|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 1:41 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Новини от цивилизования свят
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Авг 05, 2020 12:23 pm |
|
 |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
удавник и за сламка се хваща... щото изпука де що бюджети имаше останали, занули всичко и сега се чуди каква измама да извърти за да не светнат навсякъде нули точно за изборите но все пак винаги има решение - обявява фалит и готово, той най добре знае как се прави 
|
| Сря Авг 05, 2020 12:52 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Авг 05, 2020 7:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
ами казват амониев нитрат, напълно възможно, въпросът е че това не може да се взриви от запалване, иска детонация и то баш детонация, с бърз фронт.
|
| Сря Авг 05, 2020 11:51 pm |
|
 |
|
nik
|
кой знае, може някой да му е помогнал, случайно или нарочно... чувал съм някаква легенда, не знам колко е истина, че в някакъв склад за селитра от влагата станала на голяма скала, и някой велик ум решил че с малки взривове ще я натрошат, то пък взело че гръмнало...
|
| Чет Авг 06, 2020 12:28 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
На мен ми се струва, че ударната вълна има прекалено специфичен вид за да бъде в резултат на неволно-хаотично горене.
|
| Чет Авг 06, 2020 12:34 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз доколкото помня, първото което чух по новините беше - имало взрив, после имало повторен взрив на селитрата. Други казаха пък, че селитрата не можела сама да гърми трябвало гориво бензин или друго. Ако е просто окислител е така.
|
| Чет Авг 06, 2020 12:53 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Навремето имаше едно книжле за най-големите катастрофи, не помня от кого и как точно се казваше, в него имаше достатъчно примери за самовзривяване на амониева селитра, за калиева да не говорим. То и въглищният прах, дори брашненият, е склонен към самовзривяване...
|
| Чет Авг 06, 2020 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
да ама то не става така, между двата взрива има много време, след първия гори, и чак след време става врив. Не е невъзможно първият взрив да е довел до диспергиране на силитра на прах, така вече е възможно да се получи експлозия може би дори и от запалване, която пък да е детонирала насипната. При всякакви прахови натрупвания тов е съвсем естествен ход на нещата, такива са повечето прахови експлозии, бршно, захар, целулоза, алуминий, стомана, всичко,което може да стане на прах може да експлоадира сравнително,лесно. При имдустриалните аварии това е често срещно, там първият взрив може да е от нещо малко, може и да не е взрив, може да е земетресение, пропадане или каквото и да е което да вдигне праха и да го смеси с въздуха, след тов една искра и имаш прахова експлозия. Та там втоеичната може да е била прахова която да е детонирала основното количество. Досега съм имал няколко случая но никога със селитра, та не знам тя как би реагирала.
|
| Чет Авг 06, 2020 1:00 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Чет Авг 06, 2020 2:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Сега гледах някакво видео, тая високата сграда изглежда да са силози, ако е така то явно не е само временно складиране а си върви някаква постоянна работа, и ако е така това може да обясни всичко. Може да е имало първична екплозия на прах разпрашен от първия взрив който да е детонирал селитрата, а то ако са силози дори няма нужда от селитра. В тия страни, както и у нас, контрола е много занижен, този риск реално е непознат, и като се случи и почват ама какво стана...аз съм виждал инсталации с буквално педя фин прах отложен по тръби, конструкции и където може да се задържи, всяко сътресение го дига във въздуха. Виждал съм и хитреции които пък чистят със сгъстен въздух ...
|
| Чет Авг 06, 2020 8:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Те вече си казаха - заварявали са ламарините на склада със селитрата, щото местните идвали и крадели....
Пламнал е пожар и работниците са си плюли на петите... Колко време след горенето вече е треснало - не е ясно.
Високото са силозите за зърно на пристанището. Държавния им резерв.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 06, 2020 9:14 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Много добро:  |  |  |  | Цитат: Раздолбай Игорь Гречушкин из Хабаровска в 2014 году решил на своём корабле Rhosus перевезти из Грузии в Африку 2750 тонн аммиачной селитры. Корабль у раздолбая был в раздолбайском состоянии и сломался, поэтому ему пришлось причалить в Бейруте для ремонта. Раздолбай задолжал кредиторам кучу денег, поэтому корабль арестовали власти Ливана и конфисковали груз. Кредиторы были раздолбаями, они не захотели заморачиваться с селитрой, и положили на неё болт. Власти Ливана тоже были раздолбаями, они сгрузили селитру на склад в порту, но положили на неё не только болт, а ещё кучу барахла, среди которого был груз петард. Селитра лежала на складе шесть (!) лет, пока складу раздолбаев не потребовался ремонт, и раздолбаи вызвали сварщиков. Сварщики тоже были раздолбаями и не позаботились о безопасности. Петарды загорелись и разлетелись по складу, весь раздолбайский склад загорелся, а потом взорвались 2750 тонн раздолбайской селитры и разнесло половину Бейрута. |  |  |  |  |
|
| Чет Авг 06, 2020 11:03 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Класици... Дебил до дебила.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 06, 2020 11:14 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Абе някой е помогнал на класиците като че ли. Селитрата не гърми токутака.... Трябва детонатор или експлозия която да накара селитрата да гръмне. Незнам дали пиратките за които пишат биха свършили тази работа.... Все пак локацията на Бейрут си е доста взривоопасна.... Та като нищо са помогнали на селитрата някак си...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Авг 06, 2020 1:38 pm |
|
|