Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблем със схема за автоматично зарядно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем със схема за автоматично зарядно
Код:
Характеристики стабилитрона Д815Д
    Минимальное напряжение стабилизации 10,8 В
    Максимальное напряжение стабилизации - 13,3 В
    Ток стабилизации стабилитрона - 500 мА
    Температурный коэффициент напряжения стабилизации стабилитрона - 0,09 %/С
    Временная нестабильность напряжения стабилизации стабилитрона 4 мкс
    Постоянное прямое напряжение 1,5 (500) В
    Дифференциальное сопротивление стабилитрона 2 (500) Ом
    Минимально допустимый ток стабилизации стабилитрона 25 мА
    Максимально допустимый ток стабилизации стабилитрона 650 мА
    Прямая рассеивая мощность 8 Вт
    Рабочий диапазон температуры -60...+125 гр.
т.е.типично 12 волта.

В нета е фрашкано със схеми но най-простото е траф за халогенки (обикновен, не електронен) и грец - с това съм зареждал, моят беше 100 вата. Автоматика обаче няма.
Другото просто е някое китче с LM317 за повишен ток и с токова защита, настроено на 14.4В. Май Неомонтана ги прави, има ги почти навсякъде. Става като в автомобила. Естествено иска грец и най-големия кондензатор когото можеш да си позволиш и добър радиатор ама сега е студено :)

Нед Дек 22, 2013 12:16 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Имам това китче на неомонтана ... Дали ще стане ако преди него свържа траф с грец и един кондензатор от рода на 35V/10000uF ? Да не започне да презарежда акумулатора ?

Нед Дек 22, 2013 1:00 am
Профил
Аватар

Имах предвид с външни транзистори но и с тази става. Смени VD1 с по-як, че ще се опука ако включиш акумулатора при издърпан щепсел - по принцип избягвай това.
Схемата е стабилизатор на напрежение (с токова защита ама по-скоро термична) и ще зарежда до колкото си задал. Добре е да си поиграеш с RP1 и R6 и/или да добавиш външен потенциометър така, че напрежението да се регулира от 13.6 до 14.4 волта: като няма да си наблизо и не бързаш го пущаш на по-малкото, после може да дозаредиш ако искаш.

Все пак това е бързо спасяване на положението а не зарядно! Но ако ще го ползваш 2-3 пъти в годината не ти трябва друго.

Нед Дек 22, 2013 2:25 am
Профил
Аватар

Значи на мястото на VD1 слагам 6A4 (такъв се сетих, че имам, който мисля, че е 6 амперов), а на мястото на R6 ще сложа един тример 4.7K, но това утре, защото вече е време да лягам :D. Утре след като го направя това и направя тест ще пиша за резултата. Благодаря ви за помоща която ми оказахте ! Лека и спокойна вечер ! :)

Нед Дек 22, 2013 2:38 am
Профил
Ранг: Минаващ

има в нета схеми с пълна автоматика които са с микропроцесорно управление,направил съм си такова и работи прекрасно.

Нед Дек 22, 2013 9:45 am
Профил
Аватар

Важното е зарядното да е възможно най-елементарно и евтино, без никакви защити, за да можем в даден момент да открием, че спестявайки 20лв за компоненти, сме убили акумулатор за стотици левове... :D
Също така, винаги съм харесвал подобни схеми, с дълъг списък "не прави това, за да не изгори онова". Човек не трябва да си позволява да скучае. :D

Нед Дек 22, 2013 1:34 pm
Профил
Аватар

mitko1973 написа:
има в нета схеми с пълна автоматика които са с микропроцесорно управление,направил съм си такова и работи прекрасно.

На по-късен етап, като имам повече време може пък да се впрегна да правя с микроконтролер, но сега ми трябва нещо простичко, да зареди 2-3 пъти един акумулатор ....

itso.t написа:
Важното е зарядното да е възможно най-елементарно и евтино, без никакви защити, за да можем в даден момент да открием, че спестявайки 20лв за компоненти, сме убили акумулатор за стотици левове... :D
Също така, винаги съм харесвал подобни схеми, с дълъг списък "не прави това, за да не изгори онова". Човек не трябва да си позволява да скучае. :D

Той акумулатора до някъде е убит, но ще го ползвам за инвертор, затова търся нещо простичко, което да зарежда акумулатора ....

Нед Дек 22, 2013 2:10 pm
Профил

mitko1973 написа:
Такива схеми които да изключват на 14,4v и като падне захранването пак да включи има много аз много такива схеми съм правил,но нито една не работи както трябва защото те следът само напрежението на акумулатора което при един не-хубав акумулатор ефекта е никакъв.Правиш един компаратор на напрежение и ето ти схемата готова.

ако акумулатора е "не-хубав" значи не му трябва по-хубаво зарядно, а по-хубава кофа за боклук :D
каквито и процесори да слагаш ако ще и десулфатор - нищо не връща времето назад

Нед Дек 22, 2013 2:21 pm
Профил

ако акумулатора е "не-хубав" значи не му трябва по-хубаво зарядно, а по-хубава кофа за боклук :D
каквито и процесори да слагаш ако ще и десулфатор - нищо не връща времето назад[/quote]

Съгласен съм,че това са химични процеси и ако ги изпуснеш не може да ги оправиш с каквото и да е,но да не забравяме,че и едно калпаво зарядно може да си скапе дори нов акумулатор

Нед Дек 22, 2013 5:57 pm
Профил

чак толкова много калпави схеми не съм срещал, ако си правил много различни схеми и всичките не са били читави, по скоро майстора трябва да се смени :)
все пак оловния акумулатор е най лесния за зареждане

друг е въпроса, че често има нарочно сгрешени схеми, за да не заработи от раз, или пък пишман майстори чертали нещо и пускали по форумите все едно е тествано и изпитано, това, че е начертано не значи, че някога е работило или ще заработи, за това каквото и да се прави не трябва да се разчита на "лепиш и тръгва"

Нед Дек 22, 2013 7:46 pm
Профил
Ранг: Популярен

Дали съм си запазил записките.... 80-та година си направих зарядно за акумулатор, дето ограничаваше по ток и напрежение. Беше налепено на монтажна платка върху трансформатора и баща ми го "пенсионира" някъде след 2000-ната година. Дори още сигурно е на село. Ако не си пазя схемата, вероятно мога да му сваля схемата :roll: Май си работеше много добре, за щото за 5г (реди да стана студент и вече да не стоя толкова много в къщи) нямаше фира от акумулатора втора употреба ;) по спомени имаше грец, няколко транзистора и ценери. А и токов резистор :) И вършеше прекрасна работа по време на режима на тока :)

ПП:И радиатор имаше. Единственият недостатък беше, че генерираше много шумове и малко трудно захраних транзистора от акумулатора ;)

Нед Дек 22, 2013 8:24 pm
Профил
Аватар

Така да се включа и аз :D Направих тази схема и да кажем, че ми върши работа. Сега въпроса ми е къде и как мога да свържа реле, което да речем при падане на напрежението на акумулатора под 11 волта релето да затваря веригата от първичната намотка на трафа към мрежата.

Вто Дек 24, 2013 6:35 pm
Профил

Той тока на зареждане се ограничава, след като се зареди акумулатора. Във връзка с това трябва ли да го изкючваш?

Вто Дек 24, 2013 7:22 pm
Профил
Аватар

Искам да го изключвам тъй като трансформатора едвали ще му се отрази добре да е включен денонощно. А пък и незнам колко вата "яде" на празен ход, та да не остана изненадан със сметката за тока :D

П.П: Забравих да кажа, че релето е 12 волтово, около 30 милиампера му трябват, за да се задейства.... ако има някакво значение, де.

П.П2: Измислих го как ще стане и утре ще го тествам ! На мястото на Q1 ще сложа триак BTA16. Изводите на триака A1 и А2 ще ги свържа към 220-волтовата част/последователно на трафа/, а управляващия електрод ще го свържа където е и на тиристора, и ще се моля да няма пушеци :D.

Вто Дек 24, 2013 7:32 pm
Профил

ако имаш предвид схемата от предния твой пост - ще е късмет ,ако ти се размине само с пушеци.
моля, не си разваляй празниците.

Сря Дек 25, 2013 12:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща