| Автор |
Съобщение |
|
maiden
|
 Re: Добра заплата за платкаджия средна хубост
Тук си говорим умни неща, но накрая винаги се появява някой дропшипър, който решава да пробва да продава китайска дрънкулка и вземе че направи един милион оборот за 8 месеца и чисто 200 хиляди.. а когато правиш 200 хиляди, лесно можеш да ги направиш половин милион за още няколко месеца, после 2 милиона... И накрая ти като го видиш това си казваш' бахти що за идиот съм ,че се мъчих да уча платки 15 години'. Неговата 'гениална' една секундна мисъл да направи чекаута в магазина си с един клик за да е удобно на тъпите аамериканци е много повече от нашето 20 годишно учене как да рутим 6 слоя платки  . Това е момента в който разбираш, че дефакто не е нужно да си много умен, а успешен..
|
| Пон Авг 19, 2024 11:34 pm |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
Да, но става въпрос за инженери и предполагам поне половината работят в корпоративния свят, да кажем фирми от 500 човека персонал нагоре.
|
| Вто Авг 20, 2024 12:51 am |
|
 |
|
HCL
|
Това би ми било интересно да го науча как става. Понеже говорим за възвръщаемост от порядъка на стотици проценти, а моят скромен опит казва, че в повечето случаи говорим за един 10-20% на година.
|
| Вто Авг 20, 2024 12:54 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Би трябвало да си чувал историята: Купуваш една ябълка, продаваш я. Купуваш две ябълки... 
|
| Вто Авг 20, 2024 8:52 am |
|
 |
|
TheWizard
|
в случая само с платкаджия няма да минеш, ще трябва и софтуерист В последно време всичко кьораво, куцо и сакато - патки прави и продава а софт - хОй...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Авг 20, 2024 9:09 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Междувременно стоиш гладен 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Авг 20, 2024 9:47 am |
|
 |
|
Edesign
|
Нито ме боли гъза нито ми е зор кой е анриев и какво ще наема ...... заглавието на темата е "Добра заплата за платкаджия средна хубост" Моите обобщения от първия ми пост - току що завършил студент в София около 1300 чисто + 200 купони, след 7-8 години се стига до около 3000 чисто + някакви бонуси....... Само един човек сподели реално мнение макар и завоалирано. Другите пишете фантасмагории  и се нахвърляте (по скоро фокусирате - тук си имам един таен обожател) върху мен все едно аз съм ви виновен за мизерията в БГ ........ За тия 8 хил и нагоре които твърдите. я само (може би не е фирмена тайна като заплатата) може ли да споменете поне 5-6 фирми в БГ които правят изделия с 6 слойни платки (говорим не за едно изделие проектирано някога и произведени 2 бройки). Да споделите поне в коя сфера произвеждате изделия и в какъв тираж..... 8 хил + осигуровки прави около 100 000 лв разход годишно за фирмата - това е годишен доход около 45 000 паунда да сравним за Англия, което там също си е добър годишен доход ...... Ето малко и линкове от заплатомерите да не бъда съвсем голословен https://moiatazaplata.org/kariera/profe ... lektronikahttps://www.zaplatomer.bg/zaplati/elekt ... roenergijahttps://uk.talent.com/salary?job=pcb+design+engineer
|
| Вто Авг 20, 2024 12:11 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
За Англия 45к в наши дни е слаба заплата и не стига за особено много. Читав инженер е поне от 60к нагоре. Естествено много зависи от фирмата. Освен това, хора които покриват повече от една област (примерно правят платки, но също така пишат и софтуер) се качват още
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Авг 20, 2024 12:28 pm |
|
 |
|
Pif
|
Едизайн, ако ти оценяваш себе си на 1300 или на 3000 си е лично твой избор. Преди година събирах екип за проект. Некадърните лейаутъри искаха по 5-6к. Един младеж завършил меи-то ми поиска 3500 с нула стаж. Като ученик е правил някакви хоби проектчета. Като е завършил 2-3 години работил в кол център. Започнал на 2500 и му дали 3000 на 6ия месец. Сега бил на 3200 но много искал да се занимава с електроника. И той беше доста по-читав от доста други дето искаха 4-5-6. В момента на доста места дават 8 и нагоре. И "сложните" платки не са само многото слоеве. Има си много сложни 2 и 4 слойки. Особенно ако имаш високи напрежения, нисък шум, устойчивост на ЕМС и т.н. Преди година ми предложиха 10 чисто да правя двуслойки. Работа за джуниър ама им писнало от 10-20-30 ревизии и все грешки. Гонят тайм ту маркет и искат да стане от първия път за 2 месеца не от 10-ия за 2 години и пак да не мине ЕМС. Както се разбрахме в тази тема не се обсъжда чист лейаутър (както е в големите корпорации дето само рутят) а се търси електрончик дето може да начертае схема, да сметне тук таме по нещо и това цялото да стане изделие което да може да се сертифицира. Това си е цял РнД отдел а не гол платкаджия. Кадърните и можещи хора си знаят цената. Твоя асансьор кои ЕМС е минал? Коя категория сейфти е сертифициран? А колко хора познаваш които могат да правят сейфти продукти и колко би била заплатата на такъв човек. Защото имаш избор - или фирмата ти има процедури и ноу-хау за сейфти (разбирай поне още 2-3ма знаещи) или човека който взимаш го може и го е правил. Докато се научи може да се пенсионира. Та пазара е свободен. Ако ти даваш 1300 на студент а кол центъра му дава 2500 - познай какво ще избере студента. Ти му предлагаш 3к след 8 години а кол центъра му предлага 4к след 2 години. Ха сега кой е сбъркан? Ако стане джавар почва на 3-4 и на 3-тата година е 7-8. Ако е упорит и има малко акъл в главата. Мой приятел дето никога не е виждал ток или компютър почна тестер в една софтуерна фирма и на 3-тата година стана тийм лид с 6.5к чисто. Иначе по разните затънтени държавни или едвам кретащи фирмици има ниски заплати и има хора които си работят там. Само дето те не са конструктори а заплатополучатели и не им се работи много много. Не генерират продукт. Такива фирми мога да изброя много. Включително и Сатурн. Навремето е било добре при тях, имало е дейност, кадърни хора. И са бачкали без пари. Сега е мизерия. И като есенция най-важния лаф за твойте 1300-3000: Не можеш да ми плащаш толкова малко колкото мога да не работя.
|
| Вто Авг 20, 2024 12:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Поне се разбра откъде идва разминаването. Въпросът в началото на темата е за работник (бачкатор). Отговорите също са за такава позиция. А както се вижда от прикачения скрийншот, "Дизайнът" е имал предвид служител (такъв който си бара патето по цял ден).
|
| Вто Авг 20, 2024 12:40 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Изобщо не оценявам себе си  От много отдавана не съм от тази страна на бариерата. Както и твоята оценка да сравняваш кол център .... Както казах сиган плочкаджия взема над 8 хил на месец... А то студент ако питаш му трябват поне 4 хил на месец да оцелява и за по-малко не се наема на нищо.... по въпроса и по телевизията съм гледал интервюта...... Темата сама по себе си стана абсолютно безсмислена - надявам се anrieff когато наеме да хвърли някакъв ориентир......
|
| Вто Авг 20, 2024 12:45 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Да навремето мина при Панталеев .... има си 100% документация и на софтуера..... сейфти и всичко... Но както казах идея нямам защо коментирате мен и моите творения. Идеята беше да се сподели обективна обстановка на заплатите в БГ...... а като гледам твърдите че тук нормалният годишен доход е приемлив английски.......
|
| Вто Авг 20, 2024 12:52 pm |
|
 |
|
HCL
|
Не знам какви са доходите в Англия, но в Мюнхен инженер под 80к не познавам. Повечето са над 100, от университета почват на 60 и това са цени в евро.
|
| Вто Авг 20, 2024 1:07 pm |
|
 |
|
maiden
|
Момчета стига се дърлихте за инженерни заплати, а гледайте млади хора какво правят  На този пич му давам пълното право да назначи 10 инженерчета на 5 бона заплата и да ги тормози постоянно... https://youtu.be/CI2D1NkgdYg?t=5148
|
| Вто Авг 20, 2024 3:12 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Авг 20, 2024 3:22 pm |
|
|