|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:10 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: Environmental sensors
е тва е ясно, ама ако имаш захранване  Аз мисля само портативни варианти и освен малко уранец да топли в комбинация с ония радхард датчици на Груби. Ще стане прекрасен продукт за мерене на температурата на тъщата 
|
| Вто Яну 17, 2017 10:52 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Останаха ми малко радхард мосфети, може тях да използвате  Встрани от температурата, продължавам с датчиците за прах. Ще отворя нова тема в Академия за използването на SDS011 - има сериен и PWM изход, и ми се иска да се справя сам със малък PC софтуер, или пък през ESP8266 и някакъв IoT облак или телефон. С помощ от форума разбира се. Ето последното им издание на Nova Fitness, струва 900 зелени, но пък си е направено за използване и монтаж в индустриални условия (според тях).
|
| Вто Яну 17, 2017 11:32 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако държиш да копаш сам няма да ти преча, ама мисля че копането е предостатъчно и няма смисъл да копаме едно и също нещо всеки поотделно. Аз мога да направя контролерче с връзка лесно, щото с това се занимавам... Работя върху меренията, щото освен температурка искам да се получи платформа и за други типове измервания. Просто при повечето "environment" измервания всичко опира до добро мерене. Дали ще е съпротивление (температура), дали ще е проводимост (състав на течности и газове) дали ще е нещо друго не е толкова важно. Естествено трябват си добри сензори, но гледам че повечето окапват при меренето. Ех има и такива дето се справят, ама или цената им е пропорционална на теглото им в злато или меренето е за сметка на консумация или нещо друго... Мисля че може да се направи добра платформичка, вече има доста добри контролерчета и почти всякава електроника. Но има доста пропасти дето трябва да се запълнят, щото тия дето разбират от контролери (като мен) не винаги разбират от измервания примерно, а тия дето разбират от мерения не могат да ползват съвременна база и така...
|
| Вто Яну 17, 2017 12:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
в смисъл че покрай всичките сензори, асемблиране, интегриране и т.н. все не ми остава време да сглобя елементарен логер като фърмуер и софтуер, т.е. да разбера как става и да си изцапам ръцете (изключвам Ардуино случаите)
а иначе разбира се, само да стигна дотам - ще те питам направо как може да го направиш, не искам да откривам топлата вода
за златните датчици - мноооого си прав. Но се убедих, че датчик за 5Е и за 5000Е могат да индикират това което е интересно, стига да си на подходящото място и да познаваш физиката/процеса по който се случват нещата
|
| Вто Яну 17, 2017 12:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Проблемът е като яйцето и кокошката... Не може или по-точно не е добре да се мисли за електрониката без да се познава физиката и обратно.
Примерно меренето на температура - има хиляди начини. Както като физика на самото измерване, така и като видове сензори, после имаш и начин на преобразуване, после обработка на резултатите, съхранение, изпращане, онагледяване в облаци и т.н. Към това следва да добавиш различни начин на захранване, окабеляване, кутии и др. съпътстващи всеки един продукт неща. Хиляди варианти!!! За да се получи добро решение, трябва много разумен компромис между всички тия комбинации... иначе ще стане или твърде скъпо, или твърде калпаво, или... Така че всичко трябва да се обмисли още в началото, после пак има компромиси, ама наистина компромиси...
|
| Вто Яну 17, 2017 12:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Сподели впечатления, като си поиграеш. 
|
| Нед Яну 22, 2017 12:11 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ето описанието и протокола на SDS011, с него ще се заигравам тази седмица.
|
| Пон Яну 23, 2017 12:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Мерси, като го пуснеш измери консумацията, че 70mA при 5V не виждам как ще са >1W. 
|
| Пон Яну 23, 2017 2:28 pm |
|
 |
|
Grubi
|
на 5V@100mA защита С вентилатор 72mA / слиза през секунда до 52mA Без вентилатор 31mA / слиза през секунда на 16mA
По принцип лазера трябва да е постоянно включен, а може би не е лазер, a IR LED като при другите сензори и го циклят.
Това е без преходника с GH340 или както и да е там серийно изчадие. Проблема е, че техния софтуер е писан за PL2303 или чака нещо специфично, и като им пуснеш GUI/логера серийните портове просто не ги открива.
А терминала си плюе думичката, точно по спецификация.
Аз съм почти абсолютно нула със софтуера, но мисля да си опитам да напиша сам терминал/логер - и да чертая проста графика. Изключваме Матлаб и ЛабВю, с какво би било лесно да опитам - C#, VB, Python? Или директно да го логвам в Excel, и там да чертая - имало такава възможност в .NET?
|
| Сря Яну 25, 2017 6:27 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако ще изкарваш към майкрософтски продукти и формати .NET е ок, изборът е голям на езици за .NET. оффтопик - защо пък не пробваш с нещо алтернативно, като node.js  Ето нещо горе-долу някъде-около темата: https://www.npmjs.com/package/bme280-sensorЗа сериен: https://www.npmjs.com/package/serialportВиж долу вдясно "dependents": https://www.npmjs.com/browse/depended/serialport
|
| Чет Яну 26, 2017 10:35 am |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря @gicho - това node.js ми звучи като Джава блато. Шегувам се естествено, ще пробвам всичко възможно.
|
| Чет Яну 26, 2017 11:31 am |
|
 |
|
Grubi
|
нова място, същата тема.
Някой слагал ли е сензори за ниво, температура, мътност и т.н. по шахтите за оттичане на дъждовна вода Има евтини и скъпи, много скъпи варианти - но ме интересува дали някой е настъпвал мотиката?
|
| Пет Яну 27, 2017 1:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Интересува те конкретно за шахти или по принцип във мръсни води. Най-евтините за нива са поплавъковите. Това са едни поплавъци с кабел. В момента в който нивото се вдигне, поплавъка се обръща заради кабела и чисто механично се получава контакт. Надеждни са, но работят на фиксирано ниво. За температура Pt1000 или термодвойки подходящо капсуловани, от където си харесаш. За мътност не съм слагал никога. За ниво можеш да изпозлваш ултразвукови или контактни. Трансдуцери на налягане не са удачни защото лесно се задръстват, но пък може да има нещо което не съм виждал.
|
| Пет Яну 27, 2017 7:03 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами шахти за дневна/дъждовна вода. Дензорите ще са накичени към LoRa модули, т.е. не трябва да харчат много. Водата може да е относително чиста през лятото, до много мръсна през пролет, есен и зима. Като направиш едни 50-100 или повече точки, учЕните може да направят модел кое, накъде и как. Има шахти, подземия, места където единия тип вода се съединвва с друия и т.н. Има доплери, оптични, импедансни и всякакви други, но почвам с лесни, малки и евтини параметри.
|
| Пет Яну 27, 2017 11:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Доплери и оптични не с много за мръсна, тя се пени и пяната лъже.
|
| Пет Яну 27, 2017 11:42 pm |
|
|