Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Mercury Switch 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Mercury Switch
Mercury Switch??? Откъде мога да намеря в БГ или нещо подобно?

Чет Сеп 13, 2007 12:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Има огромно разнообразие от живачни релета (контактори)
Трябва да уточниш, ако ти трябва по-точен съвет

Пет Сеп 14, 2007 1:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Трябва ми нещо прецизно да го използвам за ON - OFF ключ при накланяне. Може и да е нещо друго, стига да може да се намери. Взех един датчик от "Електронинвест" на 60 градуса, но работи много зле. Та прочетох, че може да се използваMercury Switch.

Пон Сеп 17, 2007 12:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В каталога на Фарнел има голям избор живачни ампули - и като конструктивно изпълнение, и за различни мощности.
Комет правят доставката за макс 3 дни

Пон Сеп 17, 2007 12:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
million написа:
Трябва ми нещо прецизно да го използвам за ON - OFF ключ при накланяне. Може и да е нещо друго, стига да може да се намери. Взех един датчик от "Електронинвест" на 60 градуса, но работи много зле. Та прочетох, че може да се използваMercury Switch.

Такъв датчик е далеч от прецизността. На колко градуса трябва да реагира? Имай в предвид, че хистерезиса е непредсказуем. За прецизна работа търси самолетен датчик за крен и диферент. Имаше руски такива...

Пон Сеп 17, 2007 7:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ползвай акселерометър - убийствено точен е. Недостатъкът му е, че иска и електроника. Струва под 10 лева. В Електронинвест има 3-осен, на тебе ти стига и едноосен. За едноосни питай Панчо от К1, имаше някакви на Analog Devices.

Пон Сеп 17, 2007 11:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Ползвай акселерометър - убийствено точен е. Недостатъкът му е, че иска и електроника. Струва под 10 лева. В Електронинвест има 3-осен, на тебе ти стига и едноосен. За едноосни питай Панчо от К1, имаше някакви на Analog Devices.

Това пробвал ли го е някой, да мери ъгли на наклона с акселерометър на неподвижен обект? Каква точност наистина дава?

Вто Сеп 18, 2007 9:01 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз съм го ползвал да меря наклон на Фтомбил. Нямам изследвания каква е точността, но до 3 - 4 градуса го докарва само с начално нулиране ( калибровка ). Вероятно ще може и повече.

Вто Сеп 18, 2007 9:49 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Фтомобила в движение ли беше или на място? 8O Това е добра точност. Аз се мъчих на времето с такава живачна ампула с много електроди, правена специално за мен да постигна точност 10 градуса и не успях. От тогава съм скептично настроен към тази идея.

Вто Сеп 18, 2007 11:25 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Lupus с акселирометър, можеш да постигнеш убийственна точност, но трябва да съобразиш мноооого неща,
напр. диапазона на ускорението :) , както и началния момент на измерването за да мериш относително. И освен
това ти трябва последваща математика, т.е. не става за real time.
Друг начин е да използваш т.н. rate gyro, (мери ъгловата скорост) обаче и там трябва да съобразяваш доста неща
и пак има математика.
Друг начин е да използваш датчик за ротация, напр. оптичен енкодер, като разбира се трябва ротора да го привържеш
напр. за подвижния обект, а статора за неподвижния. Избираш си такъв със съответната разделителна способност и
получаваш данните в реално време. Можеш да повишиш точноста, по - два начина: 1. Умножавайки импулсите x 2 или x 4,
т.е. отчитайки преходите на разликата м/у фазите или на всяка от фазите и 2. Използвайки редуктор, обаче тук вече
става мноого дебела - луфтове, сили и т.н. . С тези методи можеш да постигнеш колкото си искаш части от градуса.
Можеш да си избереш относителен или абсолютен енкодер - всичко зависи от бюджета, мястото и т.н. :)
Можеш да използваш и друг датчик за ъглови премествания, който се нарича Резолвер - статор и ротор и умножава
синус х косиснус и т.н.
Можеш да използваш и датчици на Хол за ъглови премествания.
И последното, за което се сещам е да използваш специализиран датчик, мисля че се казваше Клинометър.

А най - лесното, за което се сещам, понеже ти трябва само ON-OFF, е система от един обръч(кръг - единия полюс) и
висящо в кръга махало(другия полюс). Мисля, че в автомобилните аларми има подобни датчици за наклон. Може би
не са чак толкова прцизни, ама със съответната настройка и ... Точноста в случая е въпрос на точнсот при механичната
изработка.

Успех

Вто Сеп 18, 2007 12:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bkulev - в момента съм го направил така, но точноста е около 2 градуса, което не е достатъчно.Същевременно е голямо. Аз съм се спрял на едни ТИЛТ сензори, но са в америка и продават на едро. От доста време търся и не попадам на нищо подобно в европа. Иначе от тези има най различни - примерно за лазери и са с някакви нечовешки точности. ето и сайта

Вто Сеп 18, 2007 2:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]