| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 DIY Микроскоп за 50-60лв
Понеже последно време ми се налага да запоявам разни дребни чаркалаци и с невъоръжено око е трудно и неудобно. Реших набързо да 'скова' нещо като микроскоп който да ми помага За целта използвах: 1х Фотоапарат Praktica (или друг с М42 резба за монтиране на обективи) - неработещ - подариха ми го но нормално за около 10лв може да се намери 1х Обектив Хелиос 58мм бленда 2.0 - 20лв 1х Охранителна камера - имам я отдавна но може да се намери такава за около 20лв и малко алуминиеви профили. Разглобих фотоапарата за да остане само частта където се монтира обектива и малко зад нея. Това с цел да е по-леко. Отзад залепих около 2см депрон за да отдалеча камерата достатъчно че да ми върши работа. Разстоянието го определих опитно, пробвах първо да я сложа 1см зад мястото където би трябвало да е лентата, после 2см. Докато си реша колко да увеличава ми трябва. От алуминиеви профили си сглобих набързо една рамка и монтирах тая цялата система на рамката. Завих обектива и воала:     
|
| Нед Яну 15, 2012 7:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Бравос. Ама мноо грубоватичко. Ще може ли да се правят спойки без да се пречка? Иначе пък добре се е получила конфигурацията - 30 - 40 см. просвет изглежда добре.
|
| Нед Яну 15, 2012 7:26 pm |
|
 |
|
klez
|
Аз и с уебкамера си бях правил микроскоп преди обаче трябваше да стои на 1см от платката  С този тук целта ми беше точно да има повечко разстояние между платката и обектива за да не ми се пречка. Просвета е по-малко всъщност - около 20см обаче ми е достатъчно за по-голям просвет трябваше да търся малко по различен обектив а само такъв имам под ръка в момента  иначе с друг обектив за около 30лв мога да го направя и на метър над масата да стои
|
| Нед Яну 15, 2012 7:28 pm |
|
 |
|
klez
|
 относно грубоватичкото... аз нарочно оставих малко чаркалаци да стърчат - така изглежда по страшно, иначе съвсем спокойно мога да го затворя в кутия. Един единствен кусур за момента. Рамката е доста стабилна, не се огъва и т.н. Но малко вибрира. като удариш с ръка по масата леко и почва да се тресе картината, но не е фатално. По нататък може да измисля и друга стойка. Другото което ми харесва е, че имам едни диоди с колиматори и мога да сложа в ъгълчето на стойката светодиод който да осветява кръгче точно където е платката
|
| Нед Яну 15, 2012 7:30 pm |
|
 |
|
Cekins
|
А на камерата махна ли и обектива?
Аз имам два обектива ама са 35мм. Почвам да се замислям и аз да си сделам една такава установка. Само че ще намеря някакво гъвкаво рамо и ще накарам един приятел дето има стругче да ми издялка резба в някоя плочка, че да стане като хората.
Имам и една Super 8 с варио ама ще ме отстрелят ако я парчеладосам.
|
| Нед Яну 15, 2012 8:26 pm |
|
 |
|
klez
|
На камерата обектива е махнат да. Директно матрицата осветявам като е сложена към 2см назад спрямо нормалната равнина на която трябва да е  . Има много по читави начини да се направи, но това го сковах набързо с подръчни средства и нулева инвестиция 
|
| Нед Яну 15, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
klez
|
35мм обектив от такава височина ще ти обхваща повече... ако камерата която ползваш е с много хубава резолюция може и да е плюс, но най добре май около 80мм нещо (то всъщност зависи и каква камера ползваш, щото аз първо пробвах с едни Уеб камерки дето са с много мъничка матрица, качеството беше гадно и лагваше) После взех тази охранителната която е с по хубава и по голяма матрица и почти няма лагване 
|
| Нед Яну 15, 2012 8:47 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То има и с по-височка резолюция ако става въпрос. Мене идеята ми сякаш е хем да мога да работя, хем да мога и да гледам за сполучливи/ннесполучливи спойки. Тука от една-две седмици се мъча с едни QFN-и 4х4 мм. 20 пина. Та там като стане - става бетон, ама като не стане, само с лупата го виждам.
едит : малко почваме да мязаме на хирурзи с лапароскопи деба...
|
| Нед Яну 15, 2012 10:40 pm |
|
 |
|
klez
|
Аз снимките в другата тема си ги правех с фотоапарата. На фотоапарата отпред пред обектива слагам тоя Хелиос обърнат наопаки. И увеличава Мнооооооого прилично, и през визьора се вижда хубаво и мога да го проверя дали всичко е наред и да щракна някоя снимка. Но в случая това ми е повече да го ползвам в реално време да си запоявам с него. Не че не ги запоявам и без ама едно е да се кьоря в някви компоненти по 2-3 милиметра друго е да го гледам на 40" екран на 3 метра от мен 
|
| Нед Яну 15, 2012 10:46 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Именно 
|
| Нед Яну 15, 2012 11:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ето тук един с доста добро увеличение (до 800х) според мен - може пък на някой да му хареса  : http://www.amazon.com/Microscope-Endosc ... PODHEBANIR
|
| Пон Яну 16, 2012 2:41 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Хммм, и тоя изглежда добре, и тоя DIY също ми харесва. Ама не съм сигурен, че ми трябва, то моето работене повече прилича на ръкопашен бой та къде ти време за нагласяне на телескопи и т.н. Ползвам за истински дребен детайл ей това: http://tgi-sci.com/misc/mono.jpg , следите от пояник по долния край разказват само част от историята (другата част няма кой да я разкаже, носът ми е заздравял  ). Имам и едни други очила със сменяеми лупи, http://www.dealextreme.com/p/led-illumi ... 3-5x-11259 , по-удобни са от лампата с лупа че се движат заедно с мене из бойното поле. Нахлупвам ги върху другите (1.5 диоптра за далекогледство.... от 4-5 години без тях не мога да работя), един приятел ми каза, че съм бил само за снимка с двата чифта  . Ама има ситуации, в които си представям ползата от такъв телескоп. Може би не USB, макар сигурно да не е такъв проблем ръката да свикне и със закъснението.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 16, 2012 5:14 am |
|
 |
|
klez
|
Гледах тея китайските по 30-40$ дето са но 1. Трябва да са доста близо до платката 2. 800 увеличение няма никакъв смисъл имах едни аналогови микроскопи с увеличение 160х до 900х и ги продадох щото дори при 160х увеличаваше прекалено много. Виждаха се само отделни крачета на компонентите. това с лупата също е добър вариант но пак трябва да се навеждаш напасваш кьориш и т.н. А в моя случай просто си гледаш към телевизора  След малко ще пробвам да запоявам с него да видя дали ще ми се пречка П.С. В момента в фото форума някой продаваше за 15лв един Зенит със такъв обектив Хелиос. зенита май не работеше и за това толкова евтино за 15лв комплекта  като сложиш една камерка охранителна по читава за 20-30лв ...  и излиза даже под 50-60лв
|
| Пон Яну 16, 2012 12:42 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Ама погледна ли от колко почва http://www.ebay.com.au/itm/6-LED-USB-Mi ... 3cbffe3e2f10-300х е най подходящо че май до 200х върши работа, повече увеличение няма какво да мус е гледа толкова 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Яну 16, 2012 1:09 pm |
|
 |
|
klez
|
Матриците им на тея камерки са много гадни и малки и се вижда гадно. Пробвах аз с няколко уеб камери по хубави и по лоши
|
| Пон Яну 16, 2012 2:09 pm |
|
|