Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Безтрансформаторна връзка към телефонна линия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Безтрансформаторна връзка към телефонна линия
Опитвам се да сваля DTMF сигнала от телефонната линия, без да ползвам разделителни трансформатори, тъй като няма място на платката (линиите са 4).
Първия ОУ извежда постояннотоковата съставка на сигнала към ADC пин на MCU, с който засичам поляритета и нивото на линията, втория отделя променливотоковата съставка (DTMF).
Ползвам тази схема за целта, проблема е, че разликата в потенциалите на телефонния кабел и GND на схемата са над 100V AC, което създава 50Hz брум в сигнала и двата ОУ извеждат 50Hz 3.3Vp-p и реално това което ми трябва от сигнала (най-вече DTMF) се губи (тъй като ОУ се пренасищат).

Дайте някаква идея за реализация на такава връзка :idea:

PS: ОУ са MCP602 rail-to-rail

Прикачени файлове:
phoneintf.jpg
phoneintf.jpg [ 57.85 KiB | Прегледано 2000 пъти ]
Пон Окт 08, 2007 2:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
най-ниската ти честота е 697Hz и мисля че спокойно можеш да резнеш брума с някакъв аналогов или DSP филтър....

Пон Окт 08, 2007 3:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не ми помагаш особено :D
За цифрово филтриране не може да се говори, ако трябва да ти извадя спектъра на изхода да видиш какво означава пренаситен ОУ. Дай малко по-конкретно

Пон Окт 08, 2007 4:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://assets.zarlink.com/DS/zarlink_MT8888C_SEP_05.pdf
- фигура 3 и 4

http://www.scienceprog.com/removing-60h ... op-filter/

Пон Окт 08, 2007 4:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Най-чисто става с линеен оптрон, нещо като ICL300. Панчо продава подобни на CP Clare, не си спомням точно името, завършваха на 110 и 111. В краен случай и с "нелинеен" става, но трябва във вторичната страна да направиш активна компенсация на DC.

Пон Окт 08, 2007 5:03 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Безтрансформаторна връзка към телефонна линия
Predator_MF написа:
Опитвам се да сваля DTMF сигнала от телефонната линия, без да ползвам разделителни трансформатори, тъй като няма място на платката (линиите са 4).
Първия ОУ извежда постояннотоковата съставка на сигнала към ADC пин на MCU, с който засичам поляритета и нивото на линията, втория отделя променливотоковата съставка (DTMF).
Ползвам тази схема за целта, проблема е, че разликата в потенциалите на телефонния кабел и GND на схемата са над 100V AC, което създава 50Hz брум в сигнала и двата ОУ извеждат 50Hz 3.3Vp-p и реално това което ми трябва от сигнала (най-вече DTMF) се губи (тъй като ОУ се пренасищат).

Дайте някаква идея за реализация на такава връзка :idea:

PS: ОУ са MCP602 rail-to-rail

За какво ти е да се занимаваш с АДЦ като си има готов хардуер MC8870 слагаш и пеее, на него му трябва само 1 кондензатор и един резистор, изхода му е 4бит + STD извод , на този извод е 1 когато имаш тон слагаш го на прекъсване и като дойде само четеш 4-те бита чиста и проста работа софт за 10 реда

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Окт 08, 2007 5:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за какво ти е постояннотоковата съставка? билинг импулс с реверсия?

Пон Окт 08, 2007 5:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

Точно. Това отговаря и на предния пост защо не слагам чипове - щото са 4 канала, това значи 4 чипа, и при това, пак ще трябва да следя състоянието на линията с ADC. След като ще го следя с ADC, мога и да свалям DTMF директно с MCU, освен това няма място на платката и 4 чипа струват колкото микроконтролера

Пон Окт 08, 2007 6:41 pm
Профил

Мнение ?
Predator_MF написа:
ДедоБоре написа:

Точно. Това отговаря и на предния пост защо не слагам чипове - щото са 4 канала, това значи 4 чипа, и при това, пак ще трябва да следя състоянието на линията с ADC. След като ще го следя с ADC, мога и да свалям DTMF директно с MCU, освен това няма място на платката и 4 чипа струват колкото микроконтролера

Какво значи 4 канала , по една линия ли са ,ако са по 1 линия не са 4 канала.
Като искаш 4 канала ми сложи един аналогов мултиплексор пред MC8870 и имаш 4 входа , всички тия операционни и алабала са толкова колкото 1 чип, тоя чип съм го тествал и трябва да ти кажа че е супер, иначе ще се озъбиш докато напишеш 10 страници софт за декодиране на DTMF и пак не се знае дали ще работи като света, с АДЦ не ми се вярва да декодираш ДТМФ :D

Вто Окт 09, 2007 12:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе @plameniv, 4 канала значи 4 телефонни линии....
Цитат:
иначе ще се озъбиш докато напишеш 10 страници софт за декодиране на DTMF и пак не се знае дали ще работи като света, с АДЦ не ми се вярва да декодираш ДТМФ Very Happy

първо, този чип не ми трябва, това е DTMF reciever, вече съм си написал 4 канален DTMF декодер в чипа, 20 реда код на C, работи и с ADC и без ADC :wink: Явно не разбираш питанката, не ми трябва DTMF декодер, трябва ми конкретната схема да заработи заради билинг импулса и реверсинга на линията, незнам как мислиш да ги хвана с твоя любим чип

Вто Окт 09, 2007 7:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
тебе май сън не те хваща?

Вто Окт 09, 2007 7:59 am
Профил

Мнение MMmm
Predator_MF написа:
Абе @plameniv, 4 канала значи 4 телефонни линии....
Цитат:
иначе ще се озъбиш докато напишеш 10 страници софт за декодиране на DTMF и пак не се знае дали ще работи като света, с АДЦ не ми се вярва да декодираш ДТМФ Very Happy

първо, този чип не ми трябва, това е DTMF reciever, вече съм си написал 4 канален DTMF декодер в чипа, 20 реда код на C, работи и с ADC и без ADC :wink: Явно не разбираш питанката, не ми трябва DTMF декодер, трябва ми конкретната схема да заработи заради билинг импулса и реверсинга на линията, незнам как мислиш да ги хвана с твоя любим чип

Ми не обясняваш правилно какво искаш да постигнеш, дай графика на това дето се връща и ще получиш по ясен отговор .

Вто Окт 09, 2007 8:46 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Безтрансформаторна връзка към телефонна линия
Predator_MF написа:

ДедоБоре написа:
тебе май сън не те хваща?

Не, сънувах кошмар с МТ8870

Вто Окт 09, 2007 9:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]