След почти месец очакване си взех семпрончетата - никой не ми даде смислено оправдание за закъснението. Мен обаче на работата вече ме подпуши предлятната подготовка и чак днес ми остана време/нерви да ги пробвам набързо и без да инсталирам OS.
Под ръка имам само една MSI 785G-E53 - умна, но с малко неясни настройки по отношение на отключването и може би затова не успях. Тя и регулиране на напрежението им не позволява а би трябвало, може би заради ъпдейтването на BIOS-а, има доста разлики с първоначалния.
Диагностицира, че семпрончето има всички технологии с изключение на SSE5
Обаче студено е, бре!
Фабричният радиатор е мъъъничък със 70мм вентилаторче което при 4000 оборота почти не се чува а температурата на проца (според BIOS) е като на околната среда. При 1000 оборота разликата става 3-4 градуса. За майтапа сложих запалката си да спре вентилатора обаче температурата взе да се покачва непрекъснато и при надвишаване на 55 градуса запалката бе изхвърлена от BIOS-а. То радиаторчето освен че е мъничко е и оптимизирано за вентилатор - едно такова лъчеобразно.
Забравих да кажа най-важното: на въпросната платка и липсват държачите за радиатор и аз просто го шляпвам върху проца на око, горните данни са за втория проц без да съм добавял паста а съдейки по първия едва ли съм уцелил центъра
С 25% овърклокинг добичето стартира BIOS без проблем а покачване на температурата му не забелязах.
Из нета случайно съзрях, че моята комбинация + 4 диска за File Server харчи около 60 вата. Платката не е създадена за икономия а за овърклокинг , де.
То и чичко Intel имал конкурент: INTEL DUAL CORE CELERON E3400 2.6GHZ LGA775 - 800 FSB . Като цена е с 30% по-скъп а като производителност нищожно над отключения и неовърклокнат семпрон според един известен WEB за benchmark.
P.S.:
за тези които не са чели всичко : става дума за евтино PC с минимална консумация, нещо дето ще е непрекъснато включено и освен да не те бие по джоба ще трябва да е незабележимо като шум например и освен това да става за много приложения: от Multimedia до малък Server. Не става дума за PC на което си вадиш хляба или играеш съвременни игри.
Между другото от доста време вкъщи карам само на PC с първия P4 на 1.6GHz и понеже е кадърно спретнат все повече се изненадвам, че засега не ми е притрябвал по-мощен. Работа за вкъщи уж не си нося де, но като се е налагало не ми е трошил нервите като четириядрения купен готов на един колега например на когото ходих да настроя нещо си.