020 8:44 pm
Профил
Аватар

Ами не. Просто вие живеете със самочувствието, че познавате Света.
Реалистично е човек да обхване ~18%. Останалото, за да няма вакуум между ушите, го заместваме с предположения.

Съб Яну 18, 2020 8:46 pm
Профил
Аватар

Тони, имам опит само с три марки коли тук - мазда и бмв и при двете накладките карат по 70-80к мили. Маздите даже официално имаха гаранция 65к мили на накладките. Тойота като съм карал и трябваше да ги сменям на по 30к мили. Най-много проблеми съм имал с японските бараки. Маздата поне беше чисто нов модел и имаше много детски болести и бях всеки месец в сервиза. Като и изтече гаранцията я смених със същия модел модел и както споменах по горе я продадох на 80к+ мили и 8 г без да е влиза в сервиз за друго освен смяна на масло на всеки 7500 мили. С баварките пък никакви грижи и като обслужване ми лягат поне на половина по-евтино от предните ни японски коли, просто щото първите три години обслужването е базплатно и после интервалите са доста големи и основно само масло на двигателя се сменя и гуми на по около 45к мили.

Съб Яну 18, 2020 8:53 pm
Профил
Аватар

Здрав, това за света към мен ли беше?

Съб Яну 18, 2020 8:55 pm
Профил

На колко км сменяш масло на BMW-то. В Бг не знам как е, но другите са на по 30к мин, в САЩ на синковеца му казали 10к мили и чак се чудя, вече всички немски май са мин на 30

Съб Яну 18, 2020 9:11 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Здрав, това за света към мен ли беше?

Не, към Реконструктора. :)

Съб Яну 18, 2020 9:13 pm
Профил
Аватар

Баба Рено изкара 20-на години и се спомина малко скоропостижно заради несменен ангренаж. Дисковете си бяха нейни, аз съм сменял накладки веднъж. Километрите не ги помня, но мисля че я подкарах след 150к.

Със свикването с новите шарении се доближаваме до случката написана от Любен Дилов - син (май): инженерче от соц-времената попада в бъдещето и след поредния рестарт на асансьора изказва нееднозначно мнението си. Наблюдаващите го стигат до извода, че древният човек е бил в постоянен стрес от чупещата се първобитна техника и това го карало да уринира :)

Съб Яну 18, 2020 9:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 197  Следваща