Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Пробиване на плексиглас? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
относно пробиването: преди време се рових в сайтове на производители на плексиглас и попаднах на интересно решение за заточване на свредло, не съм го тествал все още, но съм сигурен че ще работи, учил съм металорежещи инструменти, като видях веднага ми светна, но не се бях сещал до сега...

http://www.theplasticshop.co.uk/plastic_technical_data_sheets/working_with_perspex_manual.pdf

на страница 8, картинката не е много ясна, но целта е предния режещ ръб да е 0 градуса, т.е. перпендикулярен на повърхността на плексигласа, така няма да "захапва" по много

дават много техническа информация който работи с плексиглас често ще му е полезна

Нед Яну 18, 2009 1:52 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
С ръчно зеге пробва ли? Обаче с ножче за метал, и да е с регулируеми обороти. Нямаш ли жица за огъване , може да пробваш да го разтопиш с нея , но пак ще е бавно.

Не пробвах щото ще е къдраво, с ъглошлайфа по-лесно поддържаш права линия. Пак не става идеално - после чупиш изхвърлената по ръба стопилка обаче "челото" е гладко и готово за лепене. За загрятата жица ми дойде наум но щеше да ми отнеме много време да импровизирам установка пък и стопилката няма просто да се отчупва с пръсти.

С пробиването не видях никакъв зор, може би защото използвах свредла за неръждавейка Inox (не е стомана) която е плексигласът на металите :)

Nik, наистина полезно четиво особено ако ми остане време да го изчета. Ама ме шашна, че ацетонът ставал за лепене. Аз ползвах какви ли не комбинации и даже петно или драскотина от нокът не постигнах. Да не би моят плексиглас да е по-друг :-k

Нед Яну 18, 2009 3:44 am
Профил

Мнение Mда ама не точно
bongo-bongo написа:
ji4ka написа:
С ръчно зеге пробва ли? Обаче с ножче за метал, и да е с регулируеми обороти. Нямаш ли жица за огъване , може да пробваш да го разтопиш с нея , но пак ще е бавно.

Не пробвах щото ще е къдраво, с ъглошлайфа по-лесно поддържаш права линия. Пак не става идеално - после чупиш изхвърлената по ръба стопилка обаче "челото" е гладко и готово за лепене. За загрятата жица ми дойде наум но щеше да ми отнеме много време да импровизирам установка пък и стопилката няма просто да се отчупва с пръсти.

С пробиването не видях никакъв зор, може би защото използвах свредла за неръждавейка Inox (не е стомана) която е плексигласът на металите :)

Nik, наистина полезно четиво особено ако ми остане време да го изчета. Ама ме шашна, че ацетонът ставал за лепене. Аз ползвах какви ли не комбинации и даже петно или драскотина от нокът не постигнах. Да не би моят плексиглас да е по-друг :-k

Всяка пластмаса е различна. Има такива който не се разтварят от ацетон и дори и не горят лесно. Тях не може да ги залепиш с какво да е.
Въпрос на опити и грешки, докато не пробваш не може да разбереш. Едно време имаше едно лепило Кале се казваше мисля, беше с ацетон разтворено и лепеше много видове пластмаси. Ако пластмасата поддава да се разтваря от ацетон действай, но според мен дори и да става е по добре да е с лепило то си има нужните съставки, само с ацетон няма да е много стабилно!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Яну 18, 2009 4:15 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Аз ползвах какви ли не комбинации и даже петно или драскотина от нокът не постигнах. Да не би моят плексиглас да е по-друг

Щом не можеш и да го одраскаш, най-вероятно е поликарбонат. На външен вид е съвсем като плексигласа, но е много твърд и здрав, спокойно можеш да го пробиваш , режеш, огъваш и т.н. Например: http://ploskosti.hit.bg

Нед Яну 18, 2009 9:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хммм, а к'во има в поликарбоната и с какво се разтваря, как гори и т.н.?

А бе от какво правехме димки навремето? От плексиглас ли? Щото моето не става...

Нед Яну 18, 2009 3:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Хммм, а к'во има в поликарбоната и с какво се разтваря, как гори и т.н.?

А бе от какво правехме димки навремето? От плексиглас ли? Щото моето не става...

Димките ги правехме от нитроцелулоид - отдавна не се произвеждат (повече от 35 год), тъкмо защото са пожароопасни.

Нед Яну 18, 2009 4:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Температурата на самозапалване е 630 C° Материалът не поддържа горенето и не разпространява огъня. При горене не се отделят плътен дим и токсични газове.

Поне така пишат :o

Нед Яну 18, 2009 8:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Плексиглас се лепи с хлороформ.Полистирол с ацетон или коресилин.

Нед Яну 18, 2009 10:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Syrius-B, мерси, че ме изкара с 10-20г. по-дърт! :)
Ама за моят материал: нито лакочистител нито чистач за полиуретан не му направиха впечатление. И в двете има доста ацетон обаче той се държа като да е стъкло. За плексиглас ми го продадоха ама те местните мноого разбират... Както и да е, просто ми стана интересно, а технологията вече я открих (май).

Нед Яну 18, 2009 10:46 pm
Профил

Мнение 
Хлороформа може да се вземе и от болница. С него става най-здраво.
Внимание: може да те упои :rolleyes:
Има и специално лепило за плексиглас което у нас се предлага от тези, които продават листите.

Относно рязането, най-доброто е безотпадното, като при стъклото.
С линеал - специално заточен инструмент ( резец) правиш канал, само от едната страна,
дълбок 1/4 от дебелината на листа
и чупиш както при стъклото. Сряза може да е дълъг и 2 метра.

Нед Яну 18, 2009 11:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
............

И гарантирано ще имаш 50% брак, ако не осигуриш равномерен натиск по цялата дължина. Да не забравяме, че при изтегляне на листовете, поради нееднородности се получават микропукнатини и разлома се разпространява по някоя от тях.

Нед Яну 18, 2009 11:59 pm
Профил WWW

Мнение 
Листите от екструдиран плексиглас са с размер
205 на 305 см.
Ако отидеш да си купиш примерно 100х205 (режат по ширината)
можеш да видиш нагледно как става.

Пон Яну 19, 2009 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Листите от екструдиран плексиглас са с размер
205 на 305 см.
Ако отидеш да си купиш примерно 100х205 (режат по ширината)
можеш да видиш нагледно как става.

Знам че става, ама иска майсторлък. :)

Пон Яну 19, 2009 12:20 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
kasparov написа:
............

И гарантирано ще имаш 50% брак, ако не осигуриш равномерен натиск по цялата дължина. Да не забравяме, че при изтегляне на листовете, поради нееднородности се получават микропукнатини и разлома се разпространява по някоя от тях.

Аз осигурих супереднороден натиск с ъглоогъвачката за ламарина и пак си скубах косата.
Както и да е, голяма тема отворих а доколкото разбирам май само туземците му викат "плексиглас". Иначе работилницата от която го взех си беше супермодерна, оригиналните разрези бяха идеални, остава да си намеря повод да се завъртя пак там щото шефът й нещо не ме гледаше с добро око - бях с фирменото облекло, знам ли...

Пон Яну 19, 2009 12:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Lupus написа:
kasparov написа:
............

Аз осигурих супереднороден натиск с ъглоогъвачката за ламарина и пак си скубах косата.
Както и да е, голяма тема отворих а доколкото разбирам май само туземците му викат "плексиглас". Иначе работилницата от която го взех си беше супермодерна, оригиналните разрези бяха идеални, остава да си намеря повод да се завъртя пак там щото шефът й нещо не ме гледаше с добро око - бях с фирменото облекло, знам ли...

Следващия път отиваш цивилен и ще носиш писмо с тапа до майстора. :D
Блага ракия и желязна врата отваря! Че и плексиглас реже.....

Пон Яну 19, 2009 12:54 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща