Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Kонсултант/дизайнер за интеграция на MEMS микрофон като сенз 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Kонсултант/дизайнер за интеграция на MEMS микрофон като сенз
Здравейте и добре заварили!

От няколко месеца разучавам една потенциална интеграция на MEMS микрофон със Wake-on-Sound функционалност и мисля, че вече знам какво искам.
Определено нямам уменията и опита да направя дизайна сам и предпочитам да наема консултант. Имам определен бюджет и се надявам да стигна до ниво прототип с него, или поне да изпробваме лимитите на компонентите.
Самата схема е сравнително проста, но трябва да се проектира, така че да се минимизират консумацията, размерите и цената на компонентите. Принципа е подобен на този от тази тема (минус GSM-a и GPS-a)

viewtopic.php?f=8&t=12967

Ако някой се интересува, може да остави един PM с телефон за връзка. Ще се обадя да обясня набързо за какво става въпрос (не се плашете от американския номер!) и ако все още има интерес може да направим по-детайлна ПЛАТЕНА консултация и евентуално следващи стъпки.

Пет Юли 06, 2018 9:18 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Kонсултант/дизайнер за интеграция на MEMS микрофон като
Темата, която си цитирал е за GPS тракер. Какво общо има с твоя случай?
Не консултант, а човек, който да ти направи дизайна ти трябва. За целта опиши подробно какво се иска, защото, това, което си написал варира от устройство, което пали ламбата при пляскане с ръце, до система за акустична детекция на стрелба с локализация на стрелеца. :)

Пет Юли 06, 2018 10:03 am
Профил

Извинявам се за липсата на специфика. Веднага се поправям.

Системата за детекция на стрелба е яка и използват array от същите микрофони, които и аз използвам, с много сериозна и прецизна обработка на информацията след това. При мен няма допълнителна външна обработка. Те ползват старата серия Vesper1000, а аз по-новата – Vesper1010. Разликата е една добавена функционалност – Wake-on-Sound. Точно тази функционалност искам да използвам за моя дизайн. В този режим микрофонът консумира само около 5ua@3V. Аз искам да смъкна това потребление още повече и затова дадох за пример темата с GPS тракера, където устройството спи през повечето време и се събужба само за 20-30ms на всеки 1-2s.
След като звук с определена честота и децибели е засечен (параметрите са в самия микрофон и не трябва да се настройват допълнително), платката събужда големия консуматор, захранен от отделна батерия, който на този етап е обикновен voltage booster до 28-30V, с определeн duty cycle (10-15%).
Както казах, предизвикателството ще е избора на компонентите и минимизирането на размерите и теглото на платката (представете си wearable device, даже и по-малък)
Написах и консултант, защото не съм убеден, че някои от параметрите са практически достижими и искам експертно мнение преди да се захващаме с каквото и да е.

Също получих и въпрос какви условия предлагам. Винаги работя с предварително уточнени milestones и срокове (малки или големи, както се разберем). Преди да започнете, ви превеждам 50% от стойността на текущия milestone и след като съм го приел, превеждам и останалите 50%, заедно с половината от следващия и така.
Надявам се да е по-ясно сега.

Пет Юли 06, 2018 11:29 pm
Профил

То с много шантав футпринт за проба. А пък тестовата платка на цената на ФПГА

Съб Юли 07, 2018 11:20 am
Профил WWW

Ами не е невъзможно, честотната лента е доста широка предполагам си забеляза. Това което може да е проблем е една забележка, препоръчват да го захраниш в нормален режим и след това да го поставиш във wakeup, т.е. може би има специфика и ако го пускаш директно в wakeup нека да работи коректно, а и като нищо пак да минава през нормален. С оглед на консумацията в нормален режим, 85 uA да го пускаш и спираш за да свалиш консумацията под 5 uA може да се окаже не ефективно. Зависи какъв сигнал мониторира-, колко му е минималната продължителност. Ако не може да е под 100 МС да речем, може да го будиш на всеки 50 МС за по 10 мс но пак няма да има голям ефект, ще свалиш средната на 1 uA но при всяко пускане ще имаш 5 ms на 85 uA, т.е. Резултатно ще имаш по-голяма консумация. Не е много подробен документа, трябва или да се пита или да се пробва как се държи при пуск директно в mode wakeup но ме съмнява че винаги ги имаш тия 5 ms в нормален режим.

Съб Юли 07, 2018 5:36 pm
Профил
Аватар

а аз може да добавя, че се интересувам от SPL метър, пак с MEMS или аналогов микрофон.
със запис над определено ниво. локализация е допълнителна екстра.
има бордове с по 8 микрофона в кръг и FPGA

Съб Юли 07, 2018 11:07 pm
Профил
Аватар

Има ги и с процесорна платка:
http://www.xmos.com/

Съб Юли 07, 2018 11:13 pm
Профил
Аватар

https://matrix-io.github.io/matrix-docu ... /overview/

Съб Юли 07, 2018 11:41 pm
Профил

Тони, много уместна забележка. Забелязал съм тази подробност, естествено, и даже се свързах с Vesper да ги питам какво ще стане ако подавам ток направо на WoS. Отсреща май беше някой от Продажби и не можа да ми помогне много. Също, като го изчислявах (грубо) взех 2.5ms средно за голямата консумация, защото намалява даже повече от линейно през този период. По принцип включването може и да е на 3-4s секунди, защото сигнала за мониторинг (като се появи) е постоянен, и тогава цялото on-off упражнение си заслужава, даже и с минаване през нормален режим на работа. Като цяло, обаче, това не ми е проблем, защото засега целта ми е proof-of-concept продукт и няма голямо значение дали батерията ще му кара два месеца или две години, както ще трябва във финалния продукт, а и МЕМS микрофоните се развиват доста бързо.
@bobihot - $100 за тестовата платка не са голям проблем и мога да я предоставя. За футпринта няма как да бъде иначе, нали трябва отнякъде да влизат звуковите вълни.
@itso и @grubi – за мойте нужди не ми трябва такава функционалност. Погледнах тази с 8-те микрофона в масив и термометър, алтиметър и още няколко -метри. Микрофоните потребяват 4х в тих режим и не се будят сами (трябва да им се подаде ел. сигнал). Мисля, че съм си намерил точния компонент засега. След няколко години може и да имаме абсолютно пасивни акустични switch-ове, но това имаме сега.
https://asa.scitation.org/doi/abs/10.1121/1.4988151
Btw, все още не съм изгубил надежда, че ще намеря някой експерт-ентусиаст от форума да работи с мен, но ако знаете читави фирми в България, които правят дизайн по поръчка, ще съм благодарен да ги споделите.

Нед Юли 08, 2018 5:03 am
Профил
Аватар

ok - аз само предложих някаква експериментална платформа
с knowles acoustics говорил ли си?

а за пасивни и семи-пасивни MEMS може да е интересен проект, някои от шефовете ми се занимават с подобни проекти.

Нед Юли 08, 2018 9:54 am
Профил
Аватар

Аз имах предвид тази система. Нямам идея какви микрофони използват, но имат проблеми точно със захранването.
При гонене на ниска консумация е важна консумацията на всички елементи на схемата, но тя (консумацията) се измерва на нива платка, а там неминуемо ще има утечки. Работния температурен диапазон също е много важен. Акумулаторите и те имат своите утечки и при такова захранване е важно адекватното зареждане. Понякога, за дълговременна работа използвам незареждаеми, поради по-ниската утечка. В последно време все такива проекти правя, та, ако искаш пусни ми на лични по-подробна информация за продукта, за де ти дам някои насоки. :wink:

Пон Юли 09, 2018 11:29 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Аз имах предвид тази система. Нямам идея какви микрофони използват, но имат проблеми точно със захранването.
...

Това е система от преди 7-8г. Не може да се сравняват с днешните възможности на консум. на хард.
В такава система микрофона е последно нещо на опашката за ток

Сря Юли 11, 2018 6:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]