Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Голям проблем!!! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Голям проблем!!!
Та значи обяснявам на кратко. Видео картата на компа ми беше Radeon9800SE. Както си гледах филма пуснат от компа на телевизора и картината изчезна. Правих какво ли не и установих че TVout-та вече не работи. За щастие картата беше в гаранция и хората я смениха със Geforce 6600GT. След тоя случай сложих един разделител на Теком между кабелната и телевизора. Карам си аз така и преди 10 дена хоп пак същия проблем. Момчетата от фирмата отново смениха картата, но ме предопредиха че ако пак дойда със същия проблем няма да ми я сменят. Понеже виждам че доста знаещи хора посещават форума изкам да питам какво да направя че да избегна подобен проблем отново. Картата е скъпа и не мога да си позволя да изгори отново. Незная къде е проблема дали в телевизора или компа. Явно от някъде идва високо напрежение което гори TVout-та. Питам не мога ли да сложа някакъв разделител между TVout-та на видео картата и телевизора? И какъв? Моля някой компетентен да помага че съм затруднен.

Нед Яну 15, 2006 1:23 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Малко странно да изгори както си гледаш. Обикновенно изгаря като изключваш и включваш АV кабела. Винаги има малка утечка между 220V и масата на телевизора. При някои телевозори е по големичка и ако има един кратък момент през които само активния пин на AV конектора контактува а масата е откачена вече или все още тази утечка убива картата. Изхода от положението е прост пусни един проводник допълнително между масата на компа и масата на телевизора и няма да имаш такива проблеми а и ще ти се решат проблемите и с смущения които се пораждат от протичането на ток през масата на сигналния кабел които поради малкото му сечение и създават осезаем пад които пък се явява входен сигнал за телевизора.

Нед Яну 15, 2006 1:34 am
Профил

Мнение 
Ако само пускането на този кабел решава проблема значи ще е супер. Благодаря ти за отговора дано това да помогне защото третия път ще е фатален. Значи връзвам един кабел между корпуса на кутията на компа и масата на телевизора. За маса на телевизора ще използвам металната част на входа за антената. Така ще стане ли? Нямам възможност да отварям телевизора, че и той е нов и още в гаранция.

Нед Яну 15, 2006 2:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами и при мен там е вързан домързя ме да отворя капака :)

Нед Яну 15, 2006 2:47 am
Профил

Мнение проблема не е във вашия телевизор
Проблема може би не е в твоя телевизор а в кабелната.

При мен връща към 110 волта на 17-40 килохерца а като го дам към земя отива към 0.5-0.7 А което ме навежда че на някой телевизора му е бил на ремонт и "майстора" да си спести ръчкането по платката да види какво му има наистина е увеличил сигнала и като е повишил капацитета на разделителния кондензатор.
Така че изключвай кабелната като ще включваш тв-аута защото масата на компа по принцип е занулена в захранването а то би трябвало да е заземено. Тук вече се чудя да не би пък зануляването на компа да ти прави проблеми??? Я огледай добре че и добрата дебела жица да не ти пусне нещо от компа към кабелната ако ти куца зануляването.

Нед Яну 15, 2006 11:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
При мен още като си занесох компютра в нас и закачих за телевизора (GF MX440...кадилакът на видеокартите) изкочи една огромна искра между Scart-а на TV и този който включвах....напрежението между двете маси е 200V...на телевизора ми хоризонталното чак се сви а монитора ми угасна... Проблема го реших с два разделителни кондензатора 1000pF/1500V последователно на кабелната, + 2 глим лампи (просто за всеки случай) паралелно от двете страни на кабела :) Резултата е 2 години и половина безпроблемна работа :D

Нед Яну 15, 2006 12:56 pm
Профил

Мнение 
И при мен по кабела на кабелната вървят високи напрежения че като включвам кабелната към телевизора направо ме раздрусва. Освен да взема да направя и това с кондензаторите между кабелната и телевизора. Ще проверя зануляването дали го има. Не разбрах обаче единия кондензатор е вързан между централното жило на кабела, а другия между масата. Така ли?

Нед Яну 15, 2006 1:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ти как искаш да е нали и масата и жилото трябва да разделиш. А проводника между масите ти решава прблема и с кабелната. А има и готови галванични разделители за антената наи добре е с такъв особенно ако не е много силен сигнала защото това с кондензаторите разсъгласува и довежда до намаляне на сигнал с няколко децибела.

Нед Яну 15, 2006 4:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мисля, че това: http://www.dtk-electronics.com/en/produ ... ctors.html ще ти реши проблема.

Нед Яну 15, 2006 4:23 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Мисля, че това: http://www.dtk-electronics.com/en/produ ... ctors.html ще ти реши проблема.

Имам такъв разделянето е на кондензатори - 2х68 пико на масата и 68 пико на активното жило а от страната на кабела има и разрядник меду жилото и оплетката (надписа е отдолу не ми се разглобява). Като напрежения няма нищо драснато ама по телевизорите са по поне 1-2 киловолта.
Изискването е да се заземи оплетката преди защитата.

Пон Яну 16, 2006 12:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
danail написа:
Lupus написа:

Имам такъв разделянето е на кондензатори - 2х68 пико на масата и 68 пико на активното жило а от страната на кабела има и разрядник меду жилото и оплетката (надписа е отдолу не ми се разглобява). Като напрежения няма нищо драснато ама по телевизорите са по поне 1-2 киловолта.
Изискването е да се заземи оплетката преди защитата.

Е и? От къде ги извади тия 1-2 KV?

Пон Яну 16, 2006 12:50 am
Профил WWW

Мнение 
[quote]Е и? От къде ги извади тия 1-2 KV?[/quote

кажи по-точно кое не ти хареса това че не обявих "1000 волта са" или "2500 волта са" по принцип при телевизори с "горещо шаси" т.е. шаси което галванически не е развързано от мрежата развързващите кондензатори на антенния вход са от този порядък - "защо" ами защото има индукция при гръмотевична дейност, защото при положение че имаш изправяне на 2 фази се получава 600 волта потенциал, защото не знам точно защо слагат такива ама минимума е 1000 волта керамични.

Пон Яну 16, 2006 1:21 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
А и повечко има по телевизорите от тия 1к-2,5 кВолта !!! :!:

Пон Яну 16, 2006 2:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@danail
Извинявай, грешно разбрах поста ти. Приех, че такова напрежение се появява на антенния вход, а не, че това е пробивното напрежение на кондензаторите. А иначе напрежения от порядъка на до стотина волта понякога идват по кабела на кабелната телевизия, именно от такива неразвързани галванично захранвания на телевизори.

Пон Яну 16, 2006 1:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Добра практика е също компютъра и телевизора да са ти в един контакт с общо шуко. Това естествено няма да ти реши проблема с потенциалните разлики в кабеларката.

Пон Яну 16, 2006 4:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]