Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Купувам Осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Купувам Осцилоскоп
Въпроса ми е уж по темата...

Аз не мисля да купувам осцилоскоп в близкия 1 месец (спират ме само финансите), но ми е много незаменим при "дебъгване" на импулсни схеми. На доскорошната ми работа ползвах някакъв малък Sony Tektronix с два входа по вертикалата (да разбирам ли двулъчев? Извинявам се и за изразяването, но 2ра нощ програмирам и не мога да мисля добре).

Вършеше ми добра работа - до 1us/дел. Но вече не съм там и рано или късно ще се наложи да купя. Предоплагам, че вече малко фирми произвеждат аналогови или са на висока цена. Какво е мнението Ви за цифров - до 500MegaSamples/s ? Ще ми се да взема аналогов и по възможност малък, също Sony Tektronix (ако изобщо го има като марка, т.е. производител), когато дойде този момент, но едва ли ще намеря ново малко аналогово осцилоскопче.

Съб Яну 21, 2012 3:55 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Не си единствен, който виси по нощите :)

Ако ти е специално заради цифровите сигнали- ще ти е по-евтинко да си вземеш един лог. анализатор.

Едит: сега видях, че всъщност говориш за импулсни сигнали :oops:

Съб Яну 21, 2012 4:25 am
Профил
Аватар

то много зависи от финансите :)

Ако бюджета е ограничен (под 1000 лв.) варианта ти е или да търсиш втора употреба (в ebay има доста обяви) или нов ама китайски. Rigol-ите не са изключително лош избор, до 1Мсемпъл са на цени около 600-700 лв. Не ти препоръчвам обаче да вземаш компютърен - не може да се работи с такова нещо. В момента по неволя ми се налага да работя с един Velleman 60MHz - голяма дървения. Най-гадното е че ако го оставя включен към схемата при включване и изключване на захранването и USB-то умира, от което следва task manager, убиване на процеса, вадене на кабела ... голем кеф - повечето време се боря със скопа вместо със схемата.

Съб Яну 21, 2012 12:45 pm
Профил ICQ

многократно по-добро решение от звукова карта като осцилоскоп
http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=53

а логически анализатор е хубав pickita на microchip работи жестоко :)

Съб Яну 21, 2012 10:50 pm
Профил WWW
Аватар

Тва е пълен бъзик. С 300 кс/с не можеш читаво да видиш и 30 кХз сигнал. Велемана дето ползвам си е ала бала, пък какво остава за това...

Съб Яну 21, 2012 11:25 pm
Профил ICQ

Е чак пък бъзик :)
Скопа си е много готин може да се гледат мноооого бавни процеси.
А и ако любител си прави схемки с контролерчета с него лесно може да види PWM, коеф. на запълване честота и т.н. а за аудио сигнали е просто перфект. То мисля поне 99% от начинаещите в електрониката тръгват от усилвател и работят на слух така поне лесно ще виждат какво правят.... и още едно важно предимство има опция acquisition с нея лесно може да се свали импулсна поредица, например код на дистанционно (RF или за телевизор).... изобщо като цена ми се струва идеален за любителски цели

Нед Яну 22, 2012 5:17 pm
Профил WWW

Тази глупост за 120 лева с какво е по-хубава от звукова карта за 10 лева?

Нед Яну 22, 2012 8:01 pm
Профил
Аватар

Тази глупост е на 300kHz, галванично разделена. В общи линии до там се изчерпват разликите със свуковата карта.

Хубавото е че можеш да си я направиш и сам. Една 24-ка на 500ks/s ще се справи без проблем и с обмена на данни и т.н.

Нед Яну 22, 2012 8:25 pm
Профил ICQ

също и DCто и вградения честотомер и acquisition та така да се каже е на светлинни години от скоп през звукова карта.
И аз бях тръгнал да си правя с 24ка преди време ама като сметнах разхода за труд, платка, траф, пц софтуер, кутия, ОУта, програмируемо усилване...... ми излезе доста повече

Нед Яну 22, 2012 9:47 pm
Профил WWW
Аватар

На който му се занимава с правенето на подобно нещо, намира някой приличен опен сорс проект и го изпълнява. Например това:
http://www.seeedstudio.com/wiki/DSO_Quad
http://www.seeedstudio.com/forum/viewto ... =22&t=1929
Не, че е кой знае какво, но е доста по-прилично от предложеното по-горе...

Нед Яну 22, 2012 10:18 pm
Профил
Аватар

Доста по-прилично, ама е и доста по сложничко...

Нед Яну 22, 2012 11:24 pm
Профил ICQ

dan написа:
Едит: сега видях, че всъщност говориш за импулсни сигнали :oops:

Няма да го ползвам за измерване, а по-скоро да видя дали някъде излизат импулси и най-общо каква е формата на импулсите - едно е да имаш рязък трапец, друго е заоблен правоъгълник и трето рязко покачване на напрежението в началото на импулса, после спускане надолу до 1/5 от импулса и в останалите 4/5 напрежението да е примерно 10% от върховата стойност...

Т.е. за откриване на грешки в схемите на изхода или входа на микроконтролера. Например недобре подбран делител на базата на някой биполярен транзистор може да доведе до такива щуротии с импулсите и подобни неща - не някакво точно измерване :)

Cekins написа:
Не ти препоръчвам обаче да вземаш компютърен...В момента по неволя ми се налага да работя с един Velleman 60MHz - голяма дървения

Какво ще рече компютърен? Устройство, което преобразува аналоговия сигнал в цифров, записва го в буфер, достатъчен за няколко секунди семплиране и чака програма на компютъра да го вземе и да го изчертае на екрана горе-долу без големи закъснения? Или просто тунингована звукова карта? 8O

Преди време опитвах да направя т.нар. Covox Speech Thing - буквално звукова карта с резистори на изхода на паралелния порт и тогава се убедих колко неизохронна може да бъде операционната система при генерирането/обработка на сигнали.

Та според мен е относително дали това може да се нарече осцилоскоп - много зависи кой за какво го ползва и какви са изискванията на професионалиста, но предполагам за сериозни цели това е просто детска играчка :)

Вто Яну 24, 2012 1:31 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Имам DSO Nano.
Имам и други 2 скопа, ама се оказва, че в 95% от случаите ползвам Nano-то, основно заради размера му. То няма и колкото кутия цигари... а при мене мястото все не стига! Настройката му е малко шибана, ама като си го калибрираш на всичките обхвати и му схванеш логиката кое де е и де да го търсиш си е напълно прилично скопче за по неотговорни работи...

Вто Яну 24, 2012 9:27 am
Профил WWW
Аватар

Ами под коммпютърен имам предвид примерно този http://www.vellemanprojects.eu/products/view/?id=362986.

Цената му е височка за нервите които ми образува.

Аналоговата му част не е нищо особенно, комуникацията му с РС-то е под всякаква критика. Иначе софтуера му е лек и работи бързо дори и на много мижав компютър (в момента е на P3-500-512RAM). Има разни опции в софта които са полезни. Но ... до там. Като почнеш да работиш и вместо да си гледаш схемата, се бориш със скапаната комуникация. Направен е с FT232 (само че в D2XX режим) и не знам защо но като си включвам и изключвам лаб. захранването и масите са вързани скопа умира. От там и ФТ-то и процедурата е : таск менажер, килл на процеса, изваждане и вкарване на кабела, пускане на ново на софта. Умряла работа...

Вто Яну 24, 2012 10:05 am
Профил ICQ

"Няма да го ползвам за измерване, а по-скоро да видя дали някъде излизат импулси и най-общо каква е формата на импулсите"

Ето затова говорих, че http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=53 е супер решение.
Той точно това прави, сваля определен брой точки и ги показва на екрана. Но с него идеално можеш да видиш правоъгълник, трапец, синусоида до 20КХз, има вграден честотомер, измерва постояннотокова съставка, има приличено софтуер, само ехе е нищо не се инсталира... на мен често ми се случва да свалям кодове от дистанционни управления и режима ACQ ми е удобен..

Вто Яну 24, 2012 11:25 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща