Отдавна съм намислил едно веригопроверителче за колегите, днес се сетих да го пусна на Тината и тя ми писа шестица с плюс.
Реших да ви пусна схемичката защото е върхът на аналоговщината, лепи се за минути и може да спести доста ядове. Това всъщност е вариант "алфа", аз няма да го ползвам, но за вас май ще е най-подходящия.
И не почвайте дискусията "Нали си имаме мултицети!" защото това е по-дребно, по-удобно за работа а при наличието на вода и по-точно защото батерийният ефект сбръчква мултицета.
Между другото става и за проверка на диоди (не и на базови преходи), кондензатори, за дистанционно откриване на фазата или ВЧ излъчвания и др.
Схемата (атач 1): нарочно не съм изчистил от нея разните амперметри за да не си я видя при братята кирайци. Замерваното съпротивление е R3 - 10 Ома в случая илюстриращо границата между добър и лош контакт - вж. атач 2.
Захранването: V1 е 3В литиева за фотоапарат (става и с две алкални AAA), за съжаление разреждането и под 2,8В не е препоръчително но лесно се открива чрез даване накъсо на сондите. V2 е 12В алкална за дистанционно на кола, разреждането и не е критично.
LED-овете: ярко светещи червени, на схемата съм шляпнал първите изровени в Тината. LED1 индицира утечка и загасва при късо, LED3 пали при съпротивление от десетина килоома надолу а LED2 пали от десетки ома надолу, следи се и загасването на LED1. Комбинацията от SP1, LED4 и R5 са емулация на пиезо-зумерчето което имам (иска малко над 2В за да се разписка) но може да се замени със жълт или зелен светодиод. Това е индикацията за истинско късо.
Транзисторите и диода са достатъчно популярни и с повторяеми параметри. Да се сложат максимално близки.
R1,R2 и R4 ги шляпнах по памет от изчисленията ми и се оказаха подходящи. R6 се слага по желание да ограничи чувствителността към смущения и към утечката до около 1МОм.
Лицензът ми е: само за домашно ползване