Re: Въпрос за IR декодиране
[quote="PIC"]Здравейте , реших да се сложа дистанционно управление на усилвателя - включване, изключване ,усилване , намаляне на звука. За целта си взех приемник TSOP1238 и дистанционно управление някакво универсано. Имам един светодиод с транзистор на на изхода на приемника и при натискани на бутон от дистанционното диода започва да мига , което означава , че отговоря на честотния диапазон на приемника. Въпросът е какъв е вида на кодиране и дължината на една дума която изпраща дистанционното икак най-лесно може да се установи това?
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
[/quo
здравей момента да хващащ протокола данни( кодова дъма) е да използващ логически анализатор и да наблюдаващ цялата инфорамция от началният момент на подаването на сигнала при натискането на бутон до отпъскането му.
Възможности да си направиш логически анализатор е да си намериш някоя схемичка( обикновенно е буфери с ограничение на сигнала по вход, закачена към паралелният порт на компа и позволяващ наблюдаване на много канали.
друг начин да наблюдаващ кодовата дума е като вкаращ сигнала от изхода на фото приемника през делител от резистори в микрофонният вход и дапуснеш някоя PROGRAMA на PCOSCILOSCOP ,(NO DA E HUBAWA PROGRAMA (IMA TAKIWA) I NATISKAIKI BUTON ZA KRATKO W SY6OTO WREME DA DADE6 PAUZA NA SIGNALA
ТАКА С ТОЯ ОСЦИЛОСКОП МОЖЕШ ДА МЕРИШ ВРЕМЕНА НА ИМПУЛСИТЕ да гледаш битове ,
пак да ги видиш кодовите думи е като записваш сигнала да речем с edit към neroto ,но там неможещ да ги мериш с точност
аз сега правих едно устроиство което прави запис на излъченият протокол от всяко дистанциоонно ,виждам импулсите ,задаваш им параметри и после може даго излъчващ от компа
а сигурно лодовите думи или протокола казано от мен се сдъстои от стартов импулс адресни ,команди битови ,стопиращи битови, но всичко зависи от марката на дистанциооното