Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Проблем със SP485 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем със SP485
Първо весели празници на всички :).Бъдете живи и здрави и благоденствайте :)
Сега по въпроса:
Постановката е Arduino -> SP485 -> SP485 -> USB-UART(TTL)-PC.
Да спомена,че ползвам Ардуиното ,като развойна платка,а кода пиша с GCC (нещо не ми харесва ардуиновския език,макар и пак базиран на C...).Та от ардуиното по серийния порт пращам съобщение и очаквам да го получа обратно на компа през конвертора и двете 485-ци,но уви...
Схемата е банална и тестова - едното SP е приемник,другото предавател,и двете стоят постоянно в този режим т.е не ги управлявам с ардуиното.Първоначално ползвах само крайни резистори по 100 ома от двете страни,но не получих нищо.След това слжих и резистори по 560 ома от "A" към 5V и от "В" към зема,но пак нищо не се случва.Каква може да е причината,че вече се изчерпах откъм идеи? :)
П.П-Силно се съмнявам да има значение,но все пак пращам с 9600 бода 8N1.

Сря Дек 24, 2014 11:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем със SP485
Без SP485 само с Arduino -> USB-UART(TTL)-PC става ли?
Колко жици има между SP485 -> SP485?
SP485 пиновете за приемник и предавател правилно ли са сетнати?
Имаш ли терминиращи резистори при приемника?
Изображение
Как захранваш и съгласуваш 5в SP485 с 3.3в USB-UART?

Чет Дек 25, 2014 12:20 am
Профил
Аватар

flow control при PC-то ?

Чет Дек 25, 2014 1:02 am
Профил ICQ

Да,директно от ардуиното към компа през конвертора всичко си е наред.
Между двете 485-ци имам един чифт от UTP (може би около 20см дълъг).
За пиновете - на мастера DE e на +5V, на DI е ТX-a на ардуиното.
На слейва RE e на маса,RO отива към конвертора.
Терминиращи резистори имам по 100 ома и от двете страни.След като не стана,се порових из нета да потърся инфо и сложих и придърпващи към линята (от "А" към захранване и от "В" към маса) по 560 ома,но нищо не се случва отново.Не знам до колко голямо влияние оказват стойностите на резисторите,но в бачкането има едни модули за аксес контрол,които си приказват по RS485 и там терминиращите са по 100 ома,за това реших да сложа такива,малко на сляпо,но като гледам картинката,не съм уцелил много.До колко наистина са критични стойностите на терминиращите и придърпващите? :?
Колкото до захранването,всичко се храни от USB-то.Конвертора също е 5V,не 3.3V :)

Чет Дек 25, 2014 1:08 am
Профил
Аватар

За 20 см терминиращите изобщо не са критични. Свържи ВВССИИЧЧККИИ входове не SP485 към каквото трябва, сложи им по един 100нФ кондензатор. Ако пак не стане ( и ако нямаш осцилоскоп ) пусни статини сигнали 0 и 1 от Ардуиното и виж какво ходи до PC. Надявам се, че поне волтметър имаш.

Чет Дек 25, 2014 2:04 am
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
За 20 см терминиращите изобщо не са критични. Свържи ВВССИИЧЧККИИ входове на SP485 към каквото трябва, сложи им по един 100нФ кондензатор на захранването. Ако пак не стане ( и ако нямаш осцилоскоп ) пусни статични сигнали 0 и 1 от Ардуиното и виж какво ходи до PC. Надявам се, че поне волтметър имаш.

Чет Дек 25, 2014 2:06 am
Профил ICQ
Аватар

И аз преди време се мъчих със SP485 на 3V, но не стана. Смених ги с 3-волтови (+ терминиращите резистори, както е показано по-горе) и всичко е ок.

Чет Дек 25, 2014 5:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Виж какво ниво имаш в айдъл на изхода на приемника (краче 1) - трябва да е 1-ца. При положение че DE и RE са постоянно сетнати не би трябвало да има проблем. Когато и двата чипа "слушат", си имат нещо което да подсигури високо ниво на изхода - демек двата биас резистора не са задължителни. Обаче при къси линии нещо май се получава някаква инфекция - миналата седмица борих такъв проблем - единия чип нормално си държи високо ниво , обаче другия вади ниско ниво. От там на сетне приемника не може правилно да хване старт бита.

Ако при приемника си имаш ниско ниво когато не предаваш има две опции - разменяш А->В или пускаш ТХ да е инвертиран. Евентуално има шанс да приемеш инвертирани данни, ама то това не е фатално.

Чет Дек 25, 2014 6:23 pm
Профил ICQ

Ako имаш осцилоскопциум, да провериш какво от къде върви-стига. Ползвам УСБ-485 на СириусПСБ и имах проблеми, докато разрешенията не ги обединих- бяха ги направили на различни пинове на ФТДИ-то. И в настройките на виндоса на серийният да им се сложи да е по управление по РТС/ЦТС.
Провери и поляризиращите резистори дали са ти правилни. В началото за по-лесно ги бях свързал към съседните крака, после се оказа, че трябва да са кръстосани: А-към +; В към -;

Чет Дек 25, 2014 8:34 pm
Профил WWW

Tъп човек с 6 букви ако не знаете какво е - Теодор...
Снощи не знам какво съм гледал,но съм забравил да бодна в приемника DE-а на 0 и се е чудил горкия какво да прави-да приема ли,да предава ли...
Утре продължавам с експериментите с големите дължини,че не ми се слиза до мазето за кашончето с UTP-то.Усещам ,че и там ще има някакви заигравки,но да видим... :)
Благодаря на всички отзовали се и съжалявам много за тъпия въпрос породен от недоглеждане :oops:

Чет Дек 25, 2014 11:12 pm
Профил

Не знаеш ний какви сме ги вършили- винаги има по-по-най! :)

Пет Дек 26, 2014 2:17 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]