| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Продължавам от предната тема: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=4&t=9641&start=15Значи Пробвам последните дни метода със сухият фоторезист. За бланки върху които да принтирам пробвах паус, стана долу горе прилично дори само с 1 слой. Току що взех едно прозрачно фолио за шрайб проектори. Понеже както колегата Мичев каза печата е доста прозиращ, принтирах огледално два броя.  Капнах им по 1 капка канаконлит и ги напаснах точно едно върху друго(Принтирането беше огледално за да може двата слоя тонер да се прилепят един към друг), след като ги напаснах стиснах с пръсти там където а канаконлита и той веднага стегна.    След това за да прилепнат ги прекарах през ламинатора 2-3 пъти и тонера се разтопи и стана като един слой:  След малко ще пробвам експонирането
|
| Пет Яну 06, 2012 3:27 pm |
|
 |
|
klez
|
Експонирах го и го проявих резултатите са следните: Ето ми diy 'експонатора'  Отрязвам си парче стъклотекстолит с нанесен сух фоторезист  Включвам експонатора и слагам шаблона директно върху лампата, тъй като е много малък. Не знам дали ще осветява равномерно по-големи платки с такова разстояние между лампите.. най вероятно не, но ще го мислим.  Ето и крайният резултат. Не са перфектно гладки ръбовете, леко ръбати стоят, но мисля че ще върши работа. Пътечките са 0.3-0.4мм някъде    За жалост нямам железен трихлорид за да ги ецвам и да видя какво ще се получи. (В магазина са го свършили и ще чакам доставка)
|
| Пет Яну 06, 2012 4:20 pm |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
Има един магазин за електроника на ул. цар Симеон, като тръгнеш от Княз Борис по десния тротоар към М.Луиза, на около 50 метра. Имат трихлорид готов за употреба. Иначе на прах взимам от Валерус.
|
| Пет Яну 06, 2012 6:14 pm |
|
 |
|
klez
|
Мда знам го, аз бачках там наблизо. Просто днес ходих до тоя който ми е най наблизо и нямаше пък ме мързи да ходя другаде и ще изчакам
|
| Пет Яну 06, 2012 7:18 pm |
|
 |
|
klez
|
Понеже девелопъра ми е малко и май ще свърши скоро време, някой има ли представа от къде мога да си купя? (NaOH - Сода Каустик)
|
| Пет Яну 06, 2012 8:41 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Във всяка битова химия, даже можеш да го намериш в супермакетите, като течност за отпушване на канали.
PS. Като платки направени в домашни условия много добре са станали.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Яну 06, 2012 8:55 pm |
|
 |
|
klez
|
 Благодаря, ike
|
| Пет Яну 06, 2012 9:20 pm |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
в тая връзка, HCl+H2O2 като че ли по е добре от FeCl3. не знам как ще се разбере с фоторезиста, де, ама не вярвам да има проблеми. смесват се 2 части 3% кислородна вода от аптеката към 1 част кислол от железарията (ако намериш по-концентрирана кислородна, съответно, нагаждаш...). иначе с трихлорида съм имал успех със следната техника - вместо да чакам платката да се изкисне (при тва нямам добър метод за подгряване на разтвора и има да се чака, особено сега посред зима), топя една гъбичка в химикала и търкам по платката. разбира се, необходими са ръкавици. освен това, ферихлоридната гадост не се пере, то и другото, де, но цветът поне не е толкова говнян  nik, какво стана с cnc фрезата? че и аз имам мерак за такава, 70лв си е супер оферта отвсЕкъде 
|
| Съб Яну 07, 2012 12:27 pm |
|
 |
|
michev
|
Преди 11-тина години си спомням, че и аз правих такива опити - с кислородна вода и кислол. Обаче също така си спомням, че доста обикалях аптеките за да намеря перхидрол - колкото се може повече процентен (много над 3%). Реакцията протича много бурно и се отделя доста топлина (достатъчна да сгърчи пластмасова кофа).
|
| Съб Яну 07, 2012 1:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аве по магазините продават една бяла гадост дето не я знам каква е и била за ецване - имам едно пакетче и така и не съм го пробвал. Някой ако го е пробвал да даде отзиви.
Резиста би трябвало да издържи.
|
| Съб Яну 07, 2012 9:25 pm |
|
 |
|
klez
|
Не съм виждал такава честно казано. По принцип има FeCL3 на прах, може такова да е. В понеделник ще взема FeCL3 и ще пробвам да видя как ще се ецва и ще постна пак снимки
|
| Съб Яну 07, 2012 9:35 pm |
|
 |
|
siropuch
Ранг: Минаващ
|
Аз ецвам с 1 част перхидрол 30% и 2 части кислол. Перхидрола вземам от аптеките, а кислола от някой магазин за прахове и белини
_________________www.ivport.com
|
| Съб Яну 07, 2012 9:53 pm |
|
 |
|
klez
|
Може и това да опитам утре;)
|
| Съб Яну 07, 2012 10:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Не е Fe2Cl3. Няква друга магия е ама така и не дойде ред да я пробвам. А и сега вече даже не я знам къде е из хаоса.
Най-хубаво става с азотна киселина ама ... си трябват сериозни условия. За секунди се ецва. А фоторезиста най вероятно ще издържа.
|
| Нед Яну 08, 2012 12:17 am |
|
 |
|
klez
|
С железния трихлорид ме устройва честно казано. Може би утре ще пробвам с перхидрол+кислол както няколко колеги по-горе казаха, просто щото в Неделя само това мога да намеря  Че ми е интересно как ще се ецва това нещо от снимките.
|
| Нед Яну 08, 2012 1:00 am |
|
|