Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
относно направата на handsfree 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение относно направата на handsfree
Опитвам се да направя handsfree за моя GSM(siemens C60) и стигнах до следната схема:
Изображение
Та въпроса ми е има ли смисъл от този кондензатор и бобина при микрофона? Ако има нужда от тях, никаде не пише какви са спецификациите им и не знам какви да поставя, ако може ме ориентирайте какви да сложа. И да попитам нали нищо няма да му стане на GSM-а, ако му сложа един говорител на мястото на двата?
Самата схема я има в този форум,
както и тук.
Прикачил съм и datasheet-a на GSM-a.

Прикачени файлове:
219_C60_Schematics.rar [573.88 KiB]
124 пъти
Пон Окт 01, 2007 1:13 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
що не идеш да си купиш, струва 6лв на кауфланд ????

п.п. това е по скоро за "безумни идеи".

Пон Окт 01, 2007 11:01 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: относно направата на handsfree
Sempron написа:
Та въпроса ми е има ли смисъл от този кондензатор и бобина при микрофона?

Да има смисъл, по принцип всяка жица искаш, не искаш, е антена, която макар и лоша може да внася доста силен високочестотен шум. А ти предполагам не искаш това ;-)
На теория, за gsm-те се препоръчва П-филтър (два кондензатора към маса и по средата индуктивност) като най-ефективно пасивно решение. Като стойностите са 39pF - 39nH - 1nF, като последния кондензатор е най-външен.
БТВ много важно е къде се разполага тоя филтър, трябва да е близко до аналоговия вход, иначе шума може да влиза и след филтъра. Затова филтъра обикновено е вътрешен и на практика аз външни филтри в хендсфреета не съм виждал.

Сега като гледам схемата на телефона, вътре има само кондензаторите, може би разчитат на индуктивността от платката... И стойностите са 18pF-???nH-470pF - ако изобщо това е П-филтър. Схемата на хендсфреето не знам откъде е и защо има външен филтър. Не мисля че има много смисъл, но и да го сложиш няма да боли - стойностите спокойно може да си ги избереш и сам. Просто е обикновен LC филтър и като го сложиш да подтиска всичко над примерно 100МХц изобщо няма да ти оказва никакво влияние на звука.

Цитат:
И да попитам нали нищо няма да му стане на GSM-а, ако му сложа един говорител на мястото на двата?

Нищо няма да му стане стига говоритела ти да е >32 ома

Пон Окт 01, 2007 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zax написа:
що не идеш да си купиш, струва 6лв на кауфланд ????

п.п. това е по скоро за "безумни идеи".

Хах то тва най-лесно, обаче се опитвам да направя такова хендсфрее дет не се среща често :) .Тоест тип една свободна ръка, а другата държи телефонна слушалка, нещо като това струващо цели 60лв.(теа са луди)
Май наистина трябва да е в графата "безумни идеи" :D.

Пон Окт 01, 2007 2:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]