Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Step motor position indicator 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Step motor position indicator
Трябва ми да следя управляващите сигнали DIR и STEP на 4 стъпкови мотора на една хоби-CNC машина, за да мога да дисплейвам на индикатори актуалните координати на машината. Управлението на машината е от PC посредством паралелния порт. Управляващата програма е MACH3. Максималната честота на STEP сигналите не надхвърля 1-3kHz.

Та въпроса е как най-интелигентно и най лесно да реша проблема?

Единия вариянт (може би най-елегантния) е в едно CPLD да синтезирам реверсивни броячи, които да се управляват от STEP и DIR сигналите и които да се четат от микроконтролер.

Мислех си и за изцяло софтуерна реализация - с един микроконтролер да "полирам" сигналите и софтуерно да им правя обработването. Микроконтролера мецдувременно трябва да управляваи опреснява и 30 разрядна 7 сегментна индикация, Този вариянт ако е възможен е за предпочитане.

Ако перформънса на процесора не стигне - мога да разделя задачата на 2 или повече процесори и пак изцяло софтуерно да реша проблема.

Вариянта с дискретна логика извън процесора не ме кефи поради големия брой чипове.

Може ли да ми предложите някаква идея за решение на проблема ми?

Пон Окт 04, 2010 7:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само софтуерно. Това е толкова лесна задача, че дори и без микроконтролер ще стане - един PIC е достатъчен.

Забележка: Като написах "PIC" и чекерът го подчерта с червено, нещо не го одобрява май ... :cry:

Пускаш двата сигнала на два пина, като този, който е "CLOCK" да ти генерира прекъсване. В прекъсването четеш "DIR" и инкрементираш / декрементираш броячите. И така 4 пъти.

Пон Окт 04, 2010 8:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Лошо, PIC има само 3 външни прекъсвания. Може да се наложи да се "емулира" четвърто. При мен чекера не го подчертава ?!?! 8)

30 динамични 7сег. съм правил - става. Ама няма да се мине без малко 74HCxxx (595 върши чудна работа). И за да докарам честота ги карам по сегменти, а не по цифри.

Пон Окт 04, 2010 10:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
При включен Backlash compensation няма ли да се получи разминаване между
показанията на уреда и това, което е изписано на екрана на Mach3?

Пон Окт 04, 2010 10:32 pm
Профил

Мнение 
Относно Backlash compensation - наистина ще има разминаване при положение, че се използва. Това предполагам може да се компеенсира ако се заложи корекция при смяна на посоката на движение и в "индикаторната" система която мисля да правя.
Понеже машината е със СВД-та се надявам Backlash compensation да не е необходима.

Повечето процесори имат прекъсвания PIN CHANGE NOTIFICATION. Евентуално тях мога да използвам.

Относно индикацията мисля каскадно да свържа 4094 регистри и през SPI да ги зареждам. Индикацията мислех да е динамична 5 реда с по 6 сегментни индикатора на ред. Във всеки един момент свети по един индикатор от всеки ред.

Още не съм разучил в детайли MACH3-то, но ще го направя в най-скоро време.

Пон Окт 04, 2010 10:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам за кой PIC говориш, но аз на времето ползвах ( СРАМ! ) един с две или три външни, като за повече ползвах кепчъра да прекъсва като първо "допълнително" и серийния канал като "второ". Лошото е, че серийният канал прекъсва само по заден фронт, ама пак е нещо.

Като се замисля, и в задния фронт има някакво очарование, стига да ти дадат да подадеш такъв сигнал ... :D

Пон Окт 04, 2010 10:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами всички 18-ки имат 3 с настройка преден/заден фронт. Има и едно общо за 4 пина ама те нямат настройка по фронт и е леко кьораво. Може да се ползва и входа на таймер1/3 - там пък трябва да слагаш таймера на $FFFF и пак ще реагира само на един фронт. Ама аз правя дреболийки а и другата работа не ми дава мегдан да мина на по-горна стъпка. Надявам се скоро и това да стане.

Преди около година правих едно управление дето трябваше да може да мери 5 входа за обороти - пет 12-ки, общ клок 32,768kHz, всичките на SPI. Стана чудно. Даже и малка част от сметките ги оставих на 12-ките.

Пон Окт 04, 2010 11:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
MSP430 може да има до 27 входа ...

Пон Окт 04, 2010 11:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Понеже машината е със СВД-та се надявам Backlash compensation да не е необходима.

Точно при СВД си имаш чуден луфт. :D Не помня вече, ама може и няколко десети от милиметъра да отиде.

Вто Окт 05, 2010 3:05 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Точно при СВД си имаш чуден луфт. Не помня вече, ама може и няколко десети от милиметъра да отиде.

Какво говориш ? Да не се бъркаш с гайка и винт с трапецовиден профил, а не със съчми?
Според мен ако СВД има луфтовете за които говориш, то следва да се замени веднага с нова.
Нещо повече, съчменовинтовите гайки имат възможност за натягане (обикновенно само при двойните е така), така че при тях не би следвало да има никакви (или наистина много малки) луфтове ...

Вто Окт 05, 2010 10:29 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: Step motor position indicator
emilvtc написа:
Трябва ми да следя управляващите сигнали DIR и STEP на 4 стъпкови мотора на една хоби-CNC машина, за да мога да дисплейвам на индикатори актуалните координати на машината. Управлението на машината е от PC посредством паралелния порт. Управляващата програма е MACH3. Максималната честота на STEP сигналите не надхвърля 1-3kHz.

Та въпроса е как най-интелигентно и най лесно да реша проблема?

Не разбирам защо трябва да дублираш нещо което го имаш вече в MACH3.
Защо просто не гледаш координатите на дисплея на компютъра???

Вто Окт 05, 2010 10:53 am
Профил

Мнение 
А-ми за удобство например.

Освен това за възможност и за ръчен режим (автономен без PC).

Вто Окт 05, 2010 11:16 am
Профил

Мнение 
Нещо такова ще ти трябва също
[/img]

Прикачени файлове:
NemiconPendant.jpg
NemiconPendant.jpg [ 51.67 KiB | Прегледано 3300 пъти ]
Вто Окт 05, 2010 12:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Цитат:
Точно при СВД си имаш чуден луфт. Не помня вече, ама може и няколко десети от милиметъра да отиде.

Какво говориш ? Да не се бъркаш с гайка и винт с трапецовиден профил, а не със съчми?
Според мен ако СВД има луфтовете за които говориш, то следва да се замени веднага с нова.

Среднощен пост с объркан порядък (то наистина е за изхвърляне такова). :) Стотна имах предвид.
СВД си бяха, мерил съм ги с часовник и после проверявал отново след компенсирането.

Чувал съм за машини с точност в микрони, но не съм виждал - комбинирано винаги се събираха грешки в стотна и нагоре като краен ефект. Не че няма такъв хай-тек, ама явно не е за всеки.

Вто Окт 05, 2010 2:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
Нещо такова ще ти трябва също

MPG / РИГ.

Вто Окт 05, 2010 2:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по