Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф
Здравейте колеги.
Искам да се допитам към по знаещите от мен ако някой има на идея на какво може да се дължи една странна повреда.

Та историята с моя лош късмет е следната :( .
Преди около месец си поръчах от ТМЕ през Кет Електроникс едно програмируемо лабораторно захранване TPM-3005 с параметри 0-36 0-5A и 0-15V 0-10A, т.е. захранването има два работни обхвата.
В първите ми тестове с него като си поиграх първия ден да го натоваря с помощта на резистивен товар го бях натоварил с максимална изходна мощност около 60-65 вата за да го видя дали работи стабилно. Така в промеждутъка на тестовете бях оставил захранването на масата си включено и без товар. В резултат на това по едно време видях как захранването се самоизключва и се оказа че входния предпазител беше гръмнал. Естествено след смяната му захранването и така и не тръгна отново. Беше ясно че нещо беше гръмнало вътре.

В резултат реших да го изпратя обратно към Кет Електроникс с чиято помощ го бях купил ТМЕ. От своя страна те го изпратиха обратно към ТМЕ в Полша но ония тъпанари не ми признаха гаранционното обслужване. Проблема се оказал че уж трансформатора е бил изгорен в резултат на превключване на входния превключа тел за работното напрежение на 110V. Естествено подобно нещо нямаше в което съм почти напълно сигурен че превключвателя беше на 230V.
Даже започнах да си само внушавам че може наистина да не съм погледнал на какво напрежение е бил превключен ключа.
Но някак си не знам дали някой може да ми го обясни дали е възможно някой трансформатор да издържи намотката му 110V няколко часа работа като се има на предвид че най малкото изходните напрежения от него ще са двойни и това няма да покаже нещо като прегряване мирис на изгоряло или гърмене на входни кондензатори. Според мен за има няма минута две и всичко щеше да е изпукало вътре барабар с трафа най напред.
Но както и да е оказа че от ТМЕ са върнали захранването неотремонтирано обратно в България, откъдето бях говорил в последствие с Кет Електроникс и те го бяха изпратили за ремонт в българска фирма където трафа беше пренавит и ремонта се беше осъществил за тяхна сметка без да са ми искали нищо за поетия от тях ремонт.

В резултат си получих вече работещото и отремонтирано захранване преди седмица и така до вчера вечерта :cry:
За малко вчера реших да тествам едно малко захранващо повишаващо китайски модулче. Като цяло го натоварих моето лабораторно захранване с изходна мощност около 12-15 вата т.е. с около 5V изходно напрежение и ток около 3A. До този момент захранването си работеше съвсем нормално. После реших да тествам едно друго подобно захранване но тип SEPIC с входно напрежение към модула 10V и този модул го бях натоварил с 200mA товарен ток с електронен товар. Точно в този момент усетих как на моето лабораторно захранване изгаря отново входния предпазител и то изгасна. Смених предпазителя и като го включих захранването предпазителя изгоря отново.
Така ми се прокрадна мисълта че предишния ми проблем преди ремонта се е повторил и реших да замеря входното съпротивление на трафа и то беше около 1 килоом и нещо, като постоянно гори входния предпазител. Преди като работеше захранването бях замерил съпротивлението на намотката и то беше около 4-5 ома. Явно отново някъде прекъсна или почти е прекъснала първичната намотка на трансформатора.
Интересното е преди това го бях позвал захранването инцидентно от време на време за да захраня разни дребни неща без да е давало някакви признаци че има нещо нередно. Реално и захранването не е работило постоянно повече от 10-20 мин, както стана и сега преди да изгори отново.
Може ли някой да даде на идея на какво може да се дължи това повторно изгаряне на първичната намотка трансформатора при положение че подобно на първия път може да се приеме че трансформатора на захранването почти не е било натоварено което изключва претоварването му от моя страна по някакъв начин.
Просто не мога да си обясна на какво може да се дължи това да изгори първичната намотка 2 пъти и то при минимален товар и по почти и един и същ начин. Чудя се дали като са правили ремонта тук в България да не са използвали пак същата жица в първичната намотка и тя да е била с някаква калпава изолация или пък сечението на проводника на този трансформатор не е правилно изчислено фабрично и след време той прегаря макар да не съм усетил нещо като миризма от прегорена изолация. Даже и при ремонта да са турили проводник със същото сечение като оригиналния и ако трафа не е правилно разчетен няма да се учудя да изгори и за трети път ако се ремонтира отново. Така че определено има някакъв скрит дефект в този трансформатор но не мога да си обясня какъв е.

Просто вече се чудя какво да правя защото като се обадя пак в Кет сигурно вече ще ме псуват и не знам дали не е невъзможно във фирмата дето са ремонтирали трафа да е извършен некачествен ремонт.
Даже се чудя за варианта ако ми се откаже някакъв ремонт или се налага да плащам няма ли да е по-добре даже да поръчам изработка на нов трансформатор. Няма да се учудя даже цената за ремонта да ми е по-висока от изработката на нов трансфоматор.
Най-лошото в момента е че за самия трансфоматор не е ясно с какви параметри е като цяло.

Последна промяна icpart на Чет Сеп 24, 2015 12:42 am, променена общо 1 път

Сря Сеп 23, 2015 10:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Горяща първична намотка на тороидален траф
Отпиши го, няма да се справиш!
Насища ти се магнитопровода или обратната връзка (ПИД) не ти е наред.(може и двете)
Ако има схема може да се почудим малко но в общи линии не е от трафа а може да се окаже обикновен диод.
За лабораторно захранване ползвай с траф другото не е удачно.

Чет Сеп 24, 2015 12:05 am
Профил

Мнение Re: Горяща първична намотка на тороидален траф
timt написа:
Отпиши го, няма да се справиш!
Насища ти се магнитопровода или обратната връзка (ПИД) не ти е наред.(може и двете)
Ако има схема може да се почудим малко но в общи линии не е от трафа а може да се окаже обикновен диод.
За лабораторно захранване ползвай с траф другото не е удачно.

Предполагам че говориш за импулсен трансформатор на импулсно захранване.
За което искам да се се извиня и поправя защото не съм уточнил за какъв вид трансформатор става дума.
Самото лабораторно захранване е линейно а не импулсно. И точно гори вече 2 пъти неговата първична намотка на захранващия му мрежови трансформатор който е именно споменатия тороидален трансформатор. Та именно за него не мога да вдяна защо гори за сетен път като не е бил даже почти натоварен. Ако имаше някакво претоварване по мога да приема да изгори първичната намотка.

Чет Сеп 24, 2015 12:38 am
Профил

Мнение Re: Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф
Мислех че за импулсен става въпрос. Не знам защо горят но съм виждал доста изгорели въпреки монтираната защита вътре между намотките.
В магазините за лампички ги има.

Чет Сеп 24, 2015 9:22 am
Профил

Мериш 1 килоом първична - прекъснала е . Обаче защо продължава да гори и бушона ?
Сигурно прави късо от лоша изолация?

Чет Сеп 24, 2015 9:34 am
Профил

stefan63 написа:
Мериш 1 килоом първична - прекъснала е . Обаче защо продължава да гори и бушона ?

Трябва да измери съпротивлението с мегер - омметър с високо напрежение.

Чет Сеп 24, 2015 10:01 am
Профил

Благодаря за съветите и аз се досетих че явно някъде е избила изолацията между намотките щом гори постоянно входния предпазител и да едно е да мериш съпротивление при 3 волта от волтметъра друго е пи киловолт например. То е ясно че е заминала намотката но не мога да си обясня причината за повторното изгаряне.
Колко пъти им обяснявам това на колегите на работа ама никой не вдява от това :rolleyes:

Интересното е че вече трансформатора един път е пренавиван и сега пак същата повреда се случва отново. Чудя се дали в сервиза дали просто пак не са сложили същия калпав проводник който са използвали китайците и явно на който изолацията е калпава.
Другото за което се сещам е да не би трансформатора да е неправилно разчетен защото захранването има и модел който е с по ниски-работни токове 0-3А и 0-6А и при натоварвания от време на време на моето захранване то постепенно да прегаря първичната намотка. Макар да се има на предвид че след ремонта почти не съм го ползвал и даже не съм го натоварвал самото захранване с повече от 3A.
Имам чувството че тъпите китайци са набутали по слабия трансформатор за другия модел в кутията за по-мощния. Вече просто не мога да си го обясня какво става. Пък от ТМЕ веднага ме набедиха че аз съм го бил изгорил като е бил пуснат трафа за 110V работно напрежение.
Даже след ремонта на трафа му бяха премахнали намотката за 110V и беше преправено на 220V, но сега пак изгоря по същия начин както и преди.

Ми китайски боклук с една дума. Преди години като си правих едно глупаво захранване с LM317 и изпаднал от нейде един руски траф обикновен като се замисля колко пъти съм го претоварвал тоя траф като на изхода съм го държал на късо съединение неволно с часове и яко е прегрявал още не е мръднал и си работи. Пък тея китайските боклуци от нормално натоварване горят.

Чет Сеп 24, 2015 11:27 am
Профил
Аватар

гледам, че си ревал и в eevblog-а по въпроса...

1. такъв трансформатор да изгори изобщо е нещо почти уникално. нямам идея какъв ти е случая, ще е инженерно предизвикателство да се разбере точната причина.

2. никой няма да се хване да пренавива траф, особено тороидален. мистерията става още по-голяма, амо поляците наистина са го направили. много по-лесно и икономично е да се смени трафа с нов.

3. уреда иглежда странно отвътре, но не е от най-куцо направените китайски еднодневки. нещо като топ-левел на китайски боклу е. ама с тая война за ниски цени на 'лаб'-захранване друго не може да се очаква.

4. намери си някой подходящ траф за замяна. ако има параметри на вторичните, у нас има кой да ти навие къстъм траф. нямам идея как е направен стабилизатора (с релета за обхватите или с каскадно стъпало), но надали има значение за самия траф.

във всички случаи не се опитвай да си мотаеш сам траф, особено ако никога не си го правил.

Чет Сеп 24, 2015 12:08 pm
Профил

Колега icpart проверено ли е дали има навивка накъсо ?

Чет Сеп 24, 2015 12:35 pm
Профил

Може във вторичната греца да прави мизерии... Ако пак го възстановиш трафа , сложи бушон във вторичната (колкото А е макс. I ).

Чет Сеп 24, 2015 3:02 pm
Профил ICQ
Аватар

icpart, откачи вторичната на трафа и виж как се държи на празен ход и при натоварване.

Чет Сеп 24, 2015 3:24 pm
Профил
Аватар

Драсни едно писъмце на производителя, като избягваш темата за майките и татковците.
Възможно е да се окаже познат за тях проблем (например дефектна партида трафове) и да предложат решение.

Чет Сеп 24, 2015 3:31 pm
Профил

преди време Ангелов /ANG/ препоръчваше да се слагат 10 ома резистори на входа 220 и Y кондензатор 2.2нано
Лека му пръст на човека, но аз добавях и варистор и нямах никакви проблеми.

Чет Сеп 24, 2015 4:26 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
гледам, че си ревал и в eevblog-а по въпроса...

1. такъв трансформатор да изгори изобщо е нещо почти уникално. нямам идея какъв ти е случая, ще е инженерно предизвикателство да се разбере точната причина.

2. никой няма да се хване да пренавива траф, особено тороидален. мистерията става още по-голяма, амо поляците наистина са го направили. много по-лесно и икономично е да се смени трафа с нов.

3. уреда иглежда странно отвътре, но не е от най-куцо направените китайски еднодневки. нещо като топ-левел на китайски боклу е. ама с тая война за ниски цени на 'лаб'-захранване друго не може да се очаква.

4. намери си някой подходящ траф за замяна. ако има параметри на вторичните, у нас има кой да ти навие къстъм траф. нямам идея как е направен стабилизатора (с релета за обхватите или с каскадно стъпало), но надали има значение за самия траф.

във всички случаи не се опитвай да си мотаеш сам траф, особено ако никога не си го правил.

В първия си пост в темата бях посочил че самото захранване беше върнато в България обратно с тотален отказ за каквото и да е било гаранционно или извънгаранционно обслужване от страна на ТМЕ. Реално и аз не знам какво е ставало защото съм нямал директна комуникация с поляците. А като цяло и от Кет електроникс които реално са и купувачи на даденото захранване и те се явяват посредник пи покупката от моя страна. От това което можах да изкопча като информация от Кет Електроникс то с ТМЕ май са били много разправии и накрая нищо от тяхна страна.
В крайна сметка са върнали разваленото захранване тук в България и Кет са направили ремонта тук в България в някаква фирма посочена май от ТМЕ т.е. самия трансформатор е пренавиван тук в България, а не в Полша. Но като цяло и аз не съм много навътре какво е било. Вече не знам и българската фирма какво са правили по самия трансформатор, дали е изцяло пренавиван с нови проводници намотка по намотка или са го развили и навили наново с оригиналния проводник и само да са оправили първичната намотка.

Относно трафа кофтито е че по него няма параметри и има сумати вторични намотки може би към 6-7 дето захранват разните му периферии вътре. И аз си мисля като краен вариант изработката на нов траф с посочени от мен параметри. Ако успея да излъжа някой от собствениците на същото захранване в eevblog форума да ми измерят вторичните напрежения то поне вече по тях може да се изчисли някакъв нов трансформатор. Или на базата на този по броя на навивките на отделните намотки да се изработи нов. Реално и в двата случая оригиналния траф ще трябва да развива и да се брои колко са навивките. Абе с една дума си е наистина голяма играчка-
По принцип не съм си играл да пренавивам тороидален траф но няма нищо невъзомножно да си поиграя подобно на този пич тук. Човека е имал същия проблем както при мен кажи речи с изгоряла първична намотка:
https://www.youtube.com/watch?v=Ip0P3p3vHTY
В крайна сметка нямам какво да губя освен времето си от подобна интервенция или ако намеря някой да изработи нов траф на
Desert Leo написа:
icpart, откачи вторичната на трафа и виж как се държи на празен хо

Ми няма как да го тествам защото се е видяло че трафа отново е с изгоряла намотка или такава дала някъде накъсо.
syscop предположи вече че може да има някъде намотка на късо. Но аз не се сещам за начин по който мога да го тествам това. Приемам практически съвети ако някой се сеща за метод за тестване на намотката за късо съединение?
mitko_el написа:
Може във вторичната греца да прави мизерии... Ако пак го възстановиш трафа , сложи бушон във вторичната (колкото А е макс. I ).

На захранващата платка към греца май има едни входни предпазители и те са здрави обаче не знам дали са преди греца или след него.

Итцо благодаря за съвета и може да драсна някое писмо на производителя може да са имали и подобен друг случай или както казваш да имат партида от дефектни трансформатори.

В крайна сметка утре като ще се обадя в Кет Електроникс да ги питам как ще процедираме дали ще го ремонтират отново захранването с рекламация към българската фирма. Дали ще пледират пред ТМЕ отново че се е видяло че има някакъв фабричен дефект или ще трябва да се оправям сам оттук нататък.
Тогава вече ще реша какво да правя по нататък.
Благодаря на всички за дадените ви съвети. И на мен за първи път ми се случва да видя толкова странна повреда.

Чет Сеп 24, 2015 6:39 pm
Профил

Бърз тест: правиш си прост LC - генератор, включваш магнитопровода в магнитната верига на генератора (прекарваш няколко навивки през сърцевината на трансформатора) и гледаш какво става: ако има генерации - ок, ако генератора спира - има късо. Ако имаш възможност стопли малко трафа - при нормална температура може всичко да е наред. Дано стана ясно каква е идеята.

п.п.
намотките на трафа не са закачени никъде

Чет Сеп 24, 2015 6:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща