|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:46 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
Фото-сензор за разпознаване на цвят
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Фото-сензор за разпознаване на цвят
Някой сеща ли се за някакъв такъв сензор или идея как да се направи такъв, като сензора трябва съвсем ГРУБО да може да разпознава 4 -5 цвята? Цветовете не са специфицирани, така че може да са всякакви - достатъчно разграничими и удобни за разпознаване от сензора.
Изискването е сензора да е прост и евтин. Идеята е да се включи като учебно помагало за "онагледяване" и демонстрация на принципа на работа. Разстоянието от сензора до "разпознаваният" обект може да е много малко - т.е. не е критично.
.
|
| Вто Авг 25, 2009 1:55 pm |
|
 |
|
Edesign
|
в каталога на Комет от 2007/2008 - хартиения има сензор TCS230DJ, който е RGB сензор. Ама вече в онлайн магазина гледам го няма.
|
| Вто Авг 25, 2009 5:30 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ето нещо, което съм тествал и с малко игра при калибрация, става доста точно http://www.robotroom.com/ColorSensor.html Дори сравнявах резултатния цвят в пайнт и беше с изключително добри постижения  Идеята е проста, но въплъщава хубава теория и смятам, че е изключително подходящ за образователни цели.
EDIT: Извинявам се за пропуска на линка 
Последна промяна sv_shady на Вто Авг 25, 2009 10:55 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 25, 2009 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Май си пропуснал да напишеш кое е това дето си го тествал, или имаш в предвид сензорана комет? Иначе аз преди време си играх, трицветен светодиод, фотодиод, светвам черено меря отрзжението, после зелено, синьо ... калибрация, калибрация, почва да познава доста добре, а на мен ми трбяваше пък да различавам съвсем далечни цветове та ми дойде идеално, мислех да си поиграя да го направя да разпознава всичко, т.е. да дава някакъв резултат с приемлива точност, ама не ми остана време и го зарязах.
|
| Вто Авг 25, 2009 10:45 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
sv_shady, ToHu,
Благодаря ви за инфото. Не се бях сетил, че и така може да се определи цвят. Идеята е много свежа и елементарна. Ще пробвам да я реализирам с LED_BLUE_KP-2012QBC-D, LED_GREEN_KP-2012SGC и LED_RED_KP-2012EC светодиоди 0805 от комет. Евтини са и дано свършат работа.
За фотоприемник мисля да ползвам TSL257-e37 - пак от комет. Има чувствителност в целия видим спектър и цената му не е много голяма. Освен това изхода му е напреженов и е вътрешно буфериран.
Първоначално се сетих за сензор с 3 фотоелемента с цветови филтри пред всеки от тях, но това е доста по-сложно за изпълнение и изисква 3 измервателни аналогови входа.
Ще се опитам диодите да ги запоя от едната страна на платката и то разположени в триъгълник - максимално близо един до друг, а фотосензора ще поставя от другата страна на платката. Ще има отвор в платката между диодите - и от там отразената светлина ще осветява фотосензора. Така платката ще играе и ролята на "екран" и няма да позволява директно облъчване на фотоприемника от светодиодите. Искам всичко това да стане възможно по-малко по размери.
|
| Сря Авг 26, 2009 12:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е аз ползвах RGB светодиод, някакъв от маусер си бях харесал който имаше сравнително еднакъв интензитет, и по важното и оптически бяха еднакви сравнително трите цвята, това беше важно защото аз имах оптика която прави петно 4-5 мм на отстояние около 50 см, и всъщност меря там, при мене имаше редуващи се цветове, сравнително малки като размер и трябваше да меря с петно. Можеше да стане и с лазер, каквото реализации има, но там цветовете трябва да са с голяма разлика, и се влияят от осветлението донякъде.
|
| Сря Авг 26, 2009 4:58 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|