Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Търся къде да проветя 6.5 цифром волтметър или реф. източник 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся къде да проветя 6.5 цифром волтметър или реф. изто
1061 не блести с някакво метрологично изящество.
в смисъл - сравнен с НР 34401 е доста 'дървен'

по спомен референса беше от 2 ценера, верно подбрана двойка, ама нито са опечени, нито са защитени от вятъра.
АЦП-то не помня дали беше duаl-slope точно на този модел, на батковците е. но поради патентни ограничения не могат да ползват метода на HP с минаване на минус, а просто намалят наклона към нулата. с това не компенсират ефектите от мемори ефекта в интегриращия кондензатор и стабилността на компаратаора при много малки напрежения.

въпреки всичко, метрологичния клас датрон се държи учудващо добре, като не са използвани разни супер-дупер чаркове, а просто добри инженерни решения, търпение и подбор на натренирани предварително чаркове.

мосълта ми е, переди проверка/калобрация дали не е добре да го тунинговаш малко?
смяна на референса с LM399 (примерно), смяна на RMS конвертора и подобни.
по AC усилвателя и входния делител има какво да се подобри, особено с линеаризацията на последния.
не знам за какво планираш да го ползваш, като ежедневен уред май не е особено практичен.

датрон беше глътната от флуке. на мястото на фабриката има бъргър-кръчма с детски катерушки.
то и самото флуке беше глътнато, после и гълтача ...

но главния конструктор е още жив , надживял е всички комерсиални емоции и понякога е в настроение да споделя опит.

Пет Фев 08, 2019 5:18 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Ако не греша, 1281 е върха на дейтронския сладолед:
https://xdevs.com/fix/d1281/

Това е рецептата за печене на ценери:
https://patents.google.com/patent/US5369245A/en

Обяснението на Боб Добкин било, че стареенето е основно заради късане на нишки в епоксидната смола, с която е залепен чипа към корпуса. На този процес сравнително лесно може да му се помогне.

С човека се видях миналия месец в Лондон. Не просто е жив и здрав, ами дялка схеми, пътува по света, кара колело и пие бири всеки ден. Както е известно, пенсионерите на запад леко се различават от българските :)

Съб Фев 09, 2019 1:54 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Привет и извинения за закъснялото включване, но ми се омаза компютъра и 2-3 дни качвам всичко на ново за да мога да работя. Та затова хобито съм го оставил настрана.
За AD584 нямам идея как се държи. Не съм ползвал но 0.003% си е 30ppm. Ако е вярно написаното , че ги пече по 1000 часа и после ги донастройва до 5uv of 10.000000V то си звучи добре. Аз имам няколко неща с LM399 (повече за експерименти, дори няколко поизпечени на жената у фурната :)) и едно с REF102 който по документи е с 2.5ppm/°C и може да се донастройва, но вкарването на допълнителни елементи за донастройване според мен води до вкарване на допълнителна грешка. Тъй, че може да се ползва и той но стига да има накъде да го премеря какво е напрежението на изхода и после да го ползвам с повече знаци като референтен.
Относно 1061 - знам как е направен опорния, но по този начин (с подбрани двойки диоди) има доста добри решения. Не искам да сменям нищо по него, защото според мен си работи учудващо добре - пробвал съм го да пише по гпиб по 1-2 седмици от изпечени lm399 и резултата е мнооого добър като за подобен уред. Само трябва да позагрее 2-3 часа. Има в радиокот една тема с много страници относно калибриране на мултиметри и в нея има доста изписано за опорните източници и схеми с тях.
Идеята ми беше ( и не е спешно да стане) да му засека 10v dc обхвата колкото е възможно с по-висока точност и да го използвам да си проверя/калибрирам ac/dc калибратора който имам. Той е малко по-нисък клас на точност и точно затова искам да ползвам 1061а. На калибратора опорния е на LM399. Иначе имам един 1065 датрон и един 7151 солартрон, но те са по-нисък клас.

Сря Фев 13, 2019 10:02 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Преди няколко дни ти пратих лично. Видя ли го?

Сря Фев 13, 2019 1:13 pm
Профил

PhilipZ написа:
Преди няколко дни ти пратих лично. Видя ли го?

да току що видях :), не знам къде се намирам последните 2-3 дни покрай скапания компютър.

EDIT: казуса с волтметъра и опорните източници е решен засега - говорих с колега от форума и сме се разбрали за уредите.

Благодаря на всички отзовали се! А, ако на някой му е интересно относно калибриране и опорни източници или каквото и да е свързано с метрологията може да отворим отделна тема по темата.

mountaineer написа:
Ако не греша, 1281 е върха на дейтронския сладолед:
https://xdevs.com/fix/d1281/....

Ами никак не грешиш, но той този модел няма нищо общо с ценерите на 106х. Опорния източник в него е LTZ1000 и по нищо не отстъпва като параметри на другите марки в този клас.

Сря Фев 13, 2019 1:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2