|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:59 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Антени 433Mhz
разликата е като 220V и 380V, но без пушеците
всички антени са направени от жици. но не всяка жица е антена, поне в полезния смисъл на думата. в началото спомена, че имаш да покриваш разстояния, края на цеха и т.н. демек - трябва ти добре спрегната антена (или антени) навсякъде, за да не губиш мощност.
решението е или да вдигнеш мощността, което понякога е незаконно, или да добавиш входни усилватели навсякъде, или да сложиш по-добри антени. технически, последното е най-лесно.
съгласуването на антена е ежечасна дейност на всеки радиолюбител, но на око не става. потърси някой приятел с LZ префикс, изпийте каса-две бири и ще намерите решение.
|
| Пон Фев 11, 2013 5:38 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Прав си Дедо, това не го съобразих! А балунче не става ли?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Фев 11, 2013 5:58 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Балуна е за симетриране, а тук ще трябва трансформатор на импеданс. Но не е страшно, прави се лесно.
Остава съществения въпрос как са разположени приемниците по височина. Вариант е да се смъкне днд на антената надолу (с ок. 15 градуса), но ... ако има приемници в близката част на покрива, няма да стане
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 11, 2013 6:00 pm |
|
 |
|
Lupus
|
@dan, Не съм много в час с антените, но как е съгласувана пръчката на антената с кабела?
|
| Пон Фев 11, 2013 8:19 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
С трансформатори  
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Фев 11, 2013 8:45 pm |
|
 |
|
Lupus
|
@ike, Ти съвсем ме прати в тъча! С балун трансформатор не се ли съгласува симетричен вибратор с коаксиален кабел??? Мен ме интересува как се съгласува щир антената с коаксиални кабели с различно вълново съпротивление?
|
| Пон Фев 11, 2013 9:25 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: разликата е като 220V и 380V, но без пушеците
всички антени са направени от жици. но не всяка жица е антена, поне в полезния смисъл на думата. в началото спомена, че имаш да покриваш разстояния, края на цеха и т.н. демек - трябва ти добре спрегната антена (или антени) навсякъде, за да не губиш мощност.
решението е или да вдигнеш мощността, което понякога е незаконно, или да добавиш входни усилватели навсякъде, или да сложиш по-добри антени. технически, последното е най-лесно.
съгласуването на антена е ежечасна дейност на всеки радиолюбител, но на око не става. потърси някой приятел с LZ префикс, изпийте каса-две бири и ще намерите решение. |  |  |  |  |
Ами и аз така реших - трябват ми няколко по-хубавки антени!!! Ама LZ1KDZ вече не ми върши работа....
|
| Пон Фев 11, 2013 9:35 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Като с обикновен трансформатор. Взимаш един ВЧ ферит, смяташ първичната така, че индуктивността за работната честота (433Мхц) да бъде >4-10 пъти по-висока от системния импеданс (т.е. в твоя случай между 200 и 500 ома). Смяташ коефициента на предаване (за теб ок. 0.81), от него- броя навивки на вторичната намотка. Кажи намира ли ти се някакво феритче, ще ти го сметна.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 11, 2013 9:44 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Wise, Като начало ще те посъветвам да не си губиш времето с тези антени за приемане на телевизия. Още повече пък с антени с вграден усилвател, освен ако връзката е еднопосочна. Това с балуните и трансформаторите по-добре да не го коментираме засега. Да започнем малко по-отдалече. Този Nordic вие ли си го правихте? Измерихте ли му чувствителността и изходната мощност? Колко е разстоянието в цеха? Антените къде (върху какво!) са поставени ? Какво има около тях? Някой провери ли ги що за антени са? Има и още въпроси , но засега и тези стигат.
|
| Пон Фев 11, 2013 10:34 pm |
|
 |
|
Wise
|
Да, ние си го творихме. Не сме мерили, по теория трябва да е 10dBm /толкова съм му задал поне/. Разстояние - около 30 метра от компа до далечната машина. Антенките са лепнати върху таблото на машината /имат си магнитче отдолу/. Китайски някакви са, от 5 пробвани този модел постигна най-добро разстояние на открито - над 100м. Между тях има поне 5-6 машини /стругове/. Когато ги повдигнахме на около 2 метра се получи връзката /двупосочна е/. Когато са на 1.5 метра височина в едната посока се получава, но в другата - не. Бяха ми дали една по-тлъста и дълга за проби и с нея чувствително по-добре беше, та затова питам ако има откъде да купя.
|
| Вто Фев 12, 2013 11:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по принцип чипа не блести особено с RF качествата си. на излъчване, верно вдига 10dBm, но приемащите му характеристики се различават с поне 10dB от чаршафа. глух е като чувствителност, особено ако все го отнесем към полезен демодулиран сигнал. SINAD не може да се измери, но предполагам е зле. селективността по съседен канал е далеч от съвършенство също. при това са мерки с добър кварц (8ppm). с кварц от комет е доста по-зле.
въпреки всичко, за тези пари чипа е супер. с малка антенка вдигнахме 200м на открито в софия.
|
| Вто Фев 12, 2013 2:33 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Аз съм измервал чувствителността на този чип и е -100 dBm , колкото е по описанието. При това имаше невероятна повторяемост, повече от всички други чипове, които съм тествал. Вярно , малко ниска е тази чувствителност, но позволява да се постигнат над 300 метра. Малко е капризен към платката. Wise, антените хоризонтални ли са , или вертикални?
|
| Вто Фев 12, 2013 4:23 pm |
|
 |
|
Wise
|
вертикални, с магнитче отдолу когато пробвахме в цеха дали има покритие използвахме предавател до компа и ходехме с приемник навсякъде. Тогава всичко си беше ок. Дори слагах предавателя в метален шкаф! Сега е двупосочно предаване и от някои места към компа не се получава сигнал.
А, и кварцовете не са от комет - бая скъпички си бяха....Аз затова не заложих на готови, чайна модули.
|
| Вто Фев 12, 2013 4:39 pm |
|
 |
|
Ицо
|
30 метра е твърде малко разстояние, за да има проблеми. Има ли пряка видимост между двете антени? Това , че еднопосочно работи, а двупосочно - не, ми изглежда по-скоро като софтуерен проблем. Много вероятно е да има силни смущения - ако например работят колекторни мотори или други източници на искри. Смушения може да създава и електроника, особено силовата. Тези антенки, като сте гии лепнали на таблото на шкафа, да не би точно в това табло да има силен смутител? Тогава ниската чувствителност е по-скоро плюс, но за да покриеш разстоянието ще ти трябва повече мощност. Дай размерите на тази антенка - дължините на двете секции и бобината в средата, както и диаметъра и и броя на навивките. Искам да проверя дали е е правилно направена - тогава би трябвало наистина да има усилване към 3 dBi.
|
| Вто Фев 12, 2013 9:38 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А бе просто размени местата на двата девайса. Така ще разбереш от смущения ли е.
|
| Вто Фев 12, 2013 11:27 pm |
|
|