Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Тестер за батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Тестер за батерии
Някой ползва ли такава джаджа?

Трябва ми някакво такова устройство, което да може да разрежда и да сваля разрядни криви на акумулаторни батерии (тези които ползваме са 7.4V 2200mAh, както и малките Li 2032 180mAh, и NiMH 3.6V 80mAh, така че всичко над това и под това е хубаво но не е необходимо.) Като екстра, може и да ги зарежда.

Някакви идеи?

Пон Юни 01, 2015 6:22 pm
Профил

Мнение Re: Тестер за батерии
Ами това което съм правил е регулируем .... ха сега де ... current sink .. как му се казва на български, освен товар друго не знам :) Бее в два варианта, едното с чисто PWM а другото с някакъв TIP, естествено второто грееше доста, но на малки батерии не се усеща. И схема и софт може би ще мога да изровя, но самото то не логваше, към PC се връзваше, PC логваше, то задаваше и тока, идеиата беше да могат да се симулират различни режими, но реално съм го ползвал само с фиксирана консумация. Мисля има някакви готови устройства защото разни хора редовно тетват батерии, блъди от HWBG мисля тества, имаше си страница само за това, и тук някой май тестваше.

Пон Юни 01, 2015 7:17 pm
Профил
Аватар

Имам някакъв спомен че тук имаше подобен проект...

Пон Юни 01, 2015 7:18 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Не е трудно да се направи генератор на ток, да се закачи към батерията и през UART да си докладва за напрежението през даден интервал. После ексел и т.н.

http://anrieff.net/abs/viewpost.php?lang=bg&id=67

http://anrieff.net/batterytest/index_bg.html anrieff е човека, който си направи такова и тества всичко на пазара... евала му за ентусиазма!!!
Събраните му данни в табличен вид ме накраха да пазарувам само един определн модел батерии за вкъщи ;) (да не става реклама)

Пон Юни 01, 2015 7:30 pm
Профил ICQ

Мда, моя грешка, не е от bloody а от anrieff ...

Пон Юни 01, 2015 8:05 pm
Профил
Аватар

Младежът anrieff е добра илюстрация на "луд умора нема - само се поти". Верно, че се е потрудил, но постановката му е сбъркана. Товара му е резистор, който се включва от транзисторен ключ с ШИМ управление. Божа работа колко е пиковия ток. При батерии с по-високо вътрешно съпротивлние, като тионил-хлоридните, например резултатите може да са далеч от реалността.

Това http://www.linear.com/solutions/1562 е решението, което може да се види реализирано тук http://www.linear.com/solutions/1845.

Всъщност не капацитета, а кривата на вътрешното съпротивление на батерията е по-важна.

Вто Юни 02, 2015 10:06 am
Профил

Всъщност е важно само, колко Ват/часа може да отдаде батерията докато напрежението й е над 1.0 Волта.

Вто Юни 02, 2015 10:53 am
Профил
Аватар

ike написа:
Всъщност е важно само, колко Ват/часа може да отдаде батерията докато напрежението й е над 1.0 Волта.

Ми не, в крайна сметка най-важно е колко време ще захранва съответното устройство.

Вто Юни 02, 2015 11:49 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

ike написа:

И това ще е важно само дотогава, докато не сложиш батерията в някой лаком фотоапарат, и установиш, че с нея не иска и да запали дори. Това е скорошен случай с фотоапарата на племенничката ми. В един магазин са и продали акумулаторни батерии с уверението, че са много хубави, току-що заредени ги слага в апарата, и нъцки. "Сменете батерията" е единственото, което успява да извади на екрана. Тя съответно тръгнала да търси сервиз за апарата, но пак добре, че пита от време на време. Сложих две алкални батерии, апаратчето тръгна, и даже снима. Така че напрежението кога ще падне под 1V - зависи и от спецификата на консуматора.

Писах на човека с проекта по скайп, дадох му предложение да вмъкне вътрешното съпротивление на батериите като параметър.

А междувременно мисля да пробвам ей тези батерии: http://www.technopolis.bg/bg/Batteries- ... H/p/403068
нарочени за "Ideal for High Drain Devices" дали ще се държат добре на фотоапарата.

Вто Юни 02, 2015 11:54 am
Профил ICQ
Аватар

pechkov написа:
А междувременно мисля да пробвам ей тези батерии: http://www.technopolis.bg/bg/Batteries- ... H/p/403068
нарочени за "Ideal for High Drain Devices" дали ще се държат добре на фотоапарата.

Пробвай тези: https://www.dcpower.eu/energizer-ultimate-lithium-aa-l91/
Но имай предвид, че нови и ненатоварени, напрежението на един елемент е 1.8V, а не 1.5V.

Вто Юни 02, 2015 12:34 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
... Пробвай тези: ...

Тези ми се струва, че не са акумулаторни.

Вто Юни 02, 2015 1:01 pm
Профил ICQ
Аватар

pechkov написа:
Desert Leo написа:
... Пробвай тези: ...

Тези ми се струва, че не са акумулаторни.

Не са. Но NiMh, към които си се ориентирал си искат подходящо зарядно.

Вто Юни 02, 2015 1:34 pm
Профил
Аватар

@peckov - от моя опит с по-стари фотоапарати съм установил, че единствената оправия е това което Лео ти каза - литиева, но не акумулаторна. Има ги на Енергайзер, Варта и Дурасел. Само дето излиза прекалено скъпо така. Обаче държи много.

Всичкото NiMh което се продава по-магазините (или поне това което аз съм пробвал) е гола вода по отношение на вътрешно съпротивление. Капацитет има, ама той не е проблема. Единствените с които що годе съм го хванал да работи (да кажем живее 1/2 от хубави алкални батерии или 1/4 от литиев енергайзер) са Sanyo Enelop.

Иначе има специални NiMH батерии за индустриални приложения, но там цената на батериите е съизмерима с тая на фотоапарата. :) NiCd акумулаторите също са доста по-добре в това отношение, ама тях няма откъде да ги купиш вече.

Много си зависи и от фотоапарата. На старите Кодак, това им е дежурен проблем. Освен това с времето се окисляват контактите на фотоапарата и става още по-зле...

Като цяло - купих си фотоапарат с LiIon и мирясах :) Съветвам те и ти да направиш същото, то други вече на пазара така или иначе няма.

Вто Юни 02, 2015 2:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Майтапа на страна ама съм виждал фотоапарат, дето като му се сложат нормални батерии и се мъчи да ги смъкне на 1.2 - докато са още пресни загряват зверски и след час няма никой. Слагаш му акумулатор и няма проблеми. Докато го разберем че се ебава с нас изхабихме 4-5 комплекта "японска сила"

Вто Юни 02, 2015 2:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...

Нов апарат няма да купувам, просто не ми се харчат пари за друг. Имам Sony DHC-H2, което в комплекта си имаше две "АА" батерии Sony и зарядно. Изкарваше солидно количество снимки с едно зареждане, но стана на доста години, батериите почнаха да не държат, и потърсих нови. Във "Фотопавилион" ми предложиха "Camelion" като подходящи за такъв апарат, и наистина заработиха добре, но... наполовина спрямо оригиналните Sony-та. А аз все по-рядко излизам на "лов за снимки", така че фотоапарата през повечето време стои на рафта в калъфа.

Пременничката си е купила Canon, пак с "АА" батерии, случая е аналогичен, само че новите батерии си ги е купила от кварталния магазин, в който твърдят, че такер "Top Master" бил по-добър от "Rico"... Т.е. типични търговци. Нямат представа какво точно продават, но ти изнасят лекция за това колко е качествено и едва ли не професионално. И резултата е, че апарата дори не пали с тях. В крайна сметка ако батериите, които съм харесал изкарат 200 снимки с едно зареждане - пак ще съм доволен.

Е, толкова, като дойде пак Canon-чето - ще купя две батерии от онези за "High Drain Devices", и евентуално ще споделя тук резултата.

Вто Юни 02, 2015 2:21 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща