| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Защитно покритие във водопроводни тръби
С какво заливате разна електроника в сивите водопроводни тръби (ABS май) или по-скоро в една капачка от такава тръба?
Силикон за аквариуми, епоксидна смола или нещо друго? Нещо което остава прозрачно? Горещ силикон може и да стане, но може и да развали нещо.
|
| Вто Яну 30, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Защитно покритие във водопроводни тръби
После трябва ли да работи? Защо трябва да е прозрачно?
|
| Вто Яну 30, 2018 11:38 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Има съответните химии за заливане. Кеф ти от типа на силиконите, кеф ти от типа на смолите. При "силиконите" пак има разновидности - такива които полимеризират и такива които стоят като незасъхнали - лепкави и полутечни. Ако се мяташ на смола, провери какъв е коефициентът и на свиване при полимеризация. Ако смолата е неподходяща, залятата джаджа може да стане за в кофата. Вече никой не ползва трю хол чаркове, ама навремето, гадна смола успяваше да откъсне по някой крак на някой чарк. 
|
| Сря Яну 31, 2018 12:15 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
имам го в предвид - за свиването. за това нещо меко ще да е  ще заливам един сензор за прозрачност на водата в пералните (откъм електрическата, нехерметична страна). има две възможности - да използвам капачката като калъп, или самата тя да е елемент от крайната сглобка. втория вариант ми харесва повече. зщо прозрачен - ами ако има някой светодиод, или пък да видя дали наистина се е запечатало както трябва. това може да попадне под 1-5 метра вода...
|
| Сря Яну 31, 2018 12:28 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Прозрачен силикон за стъкло и аквариуми.
|
| Сря Яну 31, 2018 12:32 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не знам какво имаш предвид като силикон за стъкло, но тия за заливане които са ми попадали в полезрението, са доста течни.
|
| Сря Яну 31, 2018 12:41 am |
|
 |
|
Pif
|
Тая работа не е като оная работа. Ако ще трябва да се кисне под вода проблема е много сериозен. Най-вече с излизащите жици и местата на които силикона се опира в други повърхности като кутии и т.н. Смоли има много видове. За автомобилно приложение има доста добри. Ползват се с твърдост кум 60 по шор А. Силиконите са меки, но има и такива с добра адхезия. Задължително трябва да са полимеризиращи. Както и технологията на заливане е важна. В доста от случаите се налага вакуумиране на заливката за да излязат микробалончетата. Силиконите за аквариуми не стават. Меки са, отлепят се и са на киселинна основа което води до утечки и корозия на електрониката.
|
| Сря Яну 31, 2018 1:01 am |
|
 |
|
Grubi
|
Да, проблемът не е малък. Благодаря за напомнянето за киселинноста. Всъщност електрониката няма да е пряко изложена или да има контакт с силикона или с каквото там ще го заливам. "Само" конектора и местата се долепят/сглобяват две пластмаси, но не са херметични. В такъв случай конектора може да се залее с нещо друго, предварително - за да се презпазят всякакви оголени кабели или пинове от възможна корозия.
|
| Сря Яну 31, 2018 1:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не разбрах от коя страна е, има ли налягане или е само статичното от напора. Ако е около входният клапан, дори и след него, ще имаш налягане което автоматично променя нещата, нещо като дд добави още окло 179 радиални дръжки на мотиката.
|
| Сря Яну 31, 2018 2:40 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
|
| Сря Яну 31, 2018 10:36 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мен не ми се изясни на 100% конструкцията, но малко са заливките които изтрайват в пералня заради горещата вода и химиите - нали съм ремонтирал... Най-добър се оказа един вид "силикон който лепи под вода", различни марки: прозрачничък е, неутрален и не се втвърдява много, т.е. това което се иска. Сглобките обаче е най-добре да се херметизират с гумено/силиконово уплътнение и притискане.
|
| Сря Яну 31, 2018 12:19 pm |
|
|