Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Просто надпис или кварцов резонатор с 2 честоти?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Просто надпис или кварцов резонатор с 2 честоти?!
stoyanoff написа:
Устройството има СЕ! Наясно съм с рисковете, за които говори Дедо! Даже съм ги виждал на живо! Ясно ми е, че няма да е като ново след като съм си играл с честотите, но когато устройството работи изолирано(на някой кър без нищо в радиус 5км), няма да има проблеми!

Добре, де... и какво направи по въпроса?
Когато си изясниш какво ти трябва, може да се обадиш и тук:

http://www.piezoquartz.bg/produkti.html

Правиха ми къстъм кварцове. и си работят добре...

Чет Ное 07, 2013 9:25 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Ами нали можехте да смятате? Сметнете 13.550546 - 13.548560 колко е ... 1986 ppm
А температурната нестабилност на кварца измерена в ppm няма нищо общо ppm-а който пиша тук!!!
Добре няма да го пиша в ppm - ето оказа се че разликата между двата кварца е 1986Hz
Дори според горният пост разликата е възможно да се коригира :)

Ако настроя и приемника в обратна посока нищо чудно да стане и с 13.560000 ...

С 13.56 със сигурност няма да стане. Това не е трудно нито скъпо да се пробва.
С този на 13.548560 вероятно ще стане, тук разликата е под 2kHz . Ако си поръча 1000 бр. срещу $364 , какво му плащаш.
Аз само се чудя на производителя на въпросното устройство - направил много на брой канали и всичките с различни кварцове. Как не се сетиха да ги направят еднакви и да ги мръднат с по един тример... :-k
Това с ppm- ите по-добре да не го коментираме.
Присъединявам се към препоръката на Лео - аз също съм поръчвал в Пиезокварц, доволен съм от работата им. Е, цената не като на масовите кварцове, но е поносима. Само че там задават едни въпроси....например- паралелен или сериен резонанс и колко е товарният капацитет .

Чет Ное 07, 2013 11:03 pm
Профил
Аватар

Ако беше дизайнер на ново устройство съм напълно съгласен с теб, но нали тук говорим за ремонт! Ти какво предлагаш - просто да го изхвърли ли?
Продължавам да твърдя че има реален шанс да стане и именно защото тестът е елементарен препоръчвам да опита. И препоръчвам да отиде при човек който няма да му каже още без да го е погледнал не!
Кварцът с който първо не можеше, пък после се оказа че може да стане го има и на единични бройки на други места - вече няма да пускам линкове.

Да не говорим че с малко смятане може да се окаже че има и други възможности чрез замяна и на двата кварца с по-лесно доставими честоти.

Вариантът Пиезокварц също е приложим - като не разбира трябва да занесе устройството. Преди много години и на мен ми трябваха за разработка и производство сетове от кварцове, които поръчахме от там. Бройката беше сравнително малка 1000 броя от вид и май не си спомням да сме имали проблеми после. Но това е било още докато бяха на Горубляне. Сега като видях, че на първа страница рекламират полагане на гранитогрес леко се озадачих ...

Съб Ное 09, 2013 12:54 pm
Профил
Аватар

Абе в началото някой твърдеше и друго:
Цитат:
Пък в краен случай може да вземе и това веднага http://store.comet.bg/Catalogue/Product/4180/

Та ето как се хаква за не за $1.09, не за $0.95, а само за 20 стотинки :)

Но както и да е.
Пиезокварц правеха и много малки поръчки - по 10 бр. , излизаше общо към 40-50 лв.
ilkor , aз не намирам никъде малки количества от кварца на 13.548560 , така че дай линк на stoyanoff на лично съобщение, за да опита да направи ремонта.

Съб Ное 09, 2013 3:07 pm
Профил
Аватар

преди години, като строяха мол "сердика", турчолята бяха сложили някакъв усилвател за всичките им помпи, кранове и т.н.
обхвата 433.0 до 434.9999 е даден на любителите на ПЪРВИЧНА ОСНОВА, освен това точно този банд е определен от КРС за репитри.
и изведнъж почнаха бетон-помпите от подуяне да се чуват отвъд стара планина. имаше голям шум по форумите, не знам как решиха проблема.

просто обръщам внимание.
иначе предполагам и с кварцове 10MHz ще стане

Съб Ное 09, 2013 4:44 pm
Профил
Аватар

За ставане и комплекта TX13.225625 RX13.560000 става ... с леко излизане от обхвата на ISM банда.

Съб Ное 09, 2013 5:37 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
За ставане и комплекта TX13.225625 RX13.560000 става ... с леко излизане от обхвата на ISM банда.

Хм....423.22 MHz , не е много леко :) Има голяма вероятност да смущава някого и него да го смущават.
Ако намери такъв комплект, по-добре е да ги използва по предназначение , TX13.56 , RX 13.225625 и да инвертира данните в приемника или предавателя. Тук обаче остава открит проблемът, за който Дедо спомена - това е друг канал, има опасност някое друго дистанционно да работи там. Това трябва непременно да се провери. Освен това, точно на тази честота са почти всички дистанционни за автомобили, гаражни врати, безжични звънци и термометри и какво ли още не. Ще има смущения.

Съб Ное 09, 2013 6:10 pm
Профил
Аватар

Да, всъщност и това е чудесна идея - low-side injection. Тъй като това е ASK радио дори не трябва да обръща поляритет.

Едит: Всъщност аз досега си мислех че е с 5200, а се оказа че приемника бил 5210, тъй че може да е и FSK и наистина ще трябва инвертиране ...

Преди малко повече от 12 години имахме задача за двупосочно безжично предаване на данни в рамките на жилищен блок. Тогава по спомен имаше май едни адски скъпи трансивъри на Radiometrix и решихме да проектираме нещо. Тогава открих една прохождаща фирма - Nordic VLSI (сега се казват NordicSemi) и нейният първи радиотрансивър за 433 банда - nRF0433.
Доста добре се получиха нещата с този чип и над 10 години вече устройствата с него си работят без сериозни проблеми. В последствие сме ползвали и други по модерни техни продукти.

Разрових се сред моите архиви и открих една платка за снимка. Ето я :)

Изображение

Съб Ное 09, 2013 10:28 pm
Профил

Ицо написа:
Ако намери такъв комплект, по-добре е да ги използва по предназначение , TX13.56 , RX 13.225625 и да инвертира данните в приемника или предавателя.

Защо да инвертира? Според надписите в най-първия пост по темата кварцът в приемника трябва да е с по-ниската от двете честоти.

Съб Ное 09, 2013 10:58 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Ицо написа:
Ако намери такъв комплект, по-добре е да ги използва по предназначение , TX13.56 , RX 13.225625 и да инвертира данните в приемника или предавателя.

Защо да инвертира? Според надписите в най-първия пост по темата кварцът в приемника трябва да е с по-ниската от двете честоти.

Т433.6175 R444.3175
"Т" обикновено означава Transmit. Освен това, тази честота е в ISM банда, а другата не е.

Нед Ное 10, 2013 11:07 am
Профил

Ами именно де. С тоя кварц от снимката приемникът ще работи на 444.3175 MHz. Значи ако искаме да слушаме на 433 MHz с тоя приемник, кварцът му трябва да отиде под кварца на предавателя, а не над.

Нед Ное 10, 2013 12:16 pm
Профил
Аватар

Приемника ще има на PLL-а 444.3175 MHz, но той приема носещата от предавателя на 433.6175 MHz. Честотата му е по-висока с 10.7 MHz. Допустимо е да се ползва и по-ниска честота от приемната, но тогава FSK демодулатора ще инвертира данните.

Изображение

Нед Ное 10, 2013 12:25 pm
Профил

Цитат:
Приемника ще има на PLL-а 444.3175 MHz, но той приема носещата от предавателя на 433.6175 MHz.
Благодаря за картинката, също и за разяснението, поизясниха ми се нещата :)
Остава да разберем как тъй един и същи кварц ще докара две различни честоти на PLL-а на приемане и предаване. Не че няма начин да се направи, ама като се позамислиш, ще усетиш какво си казал :)

Отбелязаните честоти върху корпуса са на каналите, дето ще се получат с тоя кварц, не на генератори или PLL-и. Тоест, конкретният приемник си е замислен да работи с low side injection и инвертиране не е необходимо.

Последна промяна 741 на Нед Ное 10, 2013 3:03 pm, променена общо 1 път

Нед Ное 10, 2013 2:30 pm
Профил
Аватар

А, бре, кво толкова задълбахте? Не разбрахте ли, че автора на темата избива комплекси (кога последно се обади?). Ако въобще има тази апаратура, то тя най-вероятно е бракувана. Та кой нормален човек, ще се довери за ремонт на ... как му беше името?

Нед Ное 10, 2013 3:02 pm
Профил

Е, нали не си въобразяваш, че пишем тук единствено с грижа за джаджата на автора.

Нед Ное 10, 2013 3:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща