Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Дебит, водомер 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Абе то че има, има отразени вълни, ама те ли се ползват за измерване скоростта на потока или са шум? Може би едно копие от "буквара" за който говори Румен ще спести доста догадки. 8O

Явно всякък става. Избора е голям. Кеф ти интерференция. Кеф ти добитата нова честота.
В медицинския пример е интерференция.
Снимката за да се чете ще е мегабайти.
А и няма да научите нищо ново формулата е извесна другото го казах.
Както и да е батето иска нещо готово ще видим какво ще изкопае.

Пон Дек 26, 2005 1:30 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами до колкото знам при доплеровото измерване на дебита се съди за дебита от скоростта на течността- като знаеш сечението на тръбата и скоростта на течността намираш дебита, а скоростта на течността се определя от изменението на честотата на излъчвания ултразвук когато течността се движи срещу източника честотата е по-висока от излъчваната а когато се движи по посока на излъчването е по-ниска ама при това имаш източник на ултразвук и приемник също :wink: сега дали ще се ползва отразен сигнал или не това е въпрос на конструктивно решение. Всъщност нали има готови такива датчици?!?

Пон Дек 26, 2005 1:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Е, нали го раздрусахме вече тоя Доплер. Без отражение в нещо, което се движи, няма да стане. С хомогенен флуид и неподвижни сензори може да се съди единствено по скоростта на разпространение на вълната - най-често улстразвук. Има такива датчици, които ползват един излъчвател и два приемника, разположени от двете страни на излъчватела, на равни разстояния по тръбата. Мери се разликата във времената на пристигане на фронта на вълната до двата приемни сензора. Понеже при този метод неявно се определя и скоростта на разпространение на вълната, той е много точен за измерване на скорост. Изисква : много широка тръба или неотразяваща ( звукопоглъщаща ) повърхност на тръбата, за да няма разпространение по нея.
Лошото е, че много точно мери скорост, а не поток. Пак да си излея мъката : скоростта не е постоянна поради вискозитета и освен това "вибрира" поради турболенциите. Връзката "скорост - поток" не е прецизна, там е ключът от палатката, м*йката му.

Пон Дек 26, 2005 2:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
... Вероятно само бутало му е майката.

А какъв е принципа на това "бутало"?

Пон Дек 26, 2005 3:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
А какъв е принципа на това "бутало"?

Kато на парната машина : потокът флуид избутва буталото, докато стигне до единия край на цилиндъра. Тогава се обръщат едни клапи, и буталото започва да се избутва назад. И т.н. Има един контактен датчик, с който се брои колко пъти се е мърдало буталото. Това, умножено по обема на цилиндъра по две дава обема на преминалия флуид. На такива датчици им дават точност не по-лоша от 0.1%, но си имат много слабости от практически характер : искат чист флуид, да не е агресивен, предизвикват разлика в налягането отпред и отзад ( т.е. искат по-яка помпа ). Имат износване. И са скъпи!

Пон Дек 26, 2005 3:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Обикновено се ползват като измерваща помпа, т.е. те движат флуида. На мен обаче ми трябва пасивна. Виждал съм такава, ама нали съм си будало, не съм си записал производителя.

Пон Дек 26, 2005 3:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря за обяснението.
Въртеше ми се някакво такова обяснение из главата ама не ми се вярваше така да се прави. :D

Пон Дек 26, 2005 4:08 pm
Профил

Мнение 
Бате, погледна ли линка дето ти го дадох, там има един куп датчици които те устройват според мен, фирмата е в БГ само не знам какво имат на склад.

Пон Дек 26, 2005 7:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3