| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Соларно зареждане на батерия.
Тия пред двореца ли?  Те са тотална недомислица!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Дек 12, 2013 10:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
И тия там, и другаде някъде бях виждал ама помня ли.
|
| Чет Дек 12, 2013 10:22 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Аз пак ще попитам автора за какъв тип акумулатор става въпрос и с какъв капацитет. Защото иначе темата отива към общи приказки.
|
| Пет Дек 13, 2013 8:47 am |
|
 |
|
kiku
Ранг: Минаващ
|
Става въпрос за литиево-йонна батерия с напрежение максимум 5 волта и ток 1200-1500 мили ампера.Но искам да си направя малко експерименти с нея за да знам до колко пада напржението в разредено състояние и колко е в заредено, за да знам какъв хистерезис да правя.
|
| Пет Дек 13, 2013 6:22 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Провери кога работи JP-то ти, ще ти трябва веднага след експериментите. Просто като предпазна мярка: застраховай жилището при пожар.
|
| Пет Дек 13, 2013 6:30 pm |
|
 |
|
velio
|
* GP 
|
| Пет Дек 13, 2013 6:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
С това трябваше да започнеш... Попрочети за Li-Ion/Polymer акумулаторите, за да не се окаже БатеАз прав. Общо взето, над 4.2V не зареждай и под 2.8V не разреждай. Следва да намериш соларен панел с напрежение на празен ход 5...6V и да постнеш тук какви тоци дава. Аз използвам 15 милиамперови панели и ги свързвам към батерията през шотки диод. През лятото трябва да се включна някой консуматор, че започва да се презарежда. Ето го и един от носителите:
|
| Пет Дек 13, 2013 6:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
абе за такава с максимум 5 волта не съм чувал, трябва да е някаква екзотика  Както каза Desert Leo стандартната LiOn е 4.2V. И хич, ама хич не е препоръчително да се зарежда над това напрежение... От друга страна тия батерии имат доста полегата крива, демек разликата между 100% заредена батерия и примерно 80% е съвсем малка като напрежение. Затова е важно зареждачката да може много точно да регулира напрежението. Обикновено се гони 1% точност около 4.2V, защото ако си повече надолу няма да заредиш добре батерията, ако пък го подминеш е още по-кофти. Вариантът на Leo е всъщност без зареждачка доколкото го разбирам - малък ток, т.е. не бърза за никъде... и той предполагам си има проц, който мери и включва някакъв консуматор при опасност от презаряд. Просто и ефикасно, ех... не най-ефикасното от към използване на волтаика, но всичко друго усложнява доста нещата. По-горе някой беше посочил специализиран чип, предполагам няма да е никак евтин... Другият вариант е да се преработи стандартна зареждачка като регулирането на тока се обвърже с напрежението на волтаика. Ама пак става сложно..
|
| Пет Дек 13, 2013 7:18 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Така като гледам дадения капацитет ми намязва на елемент от ноутбушка бактерия. То не, че и за другите Li-Ion не важи де ама задължително трябва да има и термична защита щото.... Ако недай си Боже почне да прави локални къси вътре става весело...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Дек 13, 2013 7:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Коле, при вътрешно късо какъв е ефекта от външна защита? Хайде да не плашим човека. Боравенето с тези акумулатори (а и не само) е като с оръжие - трябва да се познава и да се спазват определени правила, за да няма сакатлъци.
Миро, този панел (на снимката по-горе) е 40х60мм и дава ток на късо 20 mA.
|
| Пет Дек 13, 2013 9:36 pm |
|
 |
|
kiku
|
Благодаря Desert Leo!
|
| Пет Дек 13, 2013 9:56 pm |
|
 |
|
kiku
|
bateAz ако не си обърнал внимание казах, че батерията е максимум 5 волта, това не ознчава че ще е задължително 5! А относно експериментите искам само да проверя каква е разликата в напрежението между заредено и разредено състояние, така че благодаря за загрижеността!
|
| Пет Дек 13, 2013 9:58 pm |
|
 |
|
kiku
|
Desert Leo ти каква батерия зареждаш?
|
| Пет Дек 13, 2013 9:59 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Абе гледам да не говоря празни приказки въпреки, че по някога се случва де...  Li-Ion-a е способен да сътворява т.н. локални къси вътре в един елемент. Това не означава, че се получава директно късо м/у електродите на батерията. Просто се образуват метални частички вътре, които правят вътрешни "малки къси съединения"... Ефекта е следния - започваш да зареждаш при константен ток и напрежението започва да се покачва - по едно време обаче вместо да продължи да се покачва, напрежението почва да пада, а тока си остава същия. Точно в този момент елемента започва да вдига температура... Ако няма нещо дето да реагира става мяу.... Ял съм го и за това го казвам.. Това се случва особено ако се работи с елементи "втора ръка".... Не искам никой да плаша ама да няма после "ама що не ми казахте".... Като го гледам юнака е доста назад с материала щом като не знае, че няма как Li-Ion да стигне повече от 4.2В без да вика после пожарната..... Та за това....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Дек 13, 2013 11:40 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Няма какво да се изследва, направено е отдавна и трябва да го знаеш като правоверен християнин "Отче наш": "над 4.2V не зареждай и под 2.8V не разреждай"
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Дек 14, 2013 9:15 am |
|
|