Искам да си поиграя малко с един лазер. Лазерът е син, 1W, светодиоден ... много китайски. Захранването му е само с 2 кабела (няма optical FB). Захранва се с литиево йонна батерия.
От прочетено тук-там съм чул че не е толкова лесно да захраниш лазер и че лазерите които се захранват от батерии няма да живеят дълго ако ги захраниш от адаптер, още по-малко от импулсен такъв. Не знам до колко е вярно и до колко нестабилността в захранването може да прецака диода. Това ми е единият въпрос - може ли да го захраня от адаптер и за какво трябва да внимавам? Може ли да е импулсен адаптера?
Другото, което искам да попитам е как да му контролирам програмно мощността с контролер. На захранването има закачен PIC12F675, който се съмнявам, че е с включен code protection. Той служи за 2 неща: 1. за код за включване на лазера - поредица от дълги/къси натискания на бутона и смяна на режимите на работа - 100% мощност и 20% мощност в комбинация с постоянно вкл. или 50% PWM с около 10 Hz.
Има 2 потенциометъра - или за настройка на голямата и малката мощност или за груба и фина настройка за мощността. Евентуално ще трябва да измеря с осцилоскопа какво прави пика и как се намаля мощността.
По-късно ще постна снимки... ето снимките:
http://gallery.croler.net/v/share/electronics/1w-laser/Изглежда че контролера има 1 вход от бутона и един изход - най-вероятно PWM.