| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Точно това е проблемът - топлината е по-малко отколкото искаш, особено при каране на градски цикъл, на по-ниски обороти и с по-малко натоварване на двигателя. Говоря конкретно за по-новите дизели, но предполагам, че проблемът съществува и при новите бензинови - с директно впръскване.
Казано най-общо - с вдигане на КПД на двигателя, топлинната енергия отделена от него намалява. И проблемът не е от вчера...
|
| Сря Фев 02, 2011 12:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами мойта малолитражка зимата при -10 вдига 90 температурата на водата след 10-тина километра по баир нагоре. А става топло след 15 - 20 км. Днеска хем беше топло и пак стана топло вътре чак като постоя 1 час на слънце. А на баща ми дизела още по зле. Ама те в щатите колите не са като европейските. Щото мйота лятото разхода и съм го свалял до 1 галон P) на 100 км.
|
| Сря Фев 02, 2011 6:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Че темата стана вятър го разбрах ама къде е кладенеца? 
|
| Чет Фев 03, 2011 1:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Ех, не е баш "кладенец, ама едно време старите шофьори търсеха улични шахти върху които да паркират зимата. Топлият въздух и пари от канализацията "подгряват" двигателя за без пари 
|
| Чет Фев 03, 2011 10:11 am |
|
 |
|
Radoslav70
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
 Добавка
Само да разширя идеята, като сте почнали за коли, та към вятърния генератор може да се добави и стара кола преработена в електромобил, когато има вятър през нощта се зарежда, на другия ден се кара  Даже може да се ползва същия мотор сваляш го от перката и го слагаш на колата  Нощно време в генераторен режим - дневно в двигателен
_________________ От kW до МW разликата е само една буква в посока долу и леко вляво и един Shift
|
| Съб Фев 19, 2011 12:00 am |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
ама Радо ти си голям ентусиаст. Я си представи как сутрин и вечер ще го мъкнеш този двигател от колата до генератора и обратно. Да не говорим за пропуснатите ползи от "дневен" вятър. колко време ще го правиш това? а колко пък тежи един мотор подходящ за задвижване на кола при условие че 50 коня са 33кВт и е тъкмо едно варбуржини? Мен ако питаш и това е за "безумни".
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Съб Фев 19, 2011 12:15 am |
|
 |
|
Radoslav70
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
Е това с пренасянето на мотора си беше лека шега, но все пак това с електромобила си е сериозно. Ето тук има кит за самоделен електромобил:
http://kostov-motors.com/tractionmotors ... -and-kits/
ето тук има едно интересно филмче
http://www.novatv.bg/bg/news/view/12263 ... 0%B8%D0%BB
_________________ От kW до МW разликата е само една буква в посока долу и леко вляво и един Shift
|
| Съб Фев 19, 2011 12:26 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хахаха - тия ще са някакви като аудиофилите - диодче от 5 цента ти го продават за 10$. Тоя пък продава термистор от 40 цента за 30$  .
|
| Съб Фев 19, 2011 2:09 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Това за електромобила е възможно и може би до 5-10 години ще сме свидетели на подмяната на масовите автомобили с електромобили. (Пристрастен съм, щото и аз работя по такъв проект за Холандия)
А относно вятъра и кладенеца за отопление - стига да има вятър - нещата стават.
Идеята ми е вятъра да върти компресора на термопомпа вода-вода, която да извлича геотермална топлина от водата в кладенеца. Също така вятърра трябва и да върти циркулационните помпи за водата на входния и изходния кръг на термопомпата.
Същата система може да се използва и за охлаждане през лятото.
Лошото е, че ако няма вятър - НЕ работи
Сериозно съм се замислил да си направя такава система за вкъщи, само дето няма да използвам вятъра, а ел. енергия за захранване на термопомпата.
|
| Съб Фев 19, 2011 10:27 am |
|
|