Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Самоделна вакумна маса за CNC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Самоделна вакумна маса за CNC
Тук доста хора си имат CNC та че по случая отварям тема да споделим опит с вакумните маси.
Днес завърших една съвсем малка,50x100. За дребни платчици най вече и да видя как стоят нещата и да си направя читава по голяма.
Основа от 20мм текстолит,отгоре 4 мм твърда гума,решетка от 2mm дупки 7,5mm x 7,5mm.
За вакум използвам най обикновенна битова прахосмукачка.

Почърхноста на гумата я изравних на самото CNC. Не се получава много гладко фрезоването на гумата,но се оказа че въпреки всичко като се хване платката с вакума, е доста добре изравнена. Не съм мерил с часовник,но като гледам как се променя дълбочината на фрезоване по първата платка която направих върху нея не повече от 20-30 микрона да е грешката сумарно на машината и на закрепването. При варианта с двустранно залепващо фолио който използвах досега грешката ми се получаваше около 50 микрона обикновенно. Също така гумата обира явно вибрациите и се усеща че ръбовете се фрезоват по гладко.

Недостатъците които виждам до тук.
- Като се почне да се пробива платката усилието на задържане пада много. Тестовата ми платка нямаше много отвори но въпреки всичко след пробиването задържането не беше достатъчно да се изреже платката по външния контур. При неразпробита платка е съвсем достатъчно за безпроблемно изрязване.
- Прахосмукачката се товари от това че входа и се явява запушен. Освен това разчита на струята въздух която преминава през нея за да се охлажда. И след известно време и задейства термичната защита. Задействането на термичната защита се избягва като се остави дупка във входа през който да смуче някакво количество въздух достатъчно за да се охлажда. Но това намалява вакума. Общи линии опитно постигам някакъв вариант при който всичко да работи и вакума да не намалява много осезателно.
- Много шум създава.

Дайте идеи за по добър,и не много скъп вариант за правене на вакум. Има някакви вентилаторни вакум помпи,но не си намирам евтин вариант.
Някога и в БГ се е правила една малка помпа Елпром ВП-400/0.8 - http://www.zor.uz/offer/17999463/pic/ която ми се вижда че е супер като за такава работа.
Евентуално някаква по безшумна прахосмукачка която да няма проблем да се охлажда ако и е затворен входа също може да е добър вариант.
Има компресори за работа с хладилна техника. Но имам съмнения че дори тези с най голям дебит от тях може да не успяват да компенсират недобрата уплътненост която се получава в случая.

Също така гумената работна повърност не ме кефи много. Гледам че се предлагат някакви силиконови гуми но никога не съм ги виждал на живо. Дали няма нещо което да има добро сцепление с платката,да уплътнява и да е обработваемо чрез фрезоване.

Пет Сеп 26, 2014 1:02 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Самоделна вакумна маса за CNC
За хладилен компресор забрави - няма дебит.
Силиконът най-вероятно ще е прекалено мек, той затова има сцепление. Продават се адхезивни спрейове: пръскаш и чакаш поне ден да изсъхне, а ако не ти хареса - чисти се с бензин например.

Аз гуглосах "духалка" и гледах картинки:
От този вид има и по 40лв, имам такава и върши работа, а този е каквото търсиш.

Edit: имало и по-подходяща, но май е с четков двигател: http://www.herz-bulgaria.bg/%D0%BF%D1%8 ... %D0%BD-140

Пет Сеп 26, 2014 9:03 am
Профил

Ако имаш обикновен компресор за въздух под налягане лесно можеш да си направиш вакуум с две тръбички под ъгъл. (тройник подобен като на пулверизатора, но под ъгъл). Не съм го правил, но при индустриалните машини с вакум маса се използва такъв подход за получаване на вакума.

Не знам дали ако платката има много отвори с вакум ще успееш да я задържиш - особено ако размерите и са малки. Предполагам това е причината платкаджийниците да не използват вакумно закрепване на платките към дрил машините. Използват по 2 щифта за целта.

Вакум масите които съм виждал позволяват да се запушват част от отворите. Масата е направена от метал (алуминий примерно) и е с канали, като отворите за вакума са в самите канали.
Запушват се ненужните отвори с навиването на болтове в тях (отворите са на резба), а в самите канали се слага гума (ивици или "о" пръстен) с контура на закрепвания детайл. Така прилепващата площ с подналягане (вакум) е максимална.

Въпросната гума може да е много мека, така че при прилепване да се смачка и платката ти да опре на самата метална маса. Така няма да имаш грешка по "Z".

Пет Сеп 26, 2014 9:35 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Прахосмукачките имат малко налягане - 0.01 бара, духалките също.
Вакуумпомпата трябва да е пластинчата ( с графитни пластини или даже с текстолитови).
Прави голямо разреждане ( 0.8 бара) при голям дебит, нещо такова:
Изображение
с нея всичко си идва на място.

Такива се ползват в печатарската промишленост - за вакуум в печатарските машини и в копирамите за
контакно копиране на форми - може да се потърси във фирма за поддръжка, има 100-200 ватови.
Такива има и в пълначните машини в месопреработката, вероятно по-скъпи.

Пет Сеп 26, 2014 12:40 pm
Профил
Аватар

Бонго тия духаки за листа не са ли по шумни от прахусмукачката?
Иначе си дал линкове към хубави духалки които може и да са добър вариант но запитах за цена и се оказа че започват от 1100 без ДДС.

Да,за вакумна маса която работи с голям вакум конструкцията на масата не е като моята и иска помпа създаваща голям вакум с малък дебит.
Аз се спрях на конструкцията с гумен плот и много дупки от гледна точка да е възможно да се дупчат платките върху нея. И всъщност имам успех ако намеря подходящ по безшумен вакум генератор. Идетята взаимствах от масите за листов материал за дърводелска работа. Там ползват често такъв принцип. При по голяма маса излишните дупки се закриват с няккави плосткости. В дърводелството за вакум ползват системата за изсмукване на стружките. Там централно ползват точно такива вентилаторни помпи.

Ако не се справя с намирането на достатъчно евтин вакум генератор с голям дебит може да мина на вариант на вакумна маса с голям вакум за самото фрезоване на медтта и на отделно място с щифтове да фиксирам платката за дупчене и изрязване. Така няма да се налага преиодично да пристъргвам лицевата площ на вакумната маса.

Пет Сеп 26, 2014 4:07 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Бонго тия духаки за листа не са ли по шумни от прахусмукачката?
Иначе си дал линкове към хубави духалки които може и да са добър вариант но запитах за цена и се оказа че започват от 1100 без ДДС....

Мии духалките на ток не са точно за листа. Не са много по-безшумни от прахосмукачките, но някак си по-нямат нискочестотни чуваемости, а високочестотните се филтрират лесно дори чрез поставяне в кашон. Пък и мощността им не е ненужно голяма.
Аз моята я купих за по-малко от 15 евра в гръчко. Имаше и резервни четки, които загубих.

Ама за к'в ти е огромен вакуум, след като малко по-лепнеща основа (това със спрея или тънък латекс като от презерватив) вършат огромна работа?!

От другото не разбирам :) освен ако най-малката вентилационна система тип "охлюв" не се окаже по-евтина.

Пет Сеп 26, 2014 7:40 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Това дали не става:
http://www.ebay.de/itm/3S-Vakuumpumpe-7 ... 2a3820dbe6

Малко по-долу има и за 80 евра ,но с по малък дебит
http://www.ebay.de/itm/3S-Vakuumpumpe-4 ... 3974&rt=nc

Съб Сеп 27, 2014 8:30 pm
Профил

Аз си мисля да взема такава за дегазиране на смоли, не че съм почнал да правя нещо, но имам няккви идеи.

Съб Сеп 27, 2014 8:35 pm
Профил

Далеч съм от темата, но това с дръжката прилича на помпа за вакумиране на климатици/хладилници. Т.е. може да се види откъде сервизите си купуват такива.

От тук:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19871
Това:
Цитат:
http://www.frigochem.com/
Магазина е в Пловдив. На сайта има адрес и телефон.
Работят и с куриерски фирми.
53 вакуумпомпа - едностъпална 170 лв
54 вакуумпомпа - едностъпална Артико 195 лв
55 вакуумпомпа - двустъпална 245 лв

http://www.frigocommerce.com/index.php? ... version=13

Вакуум помпи

Модел Степени Капацитет Вакуум Pa/Microns Мощност ел-мотор Мотор обороти Масло (ml) Тегло (кг)
Цена (лв)
дистрибутори клиентска
TW-0.5A 1 1 CFM 10 / 75 1/8 hp 1440/min 160 6.95 90.00 99.00
TW-1A 1 2 CFM 10 / 75 1/6 hp 1440/min 220 7.05 100.00 110.00
2VP-0.5C 2 1 CFM 5x10-¹/50 1/4 hp 1440/min 250 7.3 180.00 198.00
2VP-1.0C 2 2 CFM 5x10-¹/50 1/3 hp 1440/min 250 13 210.00 231.00
2VP-2.0C 2 4 CFM 6.7x10-¹/50 1/2 hp 1440/min 480 20.3 360.00 396.00

* Цените са крайни, с включен ДДС.

Съб Сеп 27, 2014 9:29 pm
Профил

Що не видиш на саита на LPKF , не си спомням как се казваше това , на нашата LPKF машина имаше нещо като стриопор -доста рехаво и вакума засмукваше ПЦБто през него ,като това си е консуматив и след Х брои фрезоване това трябваше да се смени .
ПЦБ беше нещо от сорта на А4 винаги и имаше калап на които бяха пробити 4 дупки по краищата .
Всъщност за да не бяга станично платката се държи от тия дупки а когато се пробива - от вакума. Не съм мерил колко е вакума но с ръка без проблем се махаше ПЦб то от машината , в смисъл не е много.
Пак като тебе се ползваше прахосмукачка по памет с големината на половин варел ,като прахосмукачката отсмукваше и прахта отгоре .

Чет Окт 02, 2014 10:56 pm
Профил

"Аз си мисля да взема такава за дегазиране на смоли, не че съм почнал да правя нещо, но имам няккви идеи."

Трябва ти двустъпална вакуум помпа, моята е ротенбергер и по вакуумера гледам че като падне под 0,8 тогава започват да излизат мехурчетата. Пробвал съм с прахосмукачка не става, пробвал съм и с едностъпална помпа но ефекта не е същият.

Евтин начин за вакуум няма но ако залепиш една лепенка от долу няма да има по лесен и евтин начин.

Прахосмукачката хем е шумна хем загрява бързо, вакуум помпите и те греят но не ги бърка много освен че изхвърлят масло а то е скъпо.

Пет Окт 03, 2014 1:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]