Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Свързване на AD737 към токов трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Свързване на AD737 към токов трансформатор
Здравейте! За първи път ще правя такова нещо! Купих си AD737(http://www.farnell.com/datasheets/1610921.pdf). Искам да го използвам да измервам ток през токов трансформатор. Токовият трансформатор е ето този : http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/5738/
До сега съм правил схема, при която стабилизирано напрежение(примерно 2,5В), което се подава към токовия трансформатор. Другият изход на трафа е свързан с делител еквивалентен на вътрешното му съпротивление и от там се взима извод за измерване.
В този случай обаче интегралката има 200mV входно напрежение(ако съм разбрал правилно).Всъщност мислех, че трябва да е до Vcc, но .... И моята схема не върши работа. Не разбрах особено добре от даташийта как точно да разширя входното напрежение(а уж има цяла глава за това).
Някой може ли да каже как да постъпя или поне да даде идея???
Благодаря!

Вто Мар 05, 2013 1:21 pm
Профил

Мнение Re: Свързване на AD737 към токов трансформатор
Какъв е проблема да натовариш токовия трансформатор с 4 ома, да получиш 200 мв и ги подадеш където трябва на чипа?

Вто Мар 05, 2013 2:17 pm
Профил

Искаш да кажеш да не използвам стабилизирано напрежение, а директно?! Токът, който ще меря е променлив и ако няма някаква постоянна съставка, върху която да се модулира трансформирания ток при отрицателна полу-вълна ще получа -200mV, което чипа мисля, че няма да отчете и най-много да го изпържа(не знам пак, не съм работил с това чудо). Преди време съм опитвал да направя стабилизирано напрежение 100mV и знам, че е много трудно!

Вто Мар 05, 2013 2:28 pm
Профил

Ами не ми се чете дейташийта в детайли, но имаш чип с обхват 200 мв, от токовия трансформатор получаваш 200 мв, дето можеш да ги закачиш спрямо какъвто поискаш потенциал, не виждам нататък къде може да има проблем. В апликейшъните има примерни свързвания за AC сигнал след кондензатор, виж ги и прави както е казано.

Вто Мар 05, 2013 2:47 pm
Профил
Аватар

Ами там където ти е common подаваш 2,5 волта с някой рефърънс източник (TL431 примерно) и пак към този извод връзваш единия край на токовия траф. Другия край, както каза колегата, със товарно съпротивление за да си докараш обхвата 200 миливолта. Ама да ти кажа честно предпочитам хол токовите датчици - чиста работа е.

Вто Мар 05, 2013 3:39 pm
Профил ICQ

А бе да не би аз да се бъркам нещо?!
Ето какво пише в спецификацията (стр 4):
Цитат:
Maximum All supply voltages ±12 ±12 ±12 V p-p
Continuous
Nondestructive
Input

Няма логика да има лимит до 200mV при положение, че има високоомен вход... Или аз нещо бъркам?

Вто Мар 05, 2013 8:52 pm
Профил
Аватар

Що да няма логика? То това е AC->RMS DC преобразувател. После сигнала си е твой проблем кво ше го правиш - ще го усилваш ли, ще го мериш директно... както ти дойде...

Не те знам какво искаш да мериш точно, ама ми се струва че си се насочил в грешна посока...

Чет Мар 07, 2013 10:42 am
Профил ICQ

Мале, накъде сте тръгнали...
За да се направи "постоянна съставка" просто се слага диодче във вторичната страна! А за да бъде наистина токов токовия трансформатор, трябва да работи в режим на късо, т.е. без резистор няма как да се мине. Единствено трябва да се съобрази времето, необходимо за ресетване на магнитопровода, но дори и да е малко пак има начин да се направи.

Чет Мар 07, 2013 1:32 pm
Профил

Аз знам как се свързва токов траф по принцип, но реших, че с такава интеграла ще постигна по-точно измерване.
Поне за сега без нея резултатите са по-добри. Явно просто съм дал 20 лв на вятъра, но си струваше да се пробва..

Пет Мар 08, 2013 6:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]