Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Моля за помощ за удвояване на честота.. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
tgi написа:
Елементарното решение е вместо 74123 да се ползва 74221 (имам тук още останали няколко
HC221) и не със слюден (mica) кондензатор, а керамичен, който е маркиран да е C0G (или
NP0, което е другото популярно име за същото, нулев температурен коефициент).
Това спокойно постига 30-ина ppm/C стабилност, поверявал съм му къде по-точни
задачи от това да цели средата на прозореца при клоци.
Погледнах, останали са ми 2 74HC221в SO16 (слагах ги в 321acquisition модула на времето).
Не са много , но за експеримента и едното ще стигне :D .

[edit] Погледнах във Фарнел, има сума ти 74HC221. Забележете, че pinout-ът на 221 е
същият като на 123

Абе не става с тия чакащи мултивибратори, колко съм си играл и си плуват, всичко е относително и зависи от външната RC верига, къде ще ги търси тия термоустойчиви резистор и капацитет.

Тази съм я правил преди 25г с 7400 и работи, каквото влиза като честота излиза х2
Изображение
Източник http://www.eleccircuit.com/frequency-doubler-with-4069/

И тази е подобна на горната само че е доста по проста, и няма да има температурни зависимости, имаш 1 компаратор и 1 логически елемент.

Изображение
източник http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/3327

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Сеп 02, 2010 3:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
> Абе не става с тия чакащи мултивибратори, колко съм си играл и си плуват,
> всичко е относително и зависи от външната RC верига, къде ще ги търси тия
> термоустойчиви резистор и капацитет.

Стига бе, Пламене, C0G/NP0 кондензатори е пълно и в софийските магазини. И в Комет,
и в МТ1 има.
С 221 съм правил времена, които да са 12 бита точни върху температурния диапазон.
При него ще стане с лекота, защото просто трябва да смени 123 с 221 и да сложи подходящи
кондензатори (ако са 2, не знам точно как го е направил, може и едната половина
на 123/221 да ползва).
За да се изстиска максимално, трябва кондензаторът да е максимално голям (така че
неговите 20-ина ppm/C да тежат максимално в системата), т.е. резисторът трябва да е
към 500 ома, може би серийно и един тример 100-ина ома за донастройка, и кондензаторът
ще дойде някъде между 30 и 100 pF преполагам (на око). Те резисторите и те имат към
50 ppm/C (има и по-лоши ама не е нужно да се слагат такива), това може да се компенсира
с малко повече схемотехника ама в случая не е нужно, на него му стига да подобри
стабилността 10-ина+ пъти и е готов.
Забележи, че навярно удвояване на честота не върши работа защото няма основна "честота"
за удвояване, батето нали каза, че били някакви неравноделности.

Впрочем и в двете ти схеми времената също зависят от температурния коефициент на кондензаторите.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Сеп 02, 2010 5:29 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
tgi Благодаря за идеята. Аз имам LS221, дали НС е по-прецизен? Между другото точно той се използва в оригиналния контролер за Орик да прави МАП-сигнала (червения на осцилограмата). Като са еднакви пиновете предполагам може да стане директна замяна. Още тази вече ре разберем :) С по-прецизни кондензатори - утре. Иначе единият кондензатор е 100 пф, а другия 240 пф.
Иначе онова решение дето ми го дадоха с VHDL схематично трябва да се изрази така:
http://tams-www.informatik.uni-hamburg. ... ubler.html
Ама надали има някаква практическа стойност.

Последна промяна jorodr на Чет Сеп 02, 2010 6:45 pm, променена общо 1 път

Чет Сеп 02, 2010 5:40 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Не знам HC дали е по-добър от LS, не би трябвало да е. Просто с такива имам опит затова ги
споменавам.
Но е напълно възможно 90% от дрейфа да ти идва от кондензаторите и само 10% да е от 123
(което знайно е много по-нестабилно от 221, но не толкова - ако си сложил примерно
X7R кондензатори те могат да се издрайфат с 10% и нагоре докато загрява платката).

Тия стойности, дето ти ги споменах трябва да свършат работа; купи няколко по 33 pF,
22pF и 10pF в 0805 корпус да можеш лесно да скалъпиш капацитета, дето ти трябва,
и би трябвало да мирясаш откъм драйфане :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Сеп 02, 2010 5:55 pm
Профил WWW

Мнение Re: Моля за помощ за удвояване на честота..
Видях, че темата е стара, но не мога да проумея какво се е случило с тактовия генератор и другите щуротии на този компютър, че една камара специалисти се заехте с проблема?

Имам предвид: когато е бил произведен компютъра, е имал източник на сигнал Ф1 и изместения спрямо него Ф2, а сега е само единия от двата. Т.е. какво се е случило с другия и защо не може да се пипа вътре?

Не може ли вместо да се опитвате да синкронизирате един генератор Г1 по тактовете на друг Г2, да изхвърлите Г2 и там да сложите един, който да генерира и двата такта - Ф1 и Ф2? 8O Кво толкова сложно има в цялата история - не могат да се свалят няколко винта и да се махне капака? Не може да се разпои чип (или хибридна интегрална схема) и на негово място да се запои друг? За какво е била нужна цялата тази главоблъсканица преди 2 години?

Сря Апр 18, 2012 1:09 am
Профил
Аватар

Явно си чел по диагонал, но предвид часа на поста е нормално.

Сря Апр 18, 2012 11:15 am
Профил
Аватар

За да стане добре трябва коефициентът на запълване на изходните импулси да е около 50%. А това се прави най-лесно с ООВ по DC от изхода. И няма да има температурни дрейфове и т.н. глупости.

Сря Апр 18, 2012 1:26 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5